Sport Centar

Petković: Najlakše je sad sve svaliti na Bajevića, svi se moraju pogledati u ogledalo

Evropska fudbalska federacija (UEFA) još nije registrirala utakmicu posljednjeg, 6. kola Lige nacija – grupa A, između Švicarske i Ukrajine, koji se trebao igrati u utorak u Luvernu.

Petković: Najlakše je sad sve svaliti na Bajevića, svi se moraju pogledati u ogledalo

Evropska fudbalska federacija (UEFA) još nije registrirala utakmicu posljednjeg, 6. kola Lige nacija – grupa A, između Švicarske i Ukrajine, koji se trebao igrati u utorak u Luvernu.

Susret je odgođen jer su lokalne zdravstvene vlasti čitavu gostujuću delegaciju smjestile u samoizolaciju zbog velikog broja zaraženih koronavirusom… Ukrajinski i Fudbalski savez Švicarske bili su spremni odigrati utakmicu, ali stigla je zabrana.

Kolo prije kraja grupe 4, Ukrajina je bila treća sa šest, a Švicarska posljednja, četvrta s tri boda, tako da su trebali igrati za ostanak u Ligi A.

“Ukrajinci se sada nešto žale, ali prvo su imali pet zaraženih, pa onda tri, pa jedan slučaj. Sve je to krenulo od njihovog gostovanja u Njemačkoj”, u razgovoru za Dnevni avaz rekao je selektor reprezentacije Švicarske Vladimir Petković.

UEFA je utakmicu Rumunija – Norveška, koja, također, nije odigrana zbog problema s korona virusom, registrirala 3:0

“Šteta, mi smo bili spremni, htjeli smo igrati, dali smo im mogućnost da se utakmica odigra i u srijedu, ali oni nisu uspjeli dovesti ekipu. Iz svojih razloga, jer su imali dovoljno vremena. Njihova U-21 selekcija je noć prije igrala u Ukrajini”.

Mladi reprezentativci Ukrajine su mogli popuniti tim, kao što je to bio slučaj s našom reprezentacijom pred duel s Italijom…

“Da… Najviše bih volio da se sve riješilo sportski, ali to u ovom trenutku nije moguće. Nije dobro produžavati rokove, ni za jedno ni za drugo, tako da se treba donijeti odluka. Ukrajinci su nešto predlagali da se igra ili u martu, pred start kvalifikacija ako budemo u grupi sa po pet ekipa, ili pred Evropsko prvenstvo. Ali jedna takva utakmica pred Euro ti može uništiti kompletne pripreme, mentalno. A nama je ta utakmica sada dolazila poslije pozitivnog rezultata protiv Španije (1:1), dobre igre”.

Jeste li gledali posljednje utakmice reprezentacije BiH?

“Naravno…”

Ovdje je ‘raspad sistema’?

“Pratim sve… Ali, sami su krivi. Na ovom nivou – u grupi A, ne može se improvizirati. Moraš imati linije, dogovorene i određene.”

A selektor Dušan Bajević je svaku utakmicu mijenjao tim, eksperimentirao…

“Svi su znali da on ne bi trebao ostati dalje. Nije kriv sad Bajević. Najlakše je sad sve svaliti na trenera”.

Tako to obično bude u fudbalu.

“Znam, ali… A koliko ima drugih koji su i van ove grupe što je igrala, što su isto krivi. U ovakvim situacijama niko te ne može izvući, svako se mora preispitati. Svi se moraju pogledati u ogledalo i tek onda zajednički stvoriti neki preduvjet da se može dobro raditi”.

Reprezentacija BiH ponovo kreće od nule, odnosno iz četvrtog šešira, a ne tako davno smo bili u prvom.

“Svi, od igrača, do zadnjeg ko radi u Savezu, svi se moraju preispitati. Razumljivo je da je nakon ispadanja od Sjeverne Irske došlo do pada. Ali se nije smjelo izgubiti od Iraca”.

Taj poraz još boli, jer mi nismo u nivou jedne Italije, Nizozemske…

“Da, pogotovo način na koji si ispao. Treba se dobro analizirati sve i gledati kako se može šta popraviti, kako bi sutra bili bolji. A pucati ne treba ni prema kome, nego donijeti najbolja rješenja i stajati iza toga. Svi moraju stajati iza svake odluke. Čitam u Avazu da bi novi selektor trebao biti Marco Simone… Inače, prilikom izbora selektora treba se dobro voditi računa o kakvom se treneru radi, te koliko ima iskustva. Jer, svi treneri reprezentacija u A grupi imaju neko iskustvo. Ne treba se zalijetati”, kaže Petković te dodaje:

“Znam sve, ali još više se treba gledati na struku, na kvalitet. A zaboraviti političke igre i ključeve. Reprezentaciji BiH treba najbolji trener koji ti može donijeti rezultat. Jer onaj ko ti donese plasman, donese ti i novac i sve. Onda se lakše i razvijati”.

dusan bajevicliga nacijavladimir petkovic
KOMENTARI

KOMENTARI