Sport Centar

Perezov inat, Levyjeva pohlepa i pravo lice Danca: Magija Eriksena vječno ostaje pod mrljom prošlosti

Ljubav koja je morala uspjeti najčešći je početak priče o junaku koji pod pritiskom nekog drugog faktora nije do vrhunca doveo sve ono što je bilo projektovano da se desi.

Perezov inat, Levyjeva pohlepa i pravo lice Danca: Magija Eriksena vječno ostaje pod mrljom prošlosti

Ljubav koja je morala uspjeti najčešći je početak priče o junaku koji pod pritiskom nekog drugog faktora nije do vrhunca doveo sve ono što je bilo projektovano da se desi.

Takav jedan junak odlučio je zavaditi sve i svakoga, najveće “prijatelje”, bacivši mrlju na ime i sve što je dobro uradio u godinama iza nas.

Priča o Christianu Eriksenu jedna je od najkompleksnijih u fudbalu kojeg pamtim, iako nije dobila ni približno na značaju i medijskoj popularnosti kao što je trebala.

Počevši od prelaznih rokova koji su iza nas, sve je aludiralo na rasplet koji su svi željeli, pa čak i klub pod čijim grbom je igrao. Sve je bilo jasno, Eriksen će nastaviti karijeru u Realu, bilo je na pragu hepi enda.

No, trakavica je trajala znatno duže od onih u kojima su igrači Tottenhama istom linijom završavali u Realu, poput Balea i Modrića, pa je došlo do toga da ohlade svi osim Danca.

Madriđani su pokazali inat, a vlasnik Tottenhama Daniel Levy je tražio puno više nego što su iz Reala planirali dati. Kako se istek važećeg ugovora bližio, tako je i šef Spursa tražio manje novca, no Blancosi su pokazali karakter i stavili do znanja da igre sa njima nema.

Tom prilikom ohladili su svi, osim samog igrača. Iznenada, postalo je jasno da možda i ponajbolji plej na svijetu neće na glavu staviti krunu karijere, kakvim se prelazak na Bernabeu i prirodno smatra.

U tim trenucima uključio se u priču Inter i na fenomenalan način iskoristio situaciju na tržištu, napravivši jedan od poteza koji su postali zaštitni znak Beppea Marotte, kakve je radio nekad u Juventusu. Pola godine prije isteka ugovora za 20 miliona eura dobio je fenomenalno pojačanje i neće ga gristi savjest zbog toga.

Od svih strana, jasno je, najgore je prošao Tottenham, a pritom ne mislim samo na finansijsku stranu. Rezultati kluba iz Londona direktno su ispaštali zbog neriješene situacije sa najvažnijim kotačem tima. Čekao se rasplet priče kako bi se aktivirao novac za pojačanja ili eventualni produžetak saradnje za što su se svi lavovski borili u Sjevernom Londonu.

Pričali su s Dancem i Pochettino prije odlaska, Levy u više navrata, pa na kraju i Mourinho kojem je to bio jedan od ključnih zadataka po preuzimanju uzavrele klupe. Ipak, Eriksen je ostao pri svome, želio je, kako je istakao, novi izazov nadajući se da će Florentino Perez preći preko inata i poslati mizernu ponudu koja bi bila dovoljna u ovim trenucima. No, to niko nije dočekao.

Nažalost po navijače Pijetlova, klub se doveo u situaciju da ne zna šta da radi sa najvažnijim igračem u timu. Eriksen je, po nekoj kazni, prebačen na klupu, no to bi sve automatski palo u vodu kada ekipa ne bi imala rezultat i Danac je dobio ulogu spasitelja, znajući da će, i kada odradi dobar posao, sljedeći meč gledati s klupe.

Odlazak Eriksena aktivirao je velike poslove Tottenhama koji su bili na ‘stend baju’. Njegov prirodni nasljednik u Spursima, Giovani Lo Celso, potpisao je ugovor na permanentnoj bazi, a dan poslije doveden je i Steven Bergwijn iz PSV-a, igrač od kojeg se, bez ikakvog pretjerivanja, mogu očekivati velike stvari u doglednoj budućnosti.

S druge strane, Eriksen je, uz svo dužno poštovanje prema Interu, odabrao situaciju daj šta daš. Naravno, Inter je u svjetskim okvirima uvijek bio klub ispred Tottenhama i to će biti u bližoj budućnosti tako, ali u ovim trenucima Tottenham Hotspur stadion je znatno potentnije mjesto sa pričom koja ima potencijal i lijepu budućnost ukoliko se nastavi sa progresnim projektima koje je klub skicirao.

Bez ikakve dvojbe, Danac će praviti velike stvari i na Meazzi. Ipak, otišao je s mrljom ostavivši iza sebe armiju bijesnih navijača koji su izazvali međusobne svađe da li uopšte treba da ga se poštuje prikrivajući rukom nestvarne statističke podatke i učinak koji je napravio za šest godina u Londonu. Prazne riječi iz lažno sročenog emotivnog pozdrava s navijačima nikome nisu promijenila mišljenje. Riječi: “Želio bih jednog dana ponovo da nam se putevi sastave”, nakon svega što je priredio, gore su od nečujnog zatvaranja vrata po odlasku.

CHRISTIAN ERIKSEN

christian eriksendaniel levyflorentino perezinterreal madridtottenham
KOMENTARI

KOMENTARI

Normalan
Gost

Eto Pulicera!
Pa šta uradi Danac? Šta je mrlja? To što se zasitio Tottenhama? Hajde što su vam vijesti nerijetko glupe, ali ovakvim kolumnama i sebe nadmašujete. Šuplje, glupo, besmisleno…

Ludimilojko
Gost

Tottenham nit je veliki klub, nit je ikad bio, a tesko da ce ikad I biti… za razliku od intera, a ti kao novinar bi to trebao znati… ne igra se fudbal samo zadnje 3 4 godine koliko ga ti pratis, ocito cim za tottenham navijas

wpDiscuz