Sport Centar

Penava za SC: Zadobio sam povjerenje Perasovića, moj nastup za BiH nije sporan

Ajdin Penava je prošle godine bio na raskrnici. S obzirom da je bio najbolji bloker NCAA lige, logika je nalagala da se prijavi na NBA draft. Međutim, suprotno očekivanjima stručnjaka i predviđanjima američkih medija, nije izabran od strane neke ekipe iz najjače svjetske lige.

Penava za SC: Zadobio sam povjerenje Perasovića, moj nastup za BiH nije sporan

Ajdin Penava je prošle godine bio na raskrnici. S obzirom da je bio najbolji bloker NCAA lige, logika je nalagala da  se prijavi na NBA draft. Međutim, suprotno očekivanjima stručnjaka i predviđanjima američkih medija, nije izabran od strane neke ekipe iz najjače svjetske lige.

Tu su počele dileme. Jedno vrijeme se bavio idejom da nastupa u G ligi za Washington Wizardse, za koje je odigrao nekoliko pripremnih mečeva. Na koncu se bivši član sarajevskih Sparsa odlučio vratiti u Evropu, imao je nekoliko ponuda pred sobom. Opredijelio se za euroligaša, ekipu Baskonije (bivša Tau Ceramica), koja ima tradiciju kvalitetnog razvoja centara i visokih krila.

Tako je posljednjih desetak mjeseci proveo u Vitoriji, gradu koji je domaćin Final Foura Eurolige i u kojem trenutno živi. U razgovoru za SCsport ostavlja dojam da je zadovoljan vlastitim izborom

“Prošlo ljeto je proteklo uz malo nervoze i mnogo rada. Nije se znalo do zadnjeg trenutka za ishod transfera. Bila je tu G league, Partizan, Tofas i još par veoma dobrih klubova su bili zainteresovani. Ali, na kraju je ponuda Baskonije bila najprimamljivija u svakom, a najviše košarkaškom pogledu. Znao sam na početku sezone šta me čeka. Nije bilo lako prihvatiti činjenicu da neću mnogo igrati, jer je cilj ekipe bio veoma jasan, plasman na Final Four, ali sam program, rad i igrači koji su tu i koji su prošli kroz ovaj klub, bio je dovoljan razlog da prihvatim dvogodišnji ugovor kluba iz Vitorije i krenem sa radom”.

Istina je da nisi previše dobijao prilike, ali opet su iskusio intenzitet igranja mečeva ACB lige i Eurolige? Možda i nije tako loše za 22-godišnjaka u njegovoj prvoj sezoni nakon povratka iz SAD…

“Loši rezultati ekipe na početku sezone nisu mi baš išli u prihod, sama promjena trenera također, ali sam se trudio raditi maksimalno i čekati svoju šansu. Moglo je biti i više prostora za igru, više minuta, ali šta je tu je, znam da je ljeto ispred mene da se nametnem i dobijem svoju ulogu sljedeće sezone kod trenera Velimira Perasovića, od kojeg sam dobio povjerenje, kao i od ostalih članova uprave. Sada je na meni da se spremim i odradim svoj posao najbolje što mogu. Imam još godinu dana ugovora sa Vitorijom, dat ću sve od sebe da ispoštujem njihovo povjerenje, znam koliko mogu, a mogu jos više i to je cilj mog sadašnjeg rada na treninzima”.

Kako ti djeluje ambijent u Baskoniji?

“Atmosfera u ekipi je odlična, prihvaćen sam mnogo dobro od samog početka. Toko Shengelia i ostali su uvijek bili tu da pomognu, posavjetuju, budu podrška što sam im mnogo zahvalan. Poslije eliminacije iz Eurolige sam odigrao 12 utakmica sa drugom ekipom Baskonije, zabilježili smo osam pobijeda u 12 utakmica. Veoma sam zadovoljan mojom reakcijom, iako je to veoma mlada ekipa. Lijepo je biti lider tim momcima i pomoći im u sazrijevanju i prolasku kroz situaciju kroz koju sam ja prolazio kao mladi igrač”.

Porodica je cijelo vrijeme bila uz tebe, vjerovatno je to ipak bilo najvažnije u tvojoj prvoj euroligaškoj sezoni?

“Porodica je bila velika podrška cijele sezone. Prvi put živim sam u ovakvim okolnostima, što je zahtjevalo ekstra prilagođavanje i za to sam im beskrajno zahvalan”.

Mnogo se pisalo i govorilo o pozivu u reprezentaciju BiH. Igrao si za omladinske kategorije nacionalnog tima, ali zasad se nisi odazivao na poziv Vedrana Bosnića?

“Što se reprezentacije tiče, moram naglastiti da mi je čast igrati za svoju zemlju i da će su uvijek odazvati pozivu selektora reprezentacije, kada god budem u mogućnosti. Desio se mali nesporazum u komunikaciji, NBA draft, prebukiran ljetni program, i nažalost neriješena situacija na relaciji Euroliga – FIBA. Kao što znate, euroligaški igrači nisu bili u mogućnosti da nastupaju za svoje reprezentacije i u tome je i tim iz Vitorije veoma striktan. Ali, to nikad nije bilo, niti će biti sporno da se odazovem na poziv u državni tim. Nema se kome šta zamjeriti, samo sklop nezgodnih okolnosti u datom trenutku koe nisu dozvoljavale da nastupim za selekciju”.

Sutra se igra finale Eurolige, baš u “tvom” gradu, Vitoriji. Neka prognoza, želje?

“Velika želja mi je bila da se plasiramo na Final Four, što je bilo realno na početku sezone, čak smo svi u jednom trenutku poslije pobijede u Moskvi u drugoj utakmici vjerovali da možemo dalje, ali je iskustvo CSKA mnogo veće, tako das su oni prošli dalje. Volio bih da Efes osvoji, to je neka moja zelja, imaju odlicnu ekipu, igraju vrhunsku košarku cijelu sezonu. Ostaje da vidimo…”

ajdin penavabaskonia
KOMENTARI

KOMENTARI