Sport Centar

Pecara, tamo gdje fudbal umire: Vrijeme je za kaznu koja će sutra spasiti živote

Šta se još na ovu temu nije ispričalo? Neredi u Širokom Brijegu ponovo su ostavili traga na rezultat, možda i na kompletan rasplet situacije u najmasovnijem takmičenju u BiH.

Pecara, tamo gdje fudbal umire: Vrijeme je za kaznu koja će sutra spasiti živote
FOTO: Bljesak.info

Šta se još na ovu temu nije ispričalo? Neredi u Širokom Brijegu ponovo su ostavili traga na rezultat, možda i na kompletan rasplet situacije u najmasovnijem takmičenju u BiH.

Poučeni situacijama od ranije, vjerovatno će sve ostati na blagoj novčanoj kazni, a rezultat vratiti više niko ne može. Nešto što dobija svoju nebrojenu epizodu, uveliko viđeno u bh. fudbalu.

Navijači Širokog Brijega, u trenucima kada je tim imao deficit pred Sarajevom, odigrali su na kartu koja je donijela rezultat, a da nije konvencionalna fudbalskim načelima, znajući da se neće odraziti na rezultat za zelenim stolom. Zato što im je to već prolazilo, neko nije želio da reaguje na vrijeme.

Ako je nekome u cilju da sutra bh. fudbala bude dobro, vrijeme je za presedan. Vrijeme je za kaznu koja će sve strane udaljiti od sličnih scena kojima smo sinoć svjedočili. Na Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine je da odluči ide li se u korist fudbala ili nekih drugih stvari od kojih nam ne može biti bolje.

Jer, koja je svrha igranja fudbala u kojem se ne smije doći do rezultata, a da se ne strahuje za živu glavu. Iskre kod 1:2 za Sarajevo, prekid i incidenti bili su uvertira za preokret i plasman među osam najboljih za Široki u Kupu. Sarajevo nije odigralo najbolji meč na Pecari, ali ko može nakon zabilježenih scena garantovati da bi hercegovački tim došao do preokreta.

“Mislim da se jednom zauvijek mora stati u kraj tome. Svaki meč ovdje kad dođemo igra se na nož, a nikakva odluka nije donesena. Ovakve situacije se moraju kažnjavati kad publika ubacuje predmete na teren i šta treba da neko opet izgubi glavu i da tek tada budemo svjesni. Niko ništa ne poduzima i ovo je bruka i sramota”, jasan je bio kapiten Sarajeva, Krste Velkoski nakon meča na Pecari.

Sve je jasno. Nije pusto traženje opravdanja za neuspjeh, jer ko god je kročio na fudbalski teren, zna kako je igrati pod pritiskom, a kamo li nastupiti u neuslovnim uvjetima za odigravanje utakmice.

Treba li naglasiti da je Željin Jug zatvoren više nego otvoren, a navijači Sarajeva svako malo moraju “švercati” na gostovanja kako bi bodrili svoj tim, ne znajući da li će na kraju moći ući na tribine. Ko može reći da ista pravila važe za sve. Daleko od toga. Pritom, u Sarajevu je teško pronaći utakmicu u kojoj je protivničkom, gostujućem igraču ugrožen život.

Ne raduje ni činjenica da adekvatnih osuda sa druge strane nema. Ne bi to bila neka utjeha, ali bi sugerisala da bi budućnost mogla biti bolja. Od ovoga teško da može biti gore…

Delegat Lazar Martinović je u svom izještaju po okončanju utakmice istakao da je organizator napravio propuste te da nisu osigurani svi uvjeti za odigravanje utakmice. Ipak, da li je to dovoljno za drakonsku kaznu, ostaje da vidimo.

Ako je nekome u cilju da nam ne bude bolje, proći će i ovaj incident bez dovoljne sankcije. Teško je reći kakva bi kazna bila dovoljna u ovom trenutku. Šta bi to moglo podle scene izbaciti iz bh. fudbala. Jedno je sigurno, ukoliko se i ovaj put prešuti, možda će biti kasno…

TABELA PREMIJER LIGE

fksarajevokup bihnfsbihnksirokibrijegnsbihpecara
KOMENTARI

KOMENTARI

SAVEZ VODI HDZ ZNACI PISI PROPALO!
Gost
SAVEZ VODI HDZ ZNACI PISI PROPALO!

TAMO S EVEC GINILO!!!!!HDZ SAVEZ CE OPET KAZNITI FASISTE SA LISTICE SA 500 KM A VELEZ, ZELJO, SARAJEVO, SLOBODA, CELIK BIVAJU KAZNJENI SA DESETINAMA HILJADA MARAKA RADI 2-3 PETARDE!

Herc
Gost

Poginuo ti sto.pises odmah

Roberto Karlos
Gost

Boze, kako si samo g.l.u.p. Zeljeti nekome smrt nije lijepo, a kamoli da osudjujes covjeka koji je napisao samo golu istinu. Nista slagao nije… Je li neko suspendovao tribinu, kaznio klub adekvatno za propuste??? Istina ziva…

wpDiscuz