Sport Centar

Patriotizam u Širokom Brijegu: Pljuni, izvrijeđaj, proslavi

Proslaviše osvajanje Kupa BiH u Širokom Brijegu. I neka su. Hercegovački tim je to zaslužio, teškom stazom su krčili put ka trofeju i na koncu spasili sezonu koja je zamalo proglašena katastrofalnom nakon što je ekipa završila u Ligi za opstanak.

Patriotizam u Širokom Brijegu: Pljuni, izvrijeđaj, proslavi

No, nekako usput, navijači ovog kluba uspjeli su obrukati sebe i državu u kojoj žive i u kojoj cijeli taj kraj u i oko Širokog Brijega važi za uspješnu poslovnu zajednicu. Mjesto je to lagodnog života u odnosu na neka druga naselja u Bosni i Hercegovini. Nije sjajno, kao recimo u Belgiji ili Luksemburgu, ali se u Širokom Brijegu veoma pristojno može živjeti od svog rada.

I opet, navijačima Širokog Brijega, koji sebe nazivaju Škriparima, nešto smeta u ovoj državi. Do te mjere ih žulja da imaju potrebu izviždati himnu države u kojoj žive, rade i imaju sve što jednom civilizovanom čovjeku treba za normalan život. Sve im se gadi ovdje, u Bosni i Hercegovini – jer s takvim žarom pljuju po našoj zastavi i svemu što predstavlja BiH da drugi zaključak ne možete izvuči.

Ali, ne gadi im se kada njihov klub osvoji Kup Bosne i Hercegovine. Kada njihova ekipa izađe na evropsku scenu pod zastavom BiH. Isto kao što im se ne gadi uzeti sve što im ova zemlja pruža. Nije možda puno, ali svima nam je tako.

I paradoks je, možda pitanje za neke sociologe, da u nekim siromašnijim sredinama imate ljudi koji ljube ovu zemlju, koji grcaju u suzama kada svira himna. To su patriote. Nemaju puno, reći će, ali svima nam je tako.

S druge strane, što je najgore, ti bijednici koji se kriju iza, u najmanju ruku, diskutabilnog naziva navijačke grupe Škripari, sebe smatraju patriotama. Kažu, vole drugu državu. U redu. A svoj patriotizam mjere tako što vrijeđaju i ujedaju državu u kojoj žive? Da, to je njihov doživljaj patriotizma. Mržnja.

I iskazivati će je kad god imaju priliku, kao što su učinili sinoć, u finalnom susretu Kupa BiH. Zviždi himni, uzvikuj fašističke parole, pozivaj na izgrede. I nije ni to najgore, već ono što se desi nakon svega toga. Odnosno, ne desi. Pojeo vuk magarca.

Da delegat utakmice ima trunku samopoštovanja, obzira prema državnim obilježjima, pa, na kraju krajeva, i prema fair-playu, prekinuo bi susret dok se ne isprazni tribina s huliganima koji pljuju po himni. Ili možda delegat i odgovorni u NSBiH ne misle da je to huliganizam? Ali, jeste, gospodo. O, itekako. Nije huliganizam samo fizičko nasilje, mada je i toga bilo sinoć u Širokom Brijegu (fudbalere Sarajeva samo što još nisu gađali dijelovima kućnog namještaja).

Pogledajte, uostalom, primjere iz drugih zemalja. Takvi incidenti se kažnjavaju. Rigorozno. Zabrane tim „navijačima“ da do kraja života dolaze na stadione.

Nikoga ne možete natjerati da nešto voli, to je stvar emocije i tu nema pomoći. Ali, mora se naučiti da poštuje državu. Za početak, onu svoju. I naravno da postoje mehanizmi koji mogu, ako ništa, nekoga natjerati da barem šuti kada svira himna.

Bilo bi zanimljivo čuti šta Dragan Čović misli o sinoćnjem balu vampira na finalu Kupa BiH. S natpisom „Svi na Pecaru“ član Predsjedništva BiH pozivao je navijače da podrže ekipu Širokog Brijega. Ima to pravo, navijati za koga hoće i pozivati ljude na utakmicu. Ali, nema pravo podržavati morone koji bacaju ljagu na državu.

Podržava ih ako ne reaguje, kao neko ko itekako dobro živi od ove zemlje i njenih građana. Šutnja je odobravanje. A ne treba biti vidovit i reći da će Čović gledati kako da prešuti divljanje u Širokom. Hoće li tražiti da neko bude kažnjen? Tek je to previše za očekivati od njega.

Taj i takav Dragan Čović je član Državnog predsjedništva. Koji se šutnjom „brani“ od fašističkih uzvika „Za dom spremni“ i vrijeđanja državnih simbola. Mnogi u našoj vlasti su takvi. Uključujući i one u nogometnoj vlasti. Zato se još jednom upitajte zašto je moguće da Škripari zvižde himni i ne budu kažnjeni.

fksarajevohnksirokikup bih
KOMENTARI

KOMENTARI

zeki
Gost

Naporni ste do bola

leotar
Gost

to ti je isto mama rekla sinoc

struja
Gost

Samo kazna ZA idiote

hoki
Gost

Klub treba kazniti

Neutralan
Gost

Ne treba kazniti klub, vec pojedince. Bio sam na stadionu, nisu zvizdali i urlali svi ljudi.
Najgluplje i najlakse je kazniti klub.

....
Gost

Kod nas samo kaznjavaju klubove, a huligani prodju netaknuto. Udrite po dzepu svakoga ko se ne ponasa prikladno. Jedino tako je moguce promijeniti svijest kod nasih ljudi.

Lice
Gost

@hoki sta ces dobiti time sto kaznis klub? Nije klub nagovorio navijace sta ce da rade

Name
Gost

Moram priznati da nisam cuo “Za dom spremni”, cuo sam “U boj, u boj za narod svoj”….

Sirokobrijezanin
Gost

Uhvatite te balave majmune koji su se pravili hrabri i zvizdali. Lijep pozdrav iz Sirokog Brijega!

Realno
Gost

Žalosno!. Niti jedna kompanija iz ovog dijela BiH ne plaća porez državi, stoga i ne čudi što lagodno žive. Mi u Sarajevu ubismo se plaćajući porez, a oni zvižde zastavi i himnoj!!

Žalosno!!

zeki
Gost

Ma jok sve pare kod vas idu, ma jadni vi Sarajlije, baš ste jadni

struja
Gost

Vukojebina gdje ubijaju navijace.Delegat I.Galic je greska F.Saveza.

Solomon
Gost

Siroki mozda i ne vidi evrope,moglo bi po prvi put u BiH da se to desi.Nogometni savez BiH je ogorcen divljanjem navijaca prilikom sviranja himne i tokom utakmice.Velika kazna se sprema dali ce mozda siroki biti i odstranjen iz kupa.Ako se zvizdi himna taj tim nas ne treba uopste predstavljati u evropi,veoma se dobro zna kakve je kazne uputila UEFA za Josipa Simunica za povike za dom spremni a ovdje ih je bilo i isuvise.

Solomon
Gost

Svi dobro znamo kako je siroki poslije poraza zeljeznicara ispracen velikim djelom publike aplauzom na grbavici,pitam se da je slucajno sarajevo pobjedilo siroki na pecari sta bi se desilo da li bi itko smio napustiti stadion.

hare
Gost

hahahah,cuj nije klub kriv…….klub ne bi bio kriv da se nakon utakmice izvinuo i ogradio od tih navijaca,ali ne,klub im se zahvalio na odlicnom navijanju…….znaci kazniti klub i to enormnom cifrom tako da sutra klub sam zabrani huliganima ulazak,pri tome ne mislim samo na Siroki nego na sve klubove gdje se to desava,sve dok sami svoje idiote ne odstranimo i jos ih podrzavamo,niko to drugi nece moci,pozz

Name
Gost

@hare klub je upravo to uradio. Procitaj saopstenje i budi objektivan

wpDiscuz