Sport Centar

Paralelni kosmos Blaža Sliškovića: Zemlja u kojoj Zrinjski ne može biti prvak tri puta zaredom

Blaž Slišković, bez trunke sumnje, jedan je od omiljenih likova u bh. sportu, ne samo fudbalu. One starije simpatizere najvažnije sporedne stvari „kupio“ je davno, kao majstor koji je u stanju čak i iz kornera davati golove.

Paralelni kosmos Blaža Sliškovića: Zemlja u kojoj Zrinjski ne može biti prvak tri puta zaredom

Blaž Slišković, bez trunke sumnje, jedan je od omiljenih likova u bh. sportu, ne samo fudbalu. One starije simpatizere najvažnije sporedne stvari „kupio“ je davno, kao majstor koji je u stanju čak i iz kornera davati golove.

Za vrijeme igračke karijere pratio ga je i glas neukrotivog boema, što je dodatno učvrstilo njegov status tipa s kojim biste rado razbacili „lopte na male“, a poslije otišli na piće.

Danas je trener s određenim ugledom. Cijene ga kolege, uglavnom komplimentima ukrašavaju njegovo ime, dok je i većina navijača, čak i protivničkih klubova, s velikim simpatijama čitala Bakine izjave u kojima je često odavao dojam čovjeka bez dlake na jeziku.

Nerijetko je Slišković, dok se godinama kao trener Zrinjskog takmičio u Premijer ligi BiH, znao „oplesti“ po sudijama i čelnicima Nogometnog saveza BiH. I tu je zaradio podršku javnosti. Borac protiv sistema, glasan i nepokolebljiv u traženju pravde.

Ipak, kako to već biva, vremenom je izblijedio oreol iznad Bakine glave, sve je bilo više onih koji su se uvjerili kako bivši selektor BiH zapravo galami uglavnom kada je njegova ekipa oštećena.

Dvije sezone zaredom bio je prvak države sa Plemićima. Uspjeh koji mu nikad i niko nije osporio, barem ne javno. Da je u toj njegovoj eri na klupi mostarskog tima bilo sumnjivih pobjeda Zrinjskog – jeste. Ali trofeje niko nije dirao.

Zaključno sa titulom koju je prije trećeg Bakinog mandata za kormilom Zrinjskog osvojio Vinko Marinović, mostarski klub je tri godine zaredom bio šampion BiH. Niz je prekinut tek lani, kada se Sarajevo okitilo duplom krunom.

Upravo zbog gore navedene činjenice, nedavna izjava Sliškovića za zagrebačke Sportske novosti u najmanju ruku je iznenađujuća:

Znate kako je u BiH, centralizam… Oni bi da Sarajevo bude u svemu prvo. Sve bi oni pod kontrolu, uključujući i medije. Oni bi da su Željo i Sarajevo svake godine prvi, da su košarkaši Bosne prvi. Njima ne valja ništa iz Tuzle, Banje Luke, Mostara… Pojedini novinari su nacionalno obojeni, nije im smetao možda Baka, ali im je smetao Zrinjski. Ima tu svašta, ne bih o detaljima. Ja sam javno iznosio mišljenja, drugi treneri su šutjeli”, kazao je Slišković.

Mrtav-hladan. Dakle, kao da priča o nekakvom paralelnom univerzumu, mračnom vilajetu u kojem Zrinjski samo može sanjati da bude prvak. A kamoli da to ostvari tri puta zaredom.

Kao da nije riječ o klubu koji zahvaljujući stranačkoj intervenciji dobije od Elektroprivrede HZHB i sličnih javnih kompanija više od 200.000 KM godišnje. Da pojasnimo, radi se o iznosu koji, naprimjer, Sarajevo i Željezničar od javnih kompanija nemaju ni – zajedno. O takvoj centralizaciji pričamo?

Dohvatio se Baka i košarkaša Bosne. Da, tih košarkaša koji već deset godina ne znaju za bilo kakav trofej i koji su ovu sezonu proveli u nižem rangu. Pitajte rukovodstvo bivšeg prvaka Evrope koliko bi im značila inekcija od 200.000 KM, a koju Plemići dobiju samo od jednog sponzora. Bosna toliko nema ni kada sabere sve sponzorske prihode u nekoliko zadnjih godina.

Naravno da je potkačio i novinare koji su „nacionalno obojeni“. Možda je baš mislio na sarajevske, one iste koji su glasali da upravo on (živi svjedok je upravo autor ovih redova), Blaž Slišković dobije priznanje za najboljeg trenera u 2018. godini u tradicionalnom izboru Nezavisnih novina. Veliko je pitanje ko je tu nacionalista…

Sve je to rekao naš Baka. On to govori „javno, a drugi treneri šute“. I to govori sa bezbjedne udaljenosti.

U Hong Kongu očito nema kome da se požali, pa je sve ovo jednostavno provalilo iz njega. Frustracija se nagomilala u dalekoj Aziji. Tamo isto Zrinjski ne može tri godine zaredom biti prvak.

blaz sliskovichskzrinjski
KOMENTARI

KOMENTARI

Nepoznat
Gost

Bravo Hajrudin Prolić.
Mogli ste navesti još par primjera.
On je već davno nacionalno obojen
Ovaj “čovjek”služi sa ovakim izjavama
određenim ljudima iz politike.
A poznato kome

Vox
Gost

Bez dlake na jeziku

Pitar
Gost

Nacionalista,lazov,lopov,kockar,alkoholicar,prodana dusa ko njega shvata ozbiljno?

UDARNA BRIGADA
Gost

Proliću, ruka ti se pozlatila…tekst paše “ko budali pleska” 🤣
Tipično za “crnokošuljaša”, on bi po Bosni i ROVARIJO i POSLOVO, gad obični, koji je već davno svoje pravo lice pokazo!!
Jedina pozitivna stvar koja se o NJEMU može reć jeste da je bijo dobar igrač…inače loš trener i apsolutna “nula” od čovjeka!!!
Crnokošuljašu uvik duša tuđe oblatit!!!

⚜SLAVA ⚜ BOSNI⚜

Osman
Gost

E moj Proliću. Procerdala je Bosna svoje milione davno. Kad je BH Telecom na ime sponzorstva Bosni godisnje uplacivo po milion KM a Slobodi i Celiku po 10 hiljada, tad ste svi sutili. U pravu je lik, centralizacija postoji, ali troglava i nisu ugroženi Banjaluka i Mostar, jer spadaju u privilegovane zajedno sa Sarajevom. Ugroženi su Zenica, Tuzla i Bihać. I bolje bi ti bilo da svaki dan prozoves odgovorne za propast Bosne, ljude koji su uspjeli sjebat milione i opet ostavit milionske dugove, a ne da pises eseje o klošaru Sliškoviću i skupljaš instant lajkove sarajlijica

solomon
Gost

Pa sto u srbiji nemoze niko biti prvak osim zvijezde i partizana ili hajmo reci isto tako u hrvatskoj dinamo i hajduk jer to su veci gradovi i normalno je da se tu vrti veca kolicina novca u sportu znaci normalno je ocekivati da sarajevo i zeljo svake godine terba da se bore za titulu,da nije tako sjetimo se bivse jugoslavije i velike cetvorke a gdje je tada bio tzj zrinjski.

wpDiscuz