Sport Centar

Panika u Engleskoj: Klubovi u strahu zbog izlaska Velike Britanije iz EU

Panika u Engleskoj: Klubovi u strahu zbog izlaska Velike Britanije iz EU

Kao prvo, britanska ekonomija već danas je pretrpjela veliki udarac, jer je funta doživjela ogroman pad i na najnižoj je razini u posljednjih 30 godina. Sve to imat će posljedice i na fudbal.

Ukoliko funta ostane na ovoj razini, engleski klubovi će biti manje konkurentni na tržištu. Svi sponzorski ugovori izraženi su u futama, što znači da će njihova vrijednost biti mnogo manja kada se transformišu u eure.

Drugi veliki problem zbog ove odluke su radne dozvole. Pod ovim novim pravilima, tačnije u novoj situaciji, oko 100 igrača u Premijer ligi ne bi moglo da dobije radnu dozvolu, jer su stranci, a nemaju dovoljan broj nastupa za reprezentaciju.

Engleski klubovi će i dalje moći angažovati vrhunske zvijezde, ali ne i igrač esrednje klase iz zemalja EU. To će najviše pogoditi manje klubove koji ne mogu kupovati velike zvijezde.

Naravno, nikakve drastrične mjere neće se odmah dogoditi. Engleski nogometni savez i FIFA uzet će određeni period kako bi prilaodili novu situaciju, a navodi se kako bi prelazno rezdoblje moglo potrajati oko dvije godine.

deni milosevicterry stotts
KOMENTARI

KOMENTARI