Sport Centar

Pad Novaka Đokovića: Odgođeni put stazom povratka

Ukoliko vas izda najjače oružje, znak je da se nešto radikalno mora mijenjati. Paralelno sa ogromnim padom u igri Novaka Đokovića, išla su i razna nagađanja o uzrocima istog.

Pad Novaka Đokovića: Odgođeni put stazom povratka

Od kojekakvih vračara, crne magije i prokletstva, do gubitka gladi za tenisom, čestih promjena u stručnom štabu i povrede. I, nakon godinu dana nagađanja, Nole je svima učinio uslugu i otkrio šta se zapravo desilo.

U najtežem trenutku karijere Đoković je pokazao dostojanstvo. Kada je prepunoj sali u kojoj je bila održana konferencija za medije rekao “Shvatio sam koliko sam bio blagoslovljen jer nikad nisam imao ovakve povrede”, mnogi su znali o čemu je riječ.

Povreda lakta učinila je da servis jednog od najboljih tenisera svih vremena bude na izdisaju, iako je on to čuvao samo za sebe, vjerujući da će se sve vratiti na svoje. Ali, ipak nije. Tu vjerovatno leži i razlog posezanja za mnogim metodama koje nisu blisko povezane sa sportom. Jednostavno, srbijanski teniser je, kada je vidio da ga izdaje tijelo, koje mu je bilo najveći adut, probao sve i svašta u privatnom životu kako ne bi ostao bez onog što najviše voli. Godinama je podizao teniske standarde na viši nivo, a dominacija koju je ostvario tokom proteklih godina ostat će san mladim teniserima u periodu koji je ispred nas. Istovremeno kad je Nole krenuo u ispisivanje historije, dogodio se pad ostalih najboljih tenisera na svijetu.

Ali, ne samo da je Đoković bio tu da iskoristi pravi momentum, već je on bio jedan od najvećih uzroka pada velikana, što nam može potvrditi aktuelna situacija, prema kojoj se, veliki Roger Federer i Rafa Nadal slade trofejima isključivo kada srbijanski teniser proživljava najteže trenutke svoje karijere.

Već je dokazana izreka da se teže zadržati na vrhu, nego doći do njega, ali u ovom slučaju to nije bio nikakav problem. Otprilike krajem 2015. godine mnogi su se pitali odakle Đokoviću motivacija i tolika želja za uspjehom. Odgovor se krije u tome što je on jedinstven, ne samo u tenisu, već i u sportu globalno. Žar koja je bila evidentna u njegovim očima kad je prvi put uzeo teniski reket u ruke, što smo mogli vidjeti na ekskluzivnim video snimcima sa Kopaonika kada se prvi put čulo za ime malenog Novaka, jednaka je onoj koja ga je krasila do posljednjeg turnira i posljednjeg meča koji je odigrao prije pauze. Tokom svoje karijere Đoković nije bio poznat po pravljenju pauza na turu, ali sad je došlo vrijeme nečeg sasvim novog.

Napravit će pauzu do prve sedmice 2018. godine, a onda želi povratak imperije i završni udarac. U tome će mu pomoći mnogi, uključujući Teodosića i Bogdanovića koji su mu savjetovali pauzu i odmor koja se može odraziti isključivo u pozitivnom smislu za nastavak karijere o kojoj će se prenositi priče generacijama koje dolaze.

Promjene će uključivati i skalp u stručnom štabu. Prvi zadatak tokom rehabilitacionog perioda bit će oformljivanje tima koji će dati doprinos u izazovima koje nosi 2018. godina. Ko god da dođe, čeka ga neprestani rad sa Noletom, ali će olakšavajuća okolnost biti upravo ona žar vidljiva u očima koju ne možete pronaći kod drugih sportista. Na kraju, jedno je sigurno. Ovo nije zbogom, već samo doviđenja.

novak djokovic
KOMENTARI

KOMENTARI

tozarov
Gost

savršeno napisano,bravo za autora teksta

wpDiscuz