Otvoreno pismo fudbalera Veleža: U ovakvim okolnostima teško je biti ono što se od nas očekuje

Niko od navijača do danas nije bio upoznat sa stvarnim stanjem u i oko svlačionice Veleža. Pojedinci su išli predaleko pa su u javnost lansirali lažne vijesti o tome kako se igračima ništa ne duguje. Nakon svega stručni štab i igrači Veleža odlučili su obratiti se javnosti otvorenim pismom.

“Mi, igrači i članovi stručnog štaba FK Velež, ne želimo pojedinačnim izjavama u medijima da objašnjavamo situaciju u klubu, već smo odlučili da se javnosti, prije svega našim navijačima, i svima onima kojima je stalo do FK Velež, obratimo otvorenim pismom u kojem ćemo pokušati iznijeti svoje viđenje za neke od problema i teškoća u kojima se nalazimo već duži vremenski period. Na početku želimo da demantujemo špekulacije kako smo stupili u štrajk. Štrajka u svlačionici FK Veleža neć biti. To je stav svih igrača i članova stručnog štaba. Iako postoje uslovi za taj vid protesta, smatramo da se time neće ništa riješiti. Svjesni smo da mi, igrači i članovi stručnog štaba, snosimo dio odgovornosti za loše rezultate i od toga ne bježimo, ali ne želimo snositi odgovornost za sve ostale probleme koje klub ima, od nagomilovanih dugova, do infrastrukturnih problema. Nažalost, svi smo svjesni da uslovi za rad nisu idealni. Teren je u katastrofalnom stanju, loše se održava, i naše svakodnevne molbe da se teren barem zalije vodom prije svakog treninga, i tako poboljšaju uslovi, često ostanu neispunjenje, što na kraju dovodi do stalnih sitnih povreda, koje utiču na našu igru, a samim tim i na konačan rezultat. O finansijskim problemima javnost možda nije do kraja upoznata, pa ćemo iskoristiti priliku da kažemo kako se igračima, članovima stručnog štaba, ali i ostalim zaposlenim u klubu duguju četiri plate, zbog čega pojedini igrači dobivaju prijetnje kako će biti izbačeni iz stanova, a mnogi od nas imaju obaveze kao i svi ostali, djecu, porodice, kredite, tako da u takvim uslovima nije nimalo jednostavno igrati i raditi. Članovi uprave ne preuzimaju odgovornost za trenutno stanje u klubu, niti stoje iza mnogih obećanja datih na početku sezone. Stalno prebacivaju lopticu sa jednog na drugog člana, očigledno, razjedinjene uprave. Ono što nas, igrače i članove stručnog štaba, najviše boli je to što smo stekli osjećaj da smo prepušteni sami sebi i ostavljeni, kako se kaže, na vjetrometini, na milost i nemilost drugima. Isto tako, stalne promjene trenera i njihovo iščekivanje uveliko remete našu sezonu, iako mi, igrači, nismo propustili niti jedan trening zbog toga, i time smo pokazali da nam je stalo do dresa kojeg nosimo i uvijek smo pokazivali poštovanje prema članovima stručnog štaba, koji su u istoj situaciji, kao i mi. Uprkos svemu navedenom, mi igrači i stručni štab, trpimo najveći pritisak javnosti, što bi u normalnim okolnostima bilo logično, ali nažalost to nije tako. Uslovi u kojima mi egzistiramo su sve, samo ne normalni. Zato želimo da javnost čuje i naš glas, jer teško je biti ono što od tebe očekuje vjerna armija navijača, kad iza sebe imaš razjedinjenu upravu, lošu organizaciju i puno lažnih obećanja. Bez obzira na sve, mi nećemo odustati od borbe, nema predaje, jer sigurni smo da ne postoji niko u klubu ko želi više od nas da FK Velež izbori opstanak u Premijer ligi i da klub u budućnosti bude ono što treba da bude, a to je stabilan, organizovan, perspektivan klub, te ponos Mostara. Iskreno se nadamo da će najavljena vanredna Skupština kluba pomoći u rješavanju problema koje trenutno imamo. Svi kao jedan, do samog kraja, MOSTAR U SRCU, VELEŽ DO GROBA!

dan nezavisnosti bihterry stotts