Sport Centar

Osvajač Lige prvaka u pikadu, Mensur Suljović: Sve češće ću biti u Sarajevu

Osvajač ovogodišnjeg izdanja Lige prvaka u pikadu, Mensur Suljović, govorio je za "Faktor.ba" o ovom sportu, popularnosti, posjetama Sarajevu...

Osvajač Lige prvaka u pikadu, Mensur Suljović: Sve češće ću biti u Sarajevu

Suljović je rođen u Tutinu 1972. godine, a nastupa za reprezentaciju Austrije. Kako kaže, tamo je pikado stekao veliku popularnost nakon što je osvojio titulu u Ligi prvaka, pobjedom nad Garyjem Andersonom.

“Osjećaj je savršen. Nikada nisam mislio da bih mogao pobijediti na ovom turniru. Gary je briljantan igrač i imam veliko poštovanje prema tom momku”, rekao je Suljović BBC-ju nakon velike pobjede.

Za “Faktor.ba” otkrio je da ga zovu mnogi poznanici iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka.

Stižu mi čestitke sa svih krajeva svijeta. Zovu me i iz Sandžaka, Bosne, ali i naši ljudi koji žive u Americi, Australiji… Nakon pobjede nad legendarnim Garyem Andersonom moj život se potpuno promijenio. Ovo mi je odskočna daska u nastavku karijere. Pobjeda mi je donijela 113.000 eura, ali kada se oduzmu menadžeri i porez, trebalo bi mi ostati oko 50.000 eura”, kaže Suljović i dodaje:

“Nakon pobjede nad Garyjem Andersonom pikado je stekao veliku popularnost u Austriji. Nadam se da ću nastaviti sa uspjesima i u narednom periodu, ali i odbraniti naslov. To će biti teško, jer je konkurencija veoma jaka. Mnogo je lakše u nekom od sportova doći do vrha, nego ostati najbolji nekoliko godina. Pikado zahtijeva mnogo treniranja, i to svaki dan. Pred jake turnire dnevno treniram i po šest-sedam sati. Mnogi misle da se mogu takmičiti u pikadu, ali to nije samo pogađanje mete. Neobično bacam strelicu, ali nije stvar u tome kako je držite.

Predani trening i koncentracija u igri puno su važniji. U Engleskoj je pikado nacionalni sport i zauzima mjesto odmah iza nogometa. Teško je igrati protiv favorita kada ti publika zviždi i stvarno moraš imati živce za to. Imam veliku podršku prijatelja i porodice. Posljednjih dana nemam vremena za treniranje. Evo upravo tu je dosta Bosanaca, među kojima je i Hurem Avdić, koji živi i radi u Beču za osiguravajuće društvo “Niederösterreichische Versicherung” i koji je puno cijenjen u cijeloj Austriji”, govori Suljović.

Na kraju razgovora osvajač Lige prvaka se dotakao Sarajeva, te najavljuje da će sve češće dolaziti u glavni grad BiH gdje ima mnogo rodbine i prijatelja.

“U Sarajevu imam dosta rodbine i prijatelja. Sigurno je da ću sada nekoliko puta godišnje dolaziti u šeher. Tu živi i brat od moje supruge. Sa posebnom pažnjom pratim sve utakmice reprezentacije BiH u nogometu i košarci. Znam poimenično sve nogometne reprezentativce, a volio bih lično upoznati Edina Džeku i Miralema Pjanića i odigrati sa njima partiju pikada”, kazao je Suljović.

mensur suljovicpikado
KOMENTARI

KOMENTARI