Sport Centar

Osnivači Superlige: Nećemo više biti izloženi prijetnjama, nastavljamo razvijati projekat

Sud u Madridu odbacio je mogućnost da UEFA može kazniti klubove osnivače Superlige, a nakon toga su se Barcelona, Juventus i Real Madrid oglasili zvaničnim saopštenjem.

Osnivači Superlige:  Nećemo više biti izloženi prijetnjama, nastavljamo razvijati projekat

Sud u Madridu odbacio je mogućnost da UEFA može kazniti klubove osnivače Superlige, a nakon toga su se Barcelona, Juventus i Real Madrid oglasili zvaničnim saopštenjem.

Nakon žestokih reakcija javnosti i Evropske fudbalske federacije (UEFA), povukli su se svi klubovi iz novoosnovane Superlige, a samo su ostali Barcelona, Juventus i Real Madrid.

Nakon što je Sud u Madridu odbio žalbu UEFA, klubovi osnivači Superlige istakli su da nemaju namjeru odustati od ovog projekta i za njega će se boriti.

“Barcelona, ​​Juventus i Real Madridsa izražavaju zadovoljstvo zbog odluke madridskog Suda, koji je potvrdio obavezu UEFA da prekine radnje poduzete protiv klubova osnivača Superlige, uključujući disciplinski postupak protiv tri potpisana kluba i ukidanje kazni i ograničenja nametnutih za ostalih devet klubova kako bi se izbjegli disciplinski postupci.

Sud je prihvatio zahtjev koji su uputili promotori Superlige, odbio je žalbu UEFA i potvrdio je da će UEFA, ako ne poštuje odluku, novčano biti kažnjena. Slučaj će ocijeniti Europski sud pravde koji će analizirati monopolski položaj UEFA u evropskom nogometu.

Naša je dužnost baviti se ozbiljnim problemima s kojima se nogomet suočava. UEFA se akreditirala kao zakonodavac, isključivi operater i jedini priznati nositelj prava Evropskih takmičenja, kao i organizator. Ova monopolistička i oprečna pozicija šteti nogometu i njegovoj takmičarskoj ravnoteži. Klubovima koji učestvuju u evropskim takmičenjima treba osigurati da upravljaju takmičenjima.

Sretni smo što od sada više nećemo biti izloženi trenutnim prijetnjama UEFA. Naš cilj je nastaviti razvijati projekt Superlige na konstruktivan i saradnički način, računajući na doprinos svih sudionika nogometa: navijača, igrača, trenera, klubova, nacionalnih i međunarodnih liga i saveza. Svjesni smo da bi se neki elementi našeg prijedloga mogli revidirati i, naravno, provesti kroz dijalog i konsenzus. Ostajemo uvjereni u uspjeh ovog projekta koji će uvijek poštivati ​​zakonodavstvo Europske unije”, stoji u saopštenju Barcelone, Juventusa i Real Madrida.

barcelonajuventusreal madridSuperliga
KOMENTARI

KOMENTARI