Sport Centar

Orelik očaran Sarajevom: Ne sjećam se kad sam nešto ovakvo radio kući, košarka je u Litvi religija

Gediminas Orelik, košarkaš iz Litvanije, prije nekoliko je dana predstavljen kao novi igrač sarajevskog Spars Realwaya, kojem bi trebao predstavljati značajno pojačanje u ostatku sezone.

Orelik očaran Sarajevom: Ne sjećam se kad sam nešto ovakvo radio kući, košarka je u Litvi religija

Gediminas Orelik, košarkaš iz Litvanije, prije nekoliko je dana predstavljen kao novi igrač sarajevskog Spars Realwaya, kojem bi trebao predstavljati značajno pojačanje u ostatku sezone.

Orelik je u intervjuu za Meridian Sport sada govorio o toku svoje karijere, shvatanju košarke u njegovoj državi, te načinu na koji vidi Sarajevo i svoju ulogu u novoj sredini.

Orelik je rođen 1990. i prošao je sve mlađe kategorije reprezentacije. Ističe da u Litvaniji djeca posvuda napolju igraju košarku i da je to definitivno glavni sport u ovoj državi.

“Košarka je kao religija u Litvaniji, sva djeca je igraju napolju, kao i u školi, to je definitivno glavni sport u našoj državi. Bilo je odlično biti prisutan u svim mlađim kategorijama reprezentacije, biti dio nacionalnog tima je veliko iskustvo za mene, iz prve ruke sam iskusio sve što se tamo dešava, bilo je zabavno upoznati sve litvanske igrače. Nije bilo NBA zvijezda, ali svejedno su tu bili vrhunski košarkaši”, rekao je Orelik za Meridian Sport.

Poznato je da većinu litvanskih košarkaša krasi odličan šut, a ni Orelik svakako nije izuzetak. Smatra da se tamošnji igrači prosto “rađaju precizni”.

“Rekao bih da je više do talenta, neki ljudi moraju raditi nešto napornije na svom šutu, a neki ga jednostavno imaju. Ja sam možda jedan od onih kojima je to došlo prirodno, vidjećemo”, rekao je Orelik.

Novi član Spars Realwaya je u karijeri nastupao za Šiauliai, Merestu, Prienai, Ritas, Banvit i Veneciju. U dresu Prienaija, u sezoni 2012/2013 je bio najbolji strijelac i MVP Lige Litvanije, te MVP Baltičke lige.

Ipak, kao najbolji period u svom dosadašnjem košarkaškom putu ističe onaj proveden u Turskoj.

“Da, to je bilo davno, bio sam mnogo mlađi kada sam igrao za Prienai. Bila je to dobra sezona, ali ne bih rekao i najbolja u mojoj karijeri. Bila mi je odskočna daska, nakon nje sam otišao u Ritas, a moja vjerovatno najbolja takmičarska godina je bila ona u Turskoj, u Banvitu. Bilo je fantastično, igrao sam sa vrhunskim momcima, još uvijek smo u kontaktu, osvojili smo prvi Kup Turske u istoriji kluba, igrali smo finale FIBA Lige šampiona, tako da je to nešto što bih izdvojio. U svakom mjestu gdje sam nastupao je bilo odlično, ali Turska je na prvom mjestu, tim je bio nevjerovatno prijateljski nastrojen, zajedno smo išli na večere, provodili mnogo vremena jedni s drugima, družili se familijarno i mislim da je to jedan od najvećih razloga zbog čega smo izgledali tako dobro na terenu”, prisjetio se tridesetogodišnjak.

Orelik je tek nekoliko dana u Sarajevu, no već je očaran gradom, a zadovoljan je i atmosferom u klubu.

“Izašao sam jednom, bili smo u Starom gradu i bilo je prelijepo. Šetali smo, sviđa mi se, nakon dolaska iz Litvanije tokom virusa korona se sve čini drugačije. Tamo je sve zatvoreno, a ovdje smo sjedili napolju i pili kafu, zaista fantastično, ne sjećam se kada smo nešto tako posljednji put radili kod kuće. Što se tiče tima, tu sam oko pet dana, svi su me odlično prihvatili, trude se da mi pomognu, a ja pokušavam da se upoznam sa jezikom kako bih sve razumio što bolje. U svakom slučaju, srećan sam”, rekao je Litvanac.

Spars Realway će u subotu od 17h u okviru 12. kola Lige BiH na svom terenu dočekati Zrinjski, a sjajni šuter je za kraj ovaj duel najavio na sljedeći način:

“Očekujem trijumf, moramo pobijediti svaku utakmicu, svaki meč je važan. Došao sam ovdje da pomognem ekipi, siguran sam da to mogu učiniti na više načina, u odbrani i napadu, sa klupe i na terenu, konstantno ću davati svoj maksimum kako bismo došli do cilja”.

(meridianbetsport.ba)

gediminas orelikkksparsrealway
KOMENTARI

KOMENTARI