Sport Centar

Općina Stari Grad pokreće lige u pet sportova za osnovce

Na današnjem sastanku direktora osnovnih škola iz Starog Grada i uposlenika Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine Stari Grad najavljena je bogatija i raznovrsnija sportska sezona 2017/2018 za starogradske osnovce.

Općina Stari Grad pokreće lige u pet sportova za osnovce

Projekat uvođenja ligaškog takmičenja u fudbalu i odbojci 2014, odnosno 2015. godine pokazao se kao pun pogodak, te su pomenute lige iz godine u godinu rasle, a prošle godine uvedena je i šahovska liga za učenike osnovnih škola iz Starog Grada. Od nastupajuće sezone 2017/2018. Općina Stari Grad uvodi i ligaška takmičenja svojih osnovaca u košarci i stonom tenisu, a već su obavljene i određene pripreme.

Fudbalska liga Starog Grada

Najstarije, ali i najpopularnije ligaško takmičenje osnovaca u Starom Gradu, fudbalska liga osnovaca, ulazi u svoju četvrtu sezonu. Titulu od prošle godine brani OŠ „Hamdija Kreševljaković“. Ova sezona će imati 10 kola, a jesenji dio počinje krajem ovog mjeseca. Utakmice će se igrati kao i prošle godine u Centru za mali fudbal Bentbaša, a o tačnom danu kada će se igrati utakmice i satnici detalji će se naknadno saznati, zbog dodatnog usaglašavanja šest škola i općinske službe.

Odbojkaška liga Starog Grada

Odbojkaška liga na rasporedu je od početka novembra, odbojkašice OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“ su dosad jedine pobjednice tog takmičenja, jer su titulu uzele u obje dosad organizovane odbojkaške lige. Liga će se organizovati u saradnji sa Odbojkaškom akademijom „Smeč“, dok će se mečevi igrati u novoizgrađenoj sali OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“.

Šahovska liga Starog Grada

Najbolji mladi šahisti iz Starog Grada za prošlu sezonu su učenici iz OŠ „Hamdija Kreševljaković“, pa će i oni pokušati odbraniti tu titulu. Jesenji dio ovog takmičenja počinje krajem novembra. Ligu, uz Općinu Stari Grad, organizuje i Šahovski klub „Stari Grad“, a svoje prostorije za odigravanje redovnih kola je ponudila OŠ „Hamdija Kreševljaković“.

Stonoteniska liga Starog Grada

Pripreme za premijernu sezonu ovog takmičenja su počele još u proljeće, kada je Općina Stari Grad kupila 15 stolova za stoni tenis svim starogradskim osnovnim školama, kao i Zavodu Mjedenica. Trenutno se osnivaju stonoteniske sekcije unutar škola, te će tako svaka škola odrediti svoju reprezentaciju, sačinjenu od dva najbolja stonotenisera i jedne najbolje stonoteniserke. Mečevi će se igrati u OŠ „Saburina“, a termini i tačan datum će biti naknadno poznati.

Košarkaška liga Starog Grada

Za pripremu košarkaške lige, Općina Stari Grad je finansirala kupovinu specijaliziranih koševa koji imaju mogućnost mijenjanja visine, a instalirani su u novoj sali OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“. Značajnu ulogu u organizaciji ovog takmičenja preuzet će Škola košarke BBY (Bosnian youth basket), a plan je da mečevi startaju početkom decembra.

Općina Stari Grad je za održavanje fudbalske, košarkaške, odbojkaške, šahovske i stonoteniske lige planirala oko 40.000 KM koje će biti utrošene za opremu, nagrade najboljima, naknade za trenere i sudije i sl. Osim toga, za već navedeno opremanje sala uloženo je dodatnih 19.000 KM.

(starigrad.ba)

opcinastari grad
KOMENTARI

KOMENTARI