Sport Centar

Općina Centar: Koševo treba biti nacionalni stadion od 35.000 mjesta, ali bez atletske staze

Nakon što je u Mjesnoj zajednici Koševo 2 prije nekoliko dana održana javna tribina uz učešće velikog broja zainteresiranih građana na temu koncepta Izmjena i dopuna Regulacionog plana "Zetra -zona sporta i rekreacije" ponovno su prema Općini Centar od strane naših sugrađana upućeni upiti o daljnjim aktivnostima ove lokalne zajednice u vezi sa ovim, jednim od najznačajnijih pitanja razvoja Centra, a posebno sporta.

Općina Centar: Koševo treba biti nacionalni stadion od 35.000 mjesta, ali bez atletske staze

Nakon što je u Mjesnoj zajednici Koševo 2 prije nekoliko dana održana javna tribina uz učešće velikog broja zainteresiranih građana na temu koncepta Izmjena i dopuna Regulacionog plana “Zetra -zona sporta i rekreacije” ponovno su prema Općini Centar od strane naših sugrađana upućeni upiti o daljnjim aktivnostima ove lokalne zajednice u vezi sa ovim, jednim od najznačajnijih pitanja razvoja Centra, a posebno sporta.

Općina Centar tim povodom je izdala sljedeće saopštenje:

“Naglašavamo da će nakon završetka roka za dostavljanje inicijativa, sugestija i prijedloga građana i sportskih i drugih organizacija Općina sumirati rezultate i uputiti ih Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo kako bi se na novembarskoj sjednici Općinskog vijeća razmatrao nacrt Izmjena i dopuna Regulacionog plana „Zetra“-zona sporta i rekreacije.

S obzirom na rezultate navedene javne rasprave i dosadašnje prijedloge pojedinaca i organizacija općinska administracija i načelnik i dalje stoje na stanovištu da je potrebno izvršiti potpunu modernizaciju Olimpijskog stadiona Asim Ferhatović Hase, bez atletske staze i sa najboljim uslovima za održavanje klupskih i reprezentativnih utakmica najvišeg ranga u organizaciji FIFA-e i UEFA-e, što podrazumijeva pored ostalog i natkrivene tribine, najbolje uslove za publiku, za medije, odnosno održavanje utakmica i u najtežim vremenskim uslovima.

Nedavne utakmice u kvalifikacijama za plasman na Evropsko prvenstvo na najvećem broju evropskih stadiona održane su na terenima bez atletske staze što potvrđuje potrebu da i Bosna i Hercegovina dobije istinsku fudbalsku arenu, odnosno nacionalni stadion sa oko 35.000 gledalaca u glavnom gradu države.

Napominjemo da je sadašnja atletska staza na stadionu Koševu u potpunosti neupotrebljiva i da na njoj se ne mogu održavati bilo kakva sportska takmičenja, a njena obnova zahtijevala bi izuzetno visoka finansijska sredstva.

I u tom kontekstu, uvažavajući značaj atletskog sporta, Općina Centar predloženim rješenjima planira izgradnju modernog atletskog poligona, proširenje broja staza prema standardima atletske federacije, te modernizaciju pomoćnih terena i objekata, ali i izgradnju natkrivenih tribina za smještaj više hiljada gledalaca atletskih takmičenja.

Također, u okviru preuređenja prostora planira se izgradnja atletske dvorane koja bi za razliku od trenutnog stanja omogućila razvoj atletike i atletska takmičenja i u zimskom periodu.

Naravno potrebno je naglasiti da će i postojeći pomoćni tereni, kako fudbalski tako i teniski i rekreativni dobiti novi kvalitet u okviru realizacije predloženog plana, a pored toga izgradiće se privredni sadržaj, veliki broj parking mjesta, šoping centara i drugih poslovnih prostora, hotel, heliodrom…

Na taj način Sarajevo bi, uz postojeći kompleks Zetre, dobilo najsadržaniji sportski centar visokog kvaliteta koji bi otvorio nove stranice razvoja sporta, turizma, biznisa i zapošljavanja.

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić iskazuje uvjerenje da će građani i stručnjaci i organizacije iz oblasti sporta svojim kreativnim idejama doprinijeti da se najveći sportski projekat u povijesti Sarajeva realizira i svojim sadržajima na najbolji način promovira i Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu u svijetu”.

olimpijski stadion asim ferhatovic haseopcina centar
KOMENTARI

KOMENTARI

Kokuz
Gost

Au,u nacrtu buduce arene su vec postavljene bordo stolice???Pa kome ti ovo pokusavas obnjoviti Ajnadzicu,gradjanima ili Vjetnamcu???

Edoo
Gost

Ma popušiš ga ti i građanima i vjetnamcu … sa ispruzenom rukom i savijenom kičmom , kako si i navikao 😉

wpDiscuz