Sport Centar

Općina Centar izdvojit će skoro dva miliona KM za podršku sportu, od toga 700.000 za Koševo

U budžetu Općine Centar Sarajevo za 2020. godinu izdvojeno je oko 1.976.000 konvertibilnih maraka za podršku sportu.

Općina Centar izdvojit će skoro dva miliona KM za podršku sportu, od toga 700.000 za Koševo

U budžetu Općine Centar Sarajevo za 2020. godinu izdvojeno je oko 1.976.000 konvertibilnih maraka za podršku sportu.

Kako se navodi na zvaničnoj stranici Općine, izdvojeno je 123.200 KM za vannastavne sportske aktivnosti djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta putem JU Centar za sport i rekreaciju (sportsko animacijski program za djecu predškolskog uzrasta, škola gimnastike, škola skijanja, projekat “365 sport plus”, školske lige, projekat za djecu sa poteškoćama u razvoju).

U okviru projekta “365 sport plus” koji se realizira u saradnji sa Javnom ustanovom Centar za sport i rekreaciju više od hiljadu osnovaca sa područja ove lokalne zajednice trenira nogomet, košarku, tenis…

U saopštenju Općine Centar se također navodi:

“I u ovoj godini će biti realiziran projekat „Škola plivanja kroz nastavni proces za učenike četvrtih razreda osnovnih škola sa područja općine Centar Sarajevo“ za šta je iz budžeta izdvojeno 30.000 KM. Izdvojeno je i 10.000 KM za sportske susrete srednjih škola.

U cilju razvoja i unapređenja sporta na području općine Centar izdvojeno je 298.000 maraka Javnoj ustanovi Centar za sport i rekreaciju čiji je osnivač Općina Centar i to za podršku u radu, nabavku opreme i sportskih rekvizita za sportske klubove, za projekte masovnog uključivanja građana sa područja općine Centar u sportske aktivnosti, za trenažne i takmičarske procese djece i mladih, te za zaštitu teniskih terena.

U proteklom periodu provedene su aktivnosti na izradi Strategije Općine Centar iz oblasti sporta za period 2019-2022. godine koju je usvojilo Općinsko vijeće na 35. redovnoj sjednici održanoj 8. aprila 2019. godine. Za implementaciju Akcionog plana Strategije izdvojeno je 45.000 maraka. Za podršku sportskim manifestacijama i turnirima, te sportskim organizacijama izdvojeno je 35.000 KM.

Općina Centar Sarajevo će i u ovoj godini nastaviti dugogodišnju praksu pomaganja sportskim kolektivima i pojedincima koji na najbolji način predstavljaju Bosnu i Hercegovinu u svijetu. Za tu namjenu izdvojeno je 65.000 KM.

Planiran je i nastavak aktivnosti na realizaciji projekta modernizacije stadiona Asim Ferhatović Hase za šta je u budžetu planirano 700.000 KM, a za stvaranje neophodnih uslova za održavanje međunarodnih utakmica.

U budžetu za 2020. godinu izdvojeno je i 100.000 maraka za izgradnju sportske sale za potrebe Srednje zubotehničke škole i Medicinskog fakulteta.

Kako bi svojim građanima obezbijedila kvalitetnije uslove za život i mališanima siguran prostor za igru u ovogodišnjem budžetu ove lokalne zajednice izdvojeno je 570.000 KM za izgradnju i uređenje sportskih ploha, dječijih i ciciban igrališta, poligona za ekstremne sportove i fitnes centra na otvorenom”.

olimpijski stadion asim ferhatovic haseopcina centar
KOMENTARI

KOMENTARI