Sport Centar

Omerović: U Lokomotivi sam izvaran, u Iraku sam bio izložen terorističkom napadu

Omerović: U Lokomotivi sam izvaran, u Iraku sam bio izložen terorističkom napadu

“Jedini sam stranac koji s zadržao toliko i to dokazuje moj kvalitet. Postigao sam oko 300 golova u ove tri i pol godine”, rekao je Omerović na početku razgovora za SCsport.ba. 

Ipak, nije sve tako sjajno u Iraku, ali bori se sa svim ružnim stvarima kako bi svojoj porodici obezbijedio bolju budućnost.

“Pored tih lijepih stvari, bilo je i onih drugih poput terorističkih napada, a jednom takvom sam bio izložen prošle godine, kada je eksplodirala autobomba ispred hotela u kojem sam bio. Tada je poginulo 27 ljudi, a 50 ranjeno”, dodao je Omerović. 

Ovaj iskusni rukometaš ističe da ništa ne bi izdržao bez podrške supruge Sanele. 

“Ovo sve preživljavam kako bih porodici obezbijedio bolju budućnost. Moj sin Rijad i kći Henna zaslužuju sve najbolje, a da nemam podršku supruge Sanele, teško da bih sve ovo izdržao”, rekao je Omerović. 

Njegova rukometna karijera traje 22. godine. 

“Svoju bogatu karijeru počeo sam u Maglaju ratne 1994. godine. Prvi treneri su mi bili rahmetli Edib Brdarić, Amir Ustalić, a najveći utjecaj da zavolim ovaj sport imao je veliki stručnjak Mahmut Maša Obralić”, kazao je Omerović. 

Igrao za devet naših klubova, u Lokomotivi izvaran

Omerović je do sada nastupao za devet bosanskohercegovačkih klubova – Iskru Bugojno, Slobodu Tuzla, Krivaju Zavidovići, Slogu Doboj s kojom je dva puta osvojio Kup, zatim Bosnu Sarajevo s kojom je igrao Ligu prvaka i osvojio prvenstvo, te Lokomotivu Brčko, Bosnu Visoko i Vogošću. 

Pored domaćih klubova nastupao je u inostranstvu za austrijski UHK Krems, Al Ahli iz Dubaija s kojim je osvojio Superkup, zatim HK, Najaf, Police i Army, za koji nastupa i sada. 

“Pored svih lijepih uspomena i osvojenih trofeja u BiH sam doživio i najveće razočarenje, tačnije u RK Lokomotiva. Taj klub je ušao u Premijer ligu i trebao im je jedan igrač mojih kvaliteta i na nagovor tadašnjih predsjednika Skupštine Distrikta i načelnika opštine, gosp. Mirsada Đape i Izeta Bande, potpisao sam jednogodišnji ugovori i napravio najveću grešku u karijeri”, ističe Omerović, te dodaje: 

“Ugovor sam potpisao sa Slobodanom Damljanovićem, a u tim razgovorima učestvovali su Zvjezdana Nedić i Goran Vasić, koji su bili presretni što su doveli veliko rukometno ime. Sve je bilo dobro do polusezone. Igrao sam vrhunski, a isplatili su mi tri plate. Klub je bio na odličnom šestom mjestu. Počeli su veliki problemi. Para nije bilo. Ukinuli su nam hranu. Igrači, među kojima sam bio i ja, morali su se kriti, jer kirija nije bila plaćena”. 

Uprkos velikim problemima sezona je privedena kraju, a u koliko teškoj situaciji je bio Omerović govori i to da je morao prodati automobil. 

“Premrzli i gladni uspjeli smo sezonu privesti kraju. Već spomenuti, nisu imali obzira za mene i moje kolege. Te zime sam morao prodati automobil kako bih preživio s porodicom. Želio sam na lijep način da dobijem sedam plata koje su dugovali. Pristao sam na jedan dio, ali ni dan danas marke nisam dobio”, kazao je Omerović. 

Nekadašnji rukometni reprezentativac BiH angažovao je i advokata, ali ni nakon toga nije bilo rezultata. 

“Angažovao sam advokata koji je dobio presudu u iznosu od 13 900 KM, blokirali smo račune RK Lokomotiva, ali ni to nije dalo rezultata. Pokušao sam ponovo preko ljudi iz Vlade Brčko distikta da mi barem daju dio para, ali niko mi nije pomogao. Zadnje što je preostalo bio je Rukometni savez BiH, a nažalost nisu ni oni mogli ništa da učine, što me razočaralo. Vidim da u Srbiji, Hrvatskoj i Makedoniji stoje iza igrača i dobiju dugovanja, nerijetko i cijeli dug”, rekao je Omerović. 

Prema Omerovićevim saznanjima, većina igrača iz 2010. godine je isplaćena. 

“Iz pouzdanih izvora znam da je većina igrača iz te godine isplaćena. Možda meni nije dobro prezime. Prema meni imaju najveće dugovanje. Čak su pomenuti Goran Vasić i Zvjezdana Nedić govorili da su me isplatili, što je laž. Svi koji su sarađivali sa ovim rukometnim radnicima znaju koliko oni lažu i muljaju na svim poljima. Imao sam priliku ranije ovo iznijeti, ali sam se nadao da će mi neko od spomenutih pomoći. Mislim da ovakav odnos nisam zaslužio i jako sam razočaran”, dodao je iskusni rukometaš.

Redovono prati rukometnu reprezentaciju BiH

Omerović je igrao za kadetsku i juniorsku reprezentaciju, a trag je ostavio i u seniorskoj kada su selektori bili Vojislav Rađa i Halid Demirović. I sada redovno prati nastupe našeg nacionalnog tima. 

“Redovno pratim dešavanja u reprezentaciji i mislim da je selektor Marković okupio dobru grupu momaka. Bilo je tu odličnih utakmica, ali i onih gdje sam bio razočaran, ali sve u svemu je korektno”, rekao je Omerović osvrnuvši se na susret sa Švedskom u baražu: 

“Protiv Švedske sam igrao kvalifikacije 2007. godine. Moje mišljenje je da nam leži skandinavski stil igre i ako ponovimo partiju kao protiv Islanda, možemo se nadati dobrom rezultatu. Iako su Šveđani favoriti i iza sebe imaju odlično Evropsko prvenstvo, sa nama se nikada ne zna. Mi imamo taj bosanski inat”.

bayernmilwaukee
KOMENTARI

KOMENTARI