Sport Centar

Olimpijski komitet BiH košarkaškim Zmajicama osigurao grant od 100.000 dolara

Olimpijski komitet BiH je putem projekta Olimpijske solidarnosti MOK-a obezbijedio "Team Support Grant" za žensku košarkašku repezentaciju naše zemlje, koji će se koristiti naredne četiri godine.

Olimpijski komitet BiH košarkaškim Zmajicama osigurao grant od 100.000 dolara

Olimpijski komitet BiH je putem projekta Olimpijske solidarnosti MOK-a obezbijedio “Team Support Grant” za žensku košarkašku repezentaciju naše zemlje, koji će se koristiti naredne četiri godine.

Čelnici Olimpijskog komiteta BiH, predsjednik Marijan Kvesić, potpredsjednik Izet Rađo i generalni sekretar Said Fazlagić primili su u prostorijama OKBiH delegaciju Košarkaškog saveza BiH, predsjednika Mirzu Teletovića, člana Nadzornog odbora KSBiH i člana IK OKBiH Nihada Selimovića, generalnog sekretara Amera Čolana, tim menadžera ženske reprezentacije BiH Raziju Mujanović i kapitena reprezentacije Milicu Deuru.

Povod prijema je upravo “Grant podrške timskom sportu 2021-2024“ za žensku seniorsku košarkašku reprezentaciju BiH, koju je obezbijedio Olimpijski komitet BiH. Predviđeno vrijeme trajanja granta je četiri godine sa ukupnim iznosom od 100.000 američkih dolara, a sredstva će biti operativna na godišnjem nivou po 25.000 dolara.

Sredstva i podrška iz ovog granta ženskoj seniorskoj košarkaškoj reprezentaciji BiH će u određenoj mjeri riješiti osnovne finansijske probleme vezane za pripreme i učešća na najprestižnijim evropskim takmičenjima i trening kampovima, a sve u cilju plasmana ženske košarkaške reprezentacije BiH na Olimpijske igre u Parizu za tri godine.

“Ženska košarkaška reprezentacija BiH je ovu vrstu podrške zaslužila svojim napornim radom i izvrsnim nastupima i plasmanom na Evropsko prvenstvo koje će se ove godine održati u Španiji i Francuskoj. Možemo slobodno reći da OKBiH u kontinuitetu podržava košarkaški sport u BiH. Prisjećanja radi, OKBiH je putem istog granta podržao mušku seniorsku košarakašku reprezentaciju BiH (2009.-2012. godina i 2013.-2016. godina). Također je putem Kontinentalnog granta 2015. i 2017. godine podržao kadetsku košarkašku reprezentaciju BiH, koji su nam se odužili osvajanjem prve zlatne timske medalje sa EYOF-a Tbilisi 2015“ i titulom prvaka Evrope“, rekao je predsjednik OK BiH Marijan Kvesić.

Predsjednik Košarkaškog saveza BiH Mirza Teletović je poručio:

“Olimpijski komitet BiH je i ranije pomagao Košarkaškom savezu BiH, i sada naravno kroz četverogodišnji grant pomoći će nam i u ovom Olimpijskom ciklusu. Prijatelja nikada nije malo, posebno u sportu, a Olimpijski komitet BiH je danas potvrdio da je veliki prijatelj Košarkaškom savezu BiH. Mukotrpno i dugo smo radili da Savez vratimo na pravi put, i to smo i pokazali našim radom u ove prethodne tri godine. Svi do jednog u Košarkaškom savezu BiH su pokazali maksimalan profesionalizam, i unatoč okolnostima COVID-a 19 uspjeli smo da ostvarimo ovaj dobar rezultat.“

„Ženska košarkaška reprezentacija BiH uvijek ima fantastičnu atmosferu i hemiju u ekipi. I ovaj plasman na Evropsko prvenstvo je još jedan dodatni motiv da se što bolje pokažemo i predstavimo našu zemlju. Svakako da smo dobili izuzetno tešku grupu na Evropskom prvenstvu a kao favorita bih izdvojila reprezentaciju Belgije i oni će možda da budu najveći zalogaj za nas. Kao i svaki sportista treba da postavimo što veće ciljeve, stoga stremimo ka medalji na Evropskom prvenstvu kao prilici koja se dobiva jednom u životu. Zašto ne sanjati i težiti ka ostvarenju svojih snova“, rekla je Milica Deura, kapiten Ženske košarkaške reprezentacije BiH.

Olimpijski komitet BiH, iako nebudžetski korisnik, uvijek je podržavao i podržavati će vrhunski sport i sportiste, te kroz projektno djelovanje jačati sportski sistem Bosne i Hercegovine u skladu sa svojim mogućnostima i nadležnostima, naveli su čelnici OKBiH.

amer colankosarkaski savez bihmarijan kvesicnihad selimovicolimpijski komitet bihzenska kosarkaska reprezentacija bih
KOMENTARI