Sport Centar

Olimpijski bazen Sarajevo – četvrto učešće u Business ligi, cilj opravdati prošlosezonski učinak

Olimpijski bazen Sarajevo, viceprvak iz prošle sezone, učestvovat će i ovaj put u Business ligi, a želja je opravdati prošlogodišnji rezultat.

Olimpijski bazen Sarajevo – četvrto učešće u Business ligi, cilj opravdati prošlosezonski učinak

Olimpijski bazen Sarajevo, viceprvak iz prošle sezone, učestvovat će i ovaj put u Business ligi, a želja je opravdati prošlogodišnji rezultat.

Historija javnih kupališta u Sarajevu seže iz vremena austrougarskog perioda. Prvo zvanično javno kupalište za građane Sarajeva otvorio je Da Riva 07. jula 1889. godine, koji je najprije podigao gostionicu, a potom i kupalište na mjestu današnje Bentbaše (u izgovoru Bembaše).

Ideja o izgradnji natkrivenog olimpijskog bazena postoji veoma dugo, a Gradska uprava Grada Sarajeva se odlučila da građanima pokloni jedan takav sa veoma bogatim popratnim sadržajima. Izgradnja Olimpijskog bazena Otoka započeta je 25. novembra 2004. godine, a svečano otvaranje je upriličeno 27. augusta 2008. godine.

Ovim bazenom, Grad i Kanton Sarajevo kompletiraju postojeću sportsku infrastrukturu, te pored stadiona, sportskih dvorana, objekata i sadržaja namijenjenih razvoju zimskih sportova, ulaze i u fazu stvaranja uslova za afirmaciju i razvoj plivačkog sporta, ne samo u gradu i kantonu, nego i u čitavoj Bosni i Hercegovini.

Korisna površina objekta je 8.000 metara kvadratnih. U njemu su: bazen olimpijskih dimenzija 50 x 25 metara – upotrebljiv i za svjetska takmičenja, rekreativni bazen dimenzija 25 x 10 metara, saune, teretana, sportske sale, Press sala, reporterske kabine, ljekarska ordinacija, frizerski salon, kafeterija i drugi sadržaji. Tribina bazena broji oko 500 sjedećih mjesta.

Izgradnjom Olimpijskog bazena Sarajevo je dobilo jedan od najljepših i najfunkcionalnijih objekata ovakve vrste u regiji.

Bazen predstavlja osnovu razvoja plivačkog sporta i edukativni centar kako za djecu predškolskog uzrasta, učenike osnovnih, srednjih škola i fakulteta u učenju plivanja, tako i mjesto za obuku učitelja i trenera plivanja, te rekreaciju građana.

Od samog nastanka i otvaranja, bazen uspješno realizira različite projekte iz oblasti edukacije i približava se ka sistemskom rješavanju odredbe Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju. A konačan cilj je da Projektom škole plivanja budu obuhvaćeni svi učenici četvrtih razreda u Kantonu Sarajevo.

Usluge Bazena za realizaciju trenažnog procesa koristi preko 30 plivačkih i vaterpolo klubova, a u prosjeku svaki mjesec se održi jedno takmičenje.

Iz Olimpijskog bazena otkrivaju i svoje dalje ciljeve poslovanja. U skladu sa postavljenim zahtjevima od strane Osnivača, Preduzeće je definisalo svoje pravce razvoja, viziju poslovanja i strateške ciljeve kojima nastoji zadovoljiti interese i zahtjeve različitih interesnih grupa.

Naša misija je: “Lider za edukaciju neplivača i plivačku rekreaciju građana, te podrška razvoju vodenih sportova, a u svrhu unaprjeđenja kulture življenja”, poručili su iz Olimpijskog bazena Sarajevo.

Naša vizija je: “Funkcionalan sportsko – rekreacijski i edukativan centar vodenih sportova.“

Plan poslovanja za blisku budućnost je skup aktivnosti koje će omogućiti ostvarenje definisanih strateških ciljeva koji se u najkraćem mogu definisati kao:

-Obučiti u plivanju što veći broj djece i omladine u Kantonu Sarajevo;

-U cilju implementacije člana 39. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo sistemski riješiti školu plivanja učenika IV razreda osnovnih škola

-Obezbijediti uslove za razvoj vodenih sportova u Kantonu Sarajevo;

-Kontinuirano raditi na promjenama životnih navika u kulturi plivačke rekreacije građana Kantona Sarajevo;

-Jačati društvenu odgovornost javnog preduzeća u cilju zaštite javnog interesa građana, preventivnog djelovanja u sprječavanju malodobne delikvencije, zdravog razvoja mlade populacije, preventivnog djelovanja na negativne društvene pojave;

-Biti najbolji partner

“Ovo nam je četvrti nastup u Business ligi. Prošle godine smo napravili sjajan rezultat osvojivši drugo mjesto, iako nam niko nije davao nikakve šanse za to. Ove godine ćemo iskusnije ući u novu sezonu, te se stoga nadamo što boljem plasmanu na kraju. Nama je cilj doći do play-offa, te ćemo se boriti da ga i ostvarimo, a nadamo se da ćemo ponoviti igru i rezultate od prošle godine. Želim pohvaliti organizatore lige, jer je organizacija iz godine u godinu sve bolja, a na kraju bih se želio zahvaliti i menadžmentu naše firme koja je imala sluha i omogućila nam da i ove sezone nastupamo u Business ligi”, rekao je Adel Subašić, kapiten ove ekipe.

olimpijski bazen sarajevosc business liga
KOMENTARI

KOMENTARI