Sport Centar

Okreni glavu provaliji zaborava, postani šampion jer to i jesi

Sve je protiv tebe, gubiš. Budi dostojanstven. Poraz je bolan, ali poraz nije kraj. Čak i kada dođeš na kraj puta, a sljedeći korak označava slobodan pad u provaliju, pokušaj pronaći način da se vratiš nazad, bar toliko da ispraviš grešku i pokušaš popraviti stvari. Ne odustaj, već budi hrabar i nastavi.

Okreni glavu provaliji zaborava, postani šampion jer to i jesi

U nekoj konačnici, najbitnije je spoznati razloge zbog kojih smo stigli na ivicu provalije. Taj poraz, ako sa sobom nosi jaku lekciju, lako može biti pobjeda. Može biti budućnost, samo je moraš prihvatiti.

Svaki istinski zaljubljenik u sport, prije nešto više od tri mjeseca, osjećao je barem malu dozu unutrašnje praznine. Košarkaški klub Bosna nalazio se na rubu ponora, u konačni kraj bez povratka. Tužno i teško je bilo iznova čitati takve stvari, znajući kakve rezultate je nekada bivpi evropski šampion pravio i kakvi uspjesi stoje iza tog imena.

Nastao je haos. Svaki taj prst koji je trebao pronaći pravog krivca samo je produžio agoniju u kojoj se Bosna nalazila. Prijetnje o gašenju su bile učestale, ozbiljne i ono najbitnije, stvarne i realne. Još kada se, u trenutku dok skupljaš hrabrosti kako bi se vratio nazad i pokušao još jednom, nađeš na udaru svih onih koji su bez pardona spremni da te gurnu u rupu, onda je još teže.

Ali, ako je tvoja odluka vraćanje nazad, onda to moraš uraditi polako, jer tako ćeš najbrže stići. To su one bitke koje se moraju dobiti više puta da bi bile zvanične, a kada se dobiju, onda je vrijeme za novi početak. Novi, bolji, ozbiljniji, detaljniji i, u konačnici, pobjednički.

Bosna je pobjednik, iako je tek počelo. Bosna je slavila u najtežem meču koji za razliku od onih ranijih, nije trajao 40 minuta i nije završio slavljem u svlačionici i titulom. Izborili su se sa svim problemima koji su se godinama ranije skupljali, zajedno sa armijom navijača i prijatelja kluba, a na čelu s pravim ljudima željnih novih uspjeha.

I gle čuda, nekoliko mjeseci poslije postat će domaćin završnice, tačnije Final foura, Kupa Bosne i Hercegovine. Dočekat će najbolje i najjače što se može takmičiti u našoj državi, a u elitnoj grupi nalaze se i oni. Samo tri mjeseca nakon što su odustali od posljednjeg koraka i odlaska u zaborav, skupili su hrabrost i krenuli prema vrhu. Mangupski.

U Sarajevu će se opet igrati dobra košarka, dvorana će biti prepuna. Hvala. Svima koji ste se borili za Bosnu. Svi vi, pravi ste primjer kako se suočiti s problemom. Zbog toga, zaslužujete dubok naklon i aplauz.

Zaslužujete završni turnir Kupa BiH. A možda već za dvije-tri sezone zaslužite i jedan ozbiljniji Final four, u nekom evropskom kupu. Kao nekad, kad je Stari kontinent strijepio pred “studentima”.

faruk vrazalicmirza teletovic
KOMENTARI

KOMENTARI