Sport Centar

Okom stručnjaka: Priča o Formuli E u Sarajevu već se isplatila, najbolje tek možemo dobiti

Edis Jašarević, dugogodišnji komentator utrka Formule 1 i jedan od najvećih bh. stručnjaka u ovoj oblasti, napisao je članak o mogućnosti da Sarajevo postane domaćin utkre Formule E. Vjerujemo da će njegova analiza zanimati sve ljubitelje sporta u BiH, ali i one koje žele znati šta potencijalna organizacija događaja ovih dimenzija može donijeti gradu na Miljacki i kompletnoj državi.

Okom stručnjaka: Priča o Formuli E u Sarajevu već se isplatila, najbolje tek možemo dobiti

Edis Jašarević, dugogodišnji komentator utrka Formule 1 i jedan od najvećih bh. stručnjaka u ovoj oblasti, napisao je članak o mogućnosti da Sarajevo postane domaćin utkre Formule E. Vjerujemo da će njegova analiza zanimati sve ljubitelje sporta u BiH, ali i one koje žele znati šta potencijalna organizacija događaja ovih dimenzija može donijeti gradu na Miljacki i kompletnoj državi.

Formula E na ulicama Sarajeva, mnogima, uključujući i meni izgleda kao fikcija. Međutim, meni lično, fikcija je zvučala zbog toga što znam koliki to logistički i infrastrukturni zahvat predstavlja za naše društvo, a nisam znao sve detalje koji još nisu obavljeni u javnosti.

Nije nemoguće, čak bi bio ogroman plus za grad i državu kada bi samo bili prihvaćeni kao kandidat, bez i da dobije svoje mjesto u kalendaru za šampionat FIA Formula E.

Stvar je u pozitivnom međunarodnom marketingu za grad i za državu. Ukoliko bi recimo odlučili provesti marketing kampanju za Sarajevo ili za državu u stranim medijima, računajte da bi reklama na CNN-u, ili drugom globalnom TV kanalu što je uobičajena reklamna kampanja država poput naše, koštala jako puno. Prosječna cijena reklamnog bloka, za jedno emitovanje, (ali uz ugovor kojim se obavezujete na desetine emitovanja) košta između 5.000 i 8.000, a može koštati i mnogo više zavisno u kojoj mreži će biti emitovana (lokalno, kontinentalno ili za cijeli planet), a naravno niko se ne oglašava samo na jednoj platformi izdavača nego na cijeloj seriji platformi, mobilna aplikacija, društvene mreže, web stranice, povezane tv stanice itd.

Lako je moguće da bi za samo jedan potrošili više od 100.000 dolara, što je, otprilike trošak koji bi grad imao za kandidaturu, i dovoljan da Formula E management dođe i provjeri moguće staze i da li je uopšte moguće održati trku.

Ali, ako bi zvanično ušli u kandidaturu, onda bi dobili BESPLATAN vrlo pozitivan marketing, koji košta milione dolara. Samo posljednje objave vijesti u kojima se govori o mogućem kandidovanju Sarajeva za Formula E šampionat odjeknule su internetom i na svjetskim TV stanicama. Reuters i druge novinske agencije su to prenijele distribuirajući vijest, pozitivnu, o Sarajevu na desetine hiljada medija.

Već sada, sa ovim, investicija same kandidature se isplatila gradu.

Evidentno da bi kandidatura donijela pozitivni press koji je prijeko potreban Sarajevu i Bosni i Hercegovini koja želi da živi od turizma ali nas uglavnom prati priča o ratnim strahotama. To treba promijeniti jer ne želimo samo turiste nego želimo i investicije i biznis, i velike međunarodne kompanije.

Dolazak takvih “turista” nećemo obezbijediti pričama o ratu. Nego sa elitnim sportkim takmičenjima.

Formula E sada raste, istina ona sada nije specijalno popularna u našem regionu ali ciljana publika i nije naš region. Perspektiva je da će Formula E nastaviti sa rastom gledanosti u svijetu i da će u narednih pet godina biti na jako visokom nivou, a management se zaista i trudi oko toga, dovodeći vrhunska imena automoto sporta u Formulu E. A mi, želimo da budemo dio te priče, jer će za par godina, ovo biti mnogo, mnogo skuplje, i potpuno nemoguće za nas. Sad je vrijeme, i neće biti druge prilike.

E, sad jedno je kandidatura, ali šta ako je prihvati Formula E i FIA.

To bi značilo da bi Sarajevo moralo značajno uložiti u grad i infrastrukturu, i to bi koštalo novaca. Ali to ulaganje nam svakako treba, jer te ceste i infrastrukturu MI MORAMO napraviti, bila Formula E ili ne bila.

Samo na ovaj način, dio troškova bi se brzo vratio, jer na Formuli E neće se reklamirati lokalni granap, nego svjetski brandovi koji prate takmičenje, i čije reklame će se pojavljivati, a dio tog marketinškog kolača ostaje u Sarajevu i to dobar dio.

Dodatno, Formula E timovi troše ogromne svote novca tokom jedne sedmice, jer potrebno je smjestiti veliki broj ljudi, obezbijediti im sve potrebe, oni sa sobom dovode svoje goste, koje također treba smjestiti i obezbijediti im sve što je potrebno.

Ne radi se ovdje o par desetina hiljada eura tokom jednom vikenda utrke, nego pričamo o milionima eura, jer se radi o stotinama ljudi, i jako bogatoj klijenteli.

Gledajte to ovako, ako Sarajevo bude zaista kandidat, dobit će veliku reklamu o normalnom gradu u koji vrijedi doći i obavljati biznis. To će biti poruka svjetskim korporacijama koje su nama potrebne.

Ukoliko kandidatura bude prihvaćena: grad će infrastrukturom biti preporođen, na sličan način na koji je Olimpijada uticala na grad osamdesetih od koje i dan danas živimo. Naravno, u manjem omjeru nego Olimpijada, ali na sličan način: infrastruktura se mora napraviti.

Da, to sve košta, mi smo siromašna zemlja, no kompletna investicija će se višestruko vratiti, a pozitivan press koji prati sve to ne možemo nikad platiti.

Da bi sve ovo uspjelo, najbitnije je da se desi najteža stvar: pomire sitni interesi i interesi različitih nivoa vlasti i faktora vlasti, od lokalne zajednice pa sve do Kantona, entiteta i države.

Nije nemoguće, samo treba volje i iskrene želje da se napravi.

formula esarajevo
KOMENTARI

KOMENTARI

Sve jasno
Gost

Fantastican clanak,sve objasnjeno,jasno ko dan – prilika decenije za grad i drzoavu… Ovakvih prica nam treba, umjesto tirada o nacionalizmu i svemu ostalom sto nam pune glave

E Formula
Gost

Izvanredna kolumna i tekst, nadam se da cemo gledati Formulu u BiH, to bi bilo ravno svjetskom cudu. Sretno nam!

Aaa
Gost

Samo naprijed, odlicna ideja za Formulu u Sarajevu, kad ce se znati jesmo li dobili???

Leyton Orient FC
Gost

Moze li u potpisu clanka S Cerić – self promocija propalih ideja. Okani se bgt BiH i promocije, kojekakvih futuristickih ideja : aviokompanije, galerije, kinezi, fudbalski klubovi, investicije i fondovi, dionice i sad ovo formule…

wpDiscuz