Sport Centar

Ohladio se vruć krompir: Dušan Bajević je dobio neočekivane adute za baraž

Prije dvadesetak dana izgledalo je kako prognoze UEFA da će se najkasnije naljeto uspjeti završiti evropski kupovi, pa čak i nacionalne lige, zvuče dosta nestvarno jer se nije nazirao kraj pandemije korona virusa.

Ohladio se vruć krompir: Dušan Bajević je dobio neočekivane adute za baraž

Prije dvadesetak dana izgledalo je kako prognoze UEFA da će se najkasnije naljeto uspjeti završiti evropski kupovi, pa čak i nacionalne lige, zvuče dosta nestvarno jer se nije nazirao kraj pandemije korona virusa.

Danas, kada se u većini evropskih zemalja smanjuje broj zaraženih, možemo očekivati da bi se situacija u evropskom fudbalu ipak mogla konsolidirati u narednih nekoliko mjeseci.

Evropsko prvenstvo već je odgođeno za narednu godinu, a za jesen su planirane utakmice baraža, gdje bi Bosna i Hercegovina trebala dočekati Sjevernu Irsku.

Jasno je kako će zastoj fudbala na čitavoj planeti ostaviti ogroman trag nad svima koji se bave ovim sportom, ali rijetki će u ovoj nesvakidašnjoj situaciji na neki način i profitirati, koliko god to čudno zvučalo.

Jedan od njih je i Duško Bajević, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Iskusni stručnjak dobio je Zmajeve kao vruć krompir u ruku, nije imao vremena niti da ih kako treba upozna, a već ih je trebao voditi u bitke za historijski, prvi, plasman na Euro.

Da sve bude još neugodnije za Bajevića, na njegovom spisku za meč sa Sjevernom Irskom bila su čak povrijeđena četiri reprezentativca, Miralem Pjanić, Sead Kolašinac, Senad Lulić i Rade Krunić. Igrači Juventusa, Arsenala, Lazija i Milana. Ne treba ni naglašavati šta bi izostanak takva četiri igrača značio za selekciju.

Pomenuti fudbaleri već su se oporavili, i samo njihov nastup bit će velika stvar za našu selekciju. Istina, ko zna koliko će igrači biti spremni nakon ove neplanirane pauze, ali takve probleme imat će svi timovi i sve selekcije.

Nije samo povratak povrijeđene četvorke ono što Bajeviću daje mnogo bolju poziciju nego da smo igrali meč onda kada je zakazan, u martu.

Posao trenera reprezentacije prilično se razlikuje od onog u klubovima, tu nisu toliko bitne taktike, koliko psihologija i sposobnost da se u pravom trenutku donese odluka ko će igrati. Taktički su svi igrači definitivno potkovani, sve oni to znaju još od malih nogu, a i svi igraju u ozbiljnim klubovima gdje se radi na svakom detalju, i svakoj taktici.

Ivica Osim je davno pričao o funkciji selektora, nazvavši ga, u svom stilu, najlaganijim trenerskim poslom.

Putuješ po svijetu, gledaš igrače, utakmice, a tvoje je samo da procijeniš koji će ti igrač baš taj dan kad imaš utakmicu dati najviše od sebe. Izabereš takvih 11 i to je to”, govorio je Osim.

Istina, kao selektor bivše Jugoslavije legendarni Švabo imao je takve “muke” da odluči je li mu bolje da počne Savićević ili Bokšić, Pančev ili Mihajlović, Sušić ili Stojković. I kada je vodio Japan, fond igrača bio je prilično veliki, pa je samo njegova “šuha” presuđivala koga će poslati na teren.

Treneri u klubovima su oni koji stvaraju ekipe, rade sa njima bukvalno 12 mjeseci u godini, gledaju ekipu kako raste pod njihovom pažnjom. U reprezentacijama za takvo što jednostavno nema vremena, imaš par treninga sa ekipom i to je to, ide utakmica. Zato je za selektora bolje imati “šmekera” nego taktičkog genijalca.

A Bajević je oboje, već je toliko godina u poslu da je provalio sve moguće folove, i upravo njegova intuicija može biti naše najjače oružje u baražu, pa onda, nadamo se, i na Evropskom prvenstvu.

Duško se oprostio od trenerskog posla jer je čovjek u godinama i jednostavno nije imao više snage da se svakodnevno hrve s mukama koje ima trener nekog kluba. Za reprezentaciju će definitivno imati snage.

Njegovi saradnici Rusmir Cviko, Slaven Musa i Adnan Čustović već su obišli većinu igrača dok se putovati moglo, a sada su uveli i online treninge na kojima se i Bajević polako upoznaje sa svojim fudbalerima.

Do jeseni bit će oni već prava raja, i imat ćemo ono što je najbitnije da jedna selekcija ima, atmosferu. Šmeker poput Bajevića znat će prepoznati na koga će se moći pouzdati u mečevima, i sigurno će za to biti sposobniji nakon nekoliko mjeseci upoznavanja umjesto par treninga koliko bi ih imao da se meč igrao u martu.

Vrlo lako dobit će još jednu veliku prednost, a to je prijateljska utakmica. Sjeverni Irci su među inicijatorima da se baraž igra tek u oktobru, a da ekipe prije toga imaju priliku da odigraju i bar jedan prijateljski meč.

Vjerovatno nisu ni svjesni da tako više na ruku idu nama nego sebi, ali to i nije previše bitno.

Znači, u idealnoj situaciji Duško Bajević imat će ekipu koju mjesecima upoznaje, imat će prijateljsku utakmicu na kojoj će moći vidjeti igrače na djelu, i imat će ekipu u kojoj će svi fudbaleri biti spremni.

Drugim riječima, imat će sve uslove da iskaže svoju trenersku karizmu i pobijedi oba meča baraža (ako pobijedimo Sjevernu Irsku igramo protiv pobjednika meča Slovačka – Republika Irska), te odvede Zmajeve na Euro, po prvi put u historiji naše zemlje.

dusan bajevickvalifikacije za euro 2020sjeverna irska
KOMENTARI

KOMENTARI