Sport Centar

Odluka pada sutra: Elvedin Begić i Davor Šuker ulaze u Izvršni odbor UEFA-e?

U Rimu, glavnom gradu Italije, danas i sutra održavaju se sjednice Izvršnog odbora i 43. redovnog Kongresa Evropske fudbalske asocijacije (UEFA).

Odluka pada sutra: Elvedin Begić i Davor Šuker ulaze u Izvršni odbor UEFA-e?

U Rimu, glavnom gradu Italije, danas i sutra održavaju se sjednice Izvršnog odbora i 43. redovnog Kongresa Evropske fudbalske asocijacije (UEFA).

Članovi Izvršnog odbora u trenutnom sazivu održavaju danas posljednju sjednicu na kojoj će razgovarati i odlučivati o, kako je istaknuto, ”nekolicini strateških pitanja”.

Pričat će se o strategiji UEFA-e za period od 2019. do 2024. godine, koja ima za cilj ”unaprijediti rad kontinentalne organizacije, ali i evropskog fudbala uopšte”. Članovi IO razgovaraju i o strategiji ženskog fudbala, jer ”UEFA povećava sredstva i resurse za ovaj napredni sektor sporta”.

Članovi ”evropske fudbalske vlade” bit će informisani i o memorandumu o razumijevanju između UEFA-e i Evropske klupske asocijacije (ECA), kako je rečeno, ”s ciljem daljeg jačanja pozitivne saradnje između dvije asocijacije u narednom periodu”.

Govorit će i organizaciji UEFA EURO 2020, koji će se održati u 12 gradova Evrope. IO UEFA-e odredit će i format za finalni turnir Evropskog U-21 prvenstva, a donijet će se i određene odluke o pojedinim pravilima za različita takmičenja u predstojećem periodu.

Kongres UEFA-e koji će okupiti čelnike 55 njenih članica iz nacionalnih asocijacija održat će se sutra sa početkom u 9 sati u hotelu ”Roma Cavalieri”.

”Evropski fudbalski parlament” aktuelnom predsjedniku UEFA-e Aleksanderu Čeferinu produžit će mandat za naredni četverogodišnji period, jer nema protivkadidata na ”predsjedničkim izborima”.

Potom, na Kongresu će biti birano osam novih članova Izvršnog odbora UEFA-e za naredni četverogodišnji mandat, uključujući najmanje jednu žensku osobu. Obzirom da je jedini kandidat u IO UEFA-e zagarantovano je mjesto Francuskinji Florence Hardouin. Za preostalih sedam pozicija još je deset kandidata među kojima su i Elvedin Begić, predsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, te Davor Šuker, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS). Kandidiraju i Kairat Boranbayev (Kazahstan), Sandor Csanyi (Mađarska), Armand Duka (Albanija), Fernando Gomes (Portugal), Borislav Mihaylov (Bugarska), Jesper Moller Christensen (Danska), Andrii Pavelko (Ukrajina) i Luis Rubiales (Španija).

Birat će se i dva potpredsjednika Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA) iz UEFA-a na mandat od četiri godine.

Kongres će razmatrati i finansijski izvještaji UEFA-e za 2017/18. godinu, kao i usvojiti budžet za 2019/20.

davor sukerelvedin begicnfsbihuefa
KOMENTARI

KOMENTARI