Sport Centar

Od jučer u prodaji: Navijači Barce razočarani novim dizajnom dresa, a pogotovo cijenom

Nakon što je jučer Barcelona pustila u prodaju nove nogometne dresove s kvadratićima, napustivši nakon 120 godina tradicionalne pruge, navijači su rezignirano kritikovali "kockice" koje podsjećaju na hrvatsku reprezentaciju, pokazuje video koji je objavio Mundo Deportivo.

Od jučer u prodaji: Navijači Barce razočarani novim dizajnom dresa, a pogotovo cijenom

Nakon što je jučer Barcelona pustila u prodaju nove nogometne dresove s kvadratićima, napustivši nakon 120 godina tradicionalne pruge, navijači su rezignirano kritikovali “kockice” koje podsjećaju na hrvatsku reprezentaciju, pokazuje video koji je objavio Mundo Deportivo.

“Ne sviđa mi se jer izgleda kao dres Hrvatske. Meni se puno više sviđaju pruge”, rekao je jedan muškarac srednjih godina u službenoj prodavnici podno stadiona Camp Nou u Barceloni. “Ja ga ne bih kupio, ali sin ga želi pa ću mu ga sada kupiti”, dodao je podižući vješalicu s dresom.

Barcelona je u ponedjeljak popodne predstavila nove dresove koje će od srpnja nositi kapetan Lionel Messi i suigrači.

“Novi dizajn je inspiriran gradom Barcelonom, odnosno karakterističnim blokovima distrikta Eixample. On je dom nekih od najprepoznatljivijih građevina koje je dizajnirao veliki arhitekt Antoni Gaudi”, navela je Barcelona u saopštenju.

Eixample je četvrt u središtu Barcelone nastala krajem 19. i početkom 20. stoljeća, koja se sastoji od grupe zgrada objedinjenih u kvadrate. Ondje se nalazi i znamenita crkva Sagrada Familia.

Kvadratići na dresu nisu jedina stvar koja je u utorak izazvala polemiku u Barceloni. Naime, dresovi se prodaju po cijeni od 155 eura, što je broj koji izaziva političke konotacije, i to negativne kod velikog dijela stanovnika Katalonije.

Nakon što je u oktobru 2017. organiziran referendum o nezavisnosti Katalonije, uprkos zabrani Ustavnog suda, španska Vlada je aktivirala članak 155. Ustava, kojim je preuzela privremenu izravnu kontrolu nad Katalonijom.

Zagovornici nezavisnosti, među kojima brojni članovi Nogometnog kluba Barcelone, to su protumačili ukidanjem autonomije te regije. Nakon što su bili održani prijevremeni izbori u Kataloniji, na kojima su većinu mjesta u parlamentu opet zauzeli zagovornici nezavisnosti, članak 155. Ustava je povučen. Katalonijom tako opet upravlja katalonska Vlada iz Barcelone.

“Novi dres Barcelone ne košta ni 154 niti 156 eura, nego 155! Doista neukusna šala”, napisao je na društvenim mrežama navijač Ignasi Oliva Gispert.

TABELA LA LIGE

barcelona
KOMENTARI

KOMENTARI