Sport Centar

Od 6. do 8. septembra 16. Međunarodni Triatlon kup “Kulin ban Boračko jezero 2019”

Kao i svake godine Triatlon asocijacija Bosne i Hercegovine, kao punopravni član Olimpijskog kometa BiH, Svjetske triatlon asocijacije i Evropske triatlon unije organizuje 16. po redu Međunarodni triatlon kup "Kulin ban" na Boračkom jezeru od 6. do 8. septembra.

Od 6. do 8. septembra 16. Međunarodni Triatlon kup “Kulin ban  Boračko jezero 2019”

Kao i svake godine Triatlon asocijacija Bosne i Hercegovine, kao punopravni član Olimpijskog kometa BiH, Svjetske triatlon asocijacije i Evropske triatlon unije organizuje 16. po redu Međunarodni triatlon kup “Kulin ban” na Boračkom jezeru od 6. do 8. septembra.

Glavna trka u disciplini “SPRINT TRIATLON” održat će se u nedjelju 8. septembra sa početkom u 15:00 sati na Boračkom jezeru. Sprint triatlon je sport koji se sastoji od tri discipline: plivanje 750 metara, vožnja bicikla 20 kilometara i trčanje 5 kilometara.

Kao jedan od najmlađih olimpijskih sportova, triatlon ima tendenciju stalnog rasta popularnosti u svijetu i sve već broj pristalica i članova Triatlon asocijacije i klubova u cijeloj Bosni i Hercegovini. Triatlon je sport za ljude svih dobnih grupa, svih nivoa društva.

Na ovom takmičenju se očekuje učešće preko 100 takmičara i takmičarki iz Mađarske, Srbije, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, naravno BiH i drugih zemalja.

Sponzori su Turistička zajednica Hercegovačko – neretvanskog Kantona, PD Igman d.d. Konjic, Hercegovina vino, Sarajevska pivara, DIV group, Venera bike.

Prema saznanjima prva triatlonska takmičenja su održana 1920. godine u Francuskoj pod nazivom “Les trois sports”, “La Course des Debrouillards” i “La course des Tousche Tout”. Danas se ove utrke održavaju svake godine blizu mjesta Joinville le Pont, u Meulanu i u Poisyu. 1920. godine časopis “L’ Auto” je izvjestio o utrci koja se satojala od 3 km trčanja, 12 km vožnja biciklom te plivanja preko kanala Marne. Nakon tih godina, ovaj sport nije bio organizovan, odnosno nemamo podataka o takmičenjima, sve do “Mission Bay Triathlon” koji je održan 25. septembra 1974. godine. Taj datum se danas bilježi kao početak modernog triatlona.

Prvi moderni dužinski triatlon je održan na Havajima 18. februara 1978. godine.

triatlonTriatlon Kup Kulin ban
KOMENTARI

KOMENTARI