Sport Centar

Obrvan: Na EP nećemo biti pod imperativom, ali idemo uživati u igri protiv superteškaša

Rukometna reprezentacija BiH jučer je saznala protivnike na Evropskom prvenstvu, koje se u januaru naredne godine održava u Mađarskoj i Slovačkoj.

Obrvan: Na EP nećemo biti pod imperativom, ali idemo uživati u igri protiv superteškaša

Rukometna reprezentacija BiH jučer je saznala protivnike na Evropskom prvenstvu, koje se u januaru naredne godine održava u Mađarskoj i Slovačkoj.

Žrijeb je “odlučio” da naši Zmajevi budu smješteni u grupu E sa aktuelnim evropskim prvakom Španijom, zatim svjetskim vicešampionom Švedskom te redovnim učesnikom velikih takmičenja, Češkom Republikom.

U naredni krug plasirat će se najbolje dvije selekcije, stoga je potpuno jasno da bh. rukometaše očekuje veoma težak zadatak. S ovom konstatacijom se slaže i selektor Ivica Obrvan.

“Dobili smo izuzetno tešku grupu. Jedino je moglo biti teže da nas je još iz trećeg šešira potrefila Francuska umjesto Češke. To bi onda doslovno bila grupa smrti. Ali i ovako je dovoljno teško za nas. Dva superteškaša – Švedska koja fantastično igra zadnjih godinu dana i Španjolska koja je konstanta u vrhu. Tu je i Češka, koja možda nije toliko atraktivna, ali izuzetno je jaka, s kvalitetnom organizacijom igre i tehnikom te svime ostalim što jedna dobra reprezentacija treba posjedovati”, ističe Obrvan u izjavi za SCsport.

Potpuno je svjestan izazova koji se sada nalazi pred Zmajevima, ali naglašava i kako je sam dolazak na Euro svojevrstan podvig.

“Veliki, veliki uspjeh smo postigli svi skupa. Igrači, Upravni odbor Saveza, mi treneri, navijači… To je velika stvar koja nam se dogoodila. Naravno da se nećemo time zadovoljiti, da ćemo tražiti dobre igre za sedam mjeseci na EP, prije svega u utakmici sa Češkom. Pripremit ćemo se najbolje što možemo i, ako nam se bude pružila prilika, pokušati napraviti iznenađenje. Nismo pod imperativom, uživat ćemo u igri i potrudit se da i vi svi uživate u tim partijama”, kaže Obrvan.

Selektor sada pred sobom ima više od pola godine da pokuša dodatno unaprijediti igrački kadar i samu igru reprezentacije BiH.

“Znate kako je, mi nemamo preveliku bazu i roster igrača. Međutim, naravno da će biti nekih mladih snaga i svježe krvi. Vratit će nam se i neki igrači koji su bili povrijeđeni. Nastojat ćemo, u svakom slučaju, da to bude kombinacija igrača koja će najbolje odgovoriti izazovima koji nas čekaju na EP, ali i pokušati stvoriti bazu za naredne cikluse. Težit ćemo da se u kontinuitetu pojavljujemo na velikim takmičenjima. Prostora za unapređenje sigurno ima, da se malo ubrza igra, da pokušamo više golova postizati u kontri i polukontri te tako nadogradimo kvalitetnu odbranu”, konstatuje prvi stručnjak Zmajeva.

evropsko prvenstvo u rukometuivica obrvan
KOMENTARI

KOMENTARI