Sport Centar

Obilježen rođendan slavnom Mirzi Delibašiću: Pokrenuta inicijativa da dobije bistu u Tuzli

Danas je obilježena godišnjica rođenja košarkaša Mirze Delibašića na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport u Tuzli.

Obilježen rođendan slavnom Mirzi Delibašiću: Pokrenuta inicijativa da dobije bistu u Tuzli

Danas je obilježena godišnjica rođenja košarkaša Mirze Delibašića na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport u Tuzli.

Kako bi se studenti fakulteta upoznali o liku najvećeg sportiste BiH danas su prisutvovali predavanju kao i uređenju jedne prostorije koja će predstavljati svojevrsni muzej.

“Cilj nam je da se studenti upoznaju s genijalcem koji je rođen u Tuzli 1954. godine, a nadam se da će ova naša današnja aktivnost inicirati i mnogo veće projekte koje ćemo ponuditi Košarkaškom klubu Sloboda, ali i gradu Tuzli”, izjavio je dekan Fakulteta za tjelesni odgoj i sport prof. dr. Vlatko Šeparović.

“On je ušao u reprezentativne selekcije bivše Jugoslavije, a kao ekstremni talent otišao je iz Tuzle te napravio karijeru visokog ranga. Nažalost, završio je u 30. godini, ali je dotad uspio biti olimpijski, svjetski i evropski prvak. U klupskom segmentu je bio evropski prvak, kao i prvak dva nacionalna šampionata u Španiji i Jugoslaviji”, dalje je nastavio Šeparović.

Danas je također pokrenuta i inicijativa da Delibašić dobije svoju bistu u Tuzli: “Bilo bi dobro da se njegov lik i djelo obilježe u vidu jedne biste, što je praksa u okruženju”, rekao je Šeparović.

Osim dekana obratio se i dugogodišnji prijatelj Mirze Delibašića, Mirza Berbić koji je također bivši teniser i košarkaš: “Zajedno smo odrasli u istom dvorištu, a igrali smo tenis i košarku. On je prvo otišao u Beograd, a potom u Sarajevo gdje je Bogdan Tanjević već bio došao za trenera Košarkaškog kluba Bosna. To je bila Mirzina najveća sreća, jer je radio s jednim ambicioznim i velikim stručnjakom. Od prosječne Bosne napravljen je evropski prvak. U sportskoj karijeri svako mora imati veliku dozu sreće, a nju je Mirza imao”.

Mirza Delibašić je proglašen najboljim sportistom BiH svih vremena 2000. godine, a 2007. ga je FIBA uvrstila u Kuću slavnih.

mirza delibasic
KOMENTARI

KOMENTARI