Sport Centar

O svemu će obavijestiti Euroligu: Budućnost traži poništavanje kompletne finalne serije ABA lige

Košarkaši Budućnosti vratili su se u Podgoricu poslije pete odlučujuće utakmice finalne serije ABA lige. Istog jutra su ostali bez trenera, a zatim je stiglo novo saopštenje čelnika crnogorskog kluba u kojem naglašavaju da će na Skupštini ABA lige tražiti da se finalna serija poništi.

O svemu će obavijestiti Euroligu: Budućnost traži poništavanje kompletne finalne serije ABA lige

Košarkaši Budućnosti vratili su se u Podgoricu poslije pete odlučujuće utakmice finalne serije ABA lige. Istog jutra su ostali bez trenera, a zatim je stiglo novo saopštenje čelnika crnogorskog kluba u kojem naglašavaju da će na Skupštini ABA lige tražiti da se finalna serija poništi.

Crvena zvezda je osvojila titulu šampiona, pošto je sa 3-2 u seriji pobijedila Podgoričane. Finalnu seriju obilježili su incidenti u Beogradu i Podgorice, kao i rat saopštenjima, a posljednje prenosimo u potpunosti.

“Snimci prije početka i tokom posljednje finalne utakmice play-offa ABA lige, koji su obišli region, jasno su pokazali da zbog napada domaćih navijača na igrače KK Budućnost VOLI, nisu postojali uslovi za normalno odigravanje te utakmice. KK Budućnost VOLI će se obratiti Skupštini tj. klubovima koji su članovi i vlasnici ABA lige sa jasnim zahtjevom da se finalna serija ovogodišnjeg takmičenja poništi.

Dodatno, biće upućen zahtjev da se u periodu do početka nove sezone usvoje nove propozicije ABA lige koje će propisati drastične kazne za sve one klubove koji na svojim utakmicama dozvole i djelić onoga što je KK Crvena Zvezda MTS na posljednjoj utakmici priredila svom sportskom rivalu ekipi KK Budućnost VOLI.

Nova pravila takmičenja bi morala eliminisati situacije u kojima igrači tokom utakmice, umjesto o vrhunskim sportskim rezultatima, razmišljaju o svojoj ličnoj bezbjednosti. Kako je na toj utakmici, između ostalog, eskaliralo rasističko i nacionalističko navijanje domaćih navijača, dužni smo da o svim detaljima cijele finalne serije obavijestimo i Euroligu.

Jedini cilj ovakvog postupanja je da se košarkaška ABA liga kao regionalno takmičenja sačuva i da i ponovo bude primjer svim predstavnicima sportova u regionu koji pokušavaju da formiraju regionalne lige.

I na kraju dužni smo odgovoriti i na jedno od pitanja koje se u javnosti često postavlja još od samog početka utakmice. Zašto je donesena odluka da se igrači vrate na teren i da se utakmica odigra?

U razgovorima koje su, nakon napada navijača na naše igrače, sa predstavnicima ABA lige imali predstavnici našeg kluba koji su bili u ‚Pioniru‘, jasno je predočeno da ukoliko ne izađemo na teren i odigramo utakmicu ista će biti registrovana službenim rezultatom u korist KK Crvena Zvezda MTS i da će našem klubu biti izrečena ozbiljna kazna.

Nakon napada i povratka igrača u svlačionicu, u prostoru ispred svlačionice napadnut je zamjenik direktora našeg kluba (što je i evidentirano od strane delegata), tako da su naši igrači i stručni štab očekivali da će napad uslijediti i u samoj svlačionici. Glavni sudija utakmice je došao u svlačionicu i saopštio da će ukoliko se ne izađe na teren u sljedećih pet minuta, beogradski klub biti proglašen pobjednikom, a istu informaciju su predsjedniku našeg kluba u telefonskim razgovorima saopštili i predsjednik ABA lige Igor Dodik i direktor ABA lige Krešimir Novosel.

Očigledno je da su predstavnici ABA lige, sudije i delegat u potpunosti podlegli pritisku navijača i rukovodstva KK Crvena Zvezda MTS i da su oni jednako kao i naši igrači i stručni štab bili uplašeni za svoju bezbjednost.

U takvoj situaciji procijenjeni je da je bolje da odigramo utakmicu i da se naši igrači bezbjedno vrate u Podgoricu. Očigledno da bi svaki drugi scenario doveo do eskalacije nemilih dogadjaja u dvorani ‚Pionir‘ i ugrozio njihovu bezbjednost“, stoji u saopštenju Budućnosti.

kk buducnost volikkcrvenazvezda
KOMENTARI

KOMENTARI

Ante
Gost

Tocno je odista jedno:gdje je SRBIN, tu nema napretka..nikakva liga, nikakva drzava, nikakav posao-NISTA nije moguce sa njima….oni su OTPAD ljudskoga roda a uvijek kukaju da su “ugrozeni”,nosaju Lazarova muda usmrdjena i lizu ih i ljube..fuj,nakarada i od ljudi i od “vjere” i od nacije!Dobro su nam nasi stari govorili i bili su u pravu!

wpDiscuz