Sport Centar

NSFBiH: Ne raspolažemo potpunim informacijama, ali pomoći ćemo državnim organima

Danas su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA-e) na području Bosanskog Šamba, Orašja i Novog Travnika proveli veliku akciju kodnog naziva "VAR".

NSFBiH: Ne raspolažemo potpunim informacijama, ali pomoći ćemo državnim organima

Danas su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA-e) na području Bosanskog Šamba, Orašja i Novog Travnika proveli veliku akciju kodnog naziva “VAR”.

Akcija je izvedena po naredbama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a tom su prilikom službenici SIPA-e izvršili pretrese na pet lokacija i lišili slobode 12 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo primanja dara i drugih oblika koristi.

Osumnjičene osobe se terete za namještanje fudbalskih utakmica Premijer lige BiH i Prve lige FBiH, a prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem krivičnom postupku.

Mešu privedenim se nalazi i Irfan Durić, predsjednik Nogometnog/fudbalskog saveza FBiH. Federalni savez se nakon svega oglasio zvaničnim saopštenjem, koje prenosimo u cjelosti:

“Vezano za informacije objavljene u medijima dana 11.11.2019. godine o istragama koje nadležne državne agencije BiH provode a odnose se na nogomet, NS FBiH informira javnost o sljedećem:

  • NS FBiH podržava sve aktivnosti državnih organa Bosne i Hercegovine na provedbi zakona u Bosni i Hercegovini, a svakako i kada je u pitanju odvijanje nogometnih natjecanja na svim nivoima.
  • Iako ne raspolaže potpunim informacijama, NS FBiH će nadležnim organima BiH pružiti svaku vrstu pomoći i saradnje u rasvjetljavanju svih mogućih nepravilnosti.
  • NS FBiH će poduzeti odgovarajuće mjere i radnje kako bi omogućio da se natjecanje u sezoni 2019/2020 nastavi i završi u sportsko-nogometnom ambijentu.
  • Nakon upoznavanja sa konkretnim činjenicama, nadležni organi NS FBiH će pravovremeno donijeti relevantne odluke u skladu sa važećim propisima i informirati javnost”, stoji u saopštenju NSFBiH.
akcija varnsfbihsipa
KOMENTARI

KOMENTARI