Sport Centar

NSBiH objavio detalje: Kako je potrošeno milion eura za stadion Grbavica

Ekspertni tim UEFA i NSBiH u avgustu mjesecu 2017. pregledao je sve potencijalne stadione u BiH koji bi uz minimalna sredstva i za kratko vrijeme mogli ispuniti određene UEFA kriterije. Na osnovu njihovih zaključaka na kraju odabran je stadion Grbavica, piše nfsbih.ba.

NSBiH objavio detalje: Kako je potrošeno milion eura za stadion Grbavica

Ekspertni tim UEFA i NSBiH u avgustu mjesecu 2017. pregledao je sve potencijalne stadione u BiH koji bi uz minimalna sredstva i za kratko vrijeme mogli ispuniti određene UEFA kriterije. Na osnovu njihovih zaključaka na kraju odabran je stadion Grbavica, piše nfsbih.ba.

Kako bi se utakmica BiH – Belgija mogla odigrati NSBiH je uložio prioritetno 270.000,00 KM za pojačanje reflektorske rasvjete na stadionu Grbavica.

Nakon toga, početkom 2018.godine UEFA je odobrila namjenski 1.000.000,00 EUR, za dodatno unapređenje infrastrukture stadiona Grbavica. S obzirom da je UEFA od 2014. godine nosilac svih TV i marketinških prava za kvalifikacione utakmica za evropska i svjetska prvenstva, to zahtijeva i odgovarajuće produkcijske uslove za emitere, koji su se trebali obezbijediti na Grbavici.

NSBiH i FK Željezničar su zaključili sporazum kojim su definisali prioritete, uvjete i način korištenja odobrenih sredstava.

U okviru ukupno odobrenih sredstava do sada je realizovano sljedeće:

  • Instalirana je oprema za elektronsku kontrolu pristupa ulazima, serveri za štampu i kontrolu karata, te izvršena montaža mehaničkih brojača za prolaz te brojanje karata i gledalaca (ježevi i rampe) u iznosu od 200.000,00 EUR;
  • Dodatno je poboljšan teren za igru ugradnjom hibridnih elemenata po sistemu GrassMaster (ugradnja sintetičkih vlakana u teren) – učešće NS/FS BiH 200.000,00 EUR;
  • Projektovanje i izgradnja krova istočne tribine stadiona. Izvođač radova je firma „GMC“d.o.o. Tešanj, a vrijednost radova je 420.000,00 EUR. Vrijednost projektne dokumentacije i rente za odobrenje građenja iznosi 80.000,00 EUR. U toku je fabrička izrada dijelova metalne konstrukcije krova i njihovo cinčanje, a početak montaže konstrukcije planiran za početak decembra mjeseca ove godine. U galeriji su fotografije dijelova konstrukcije u fabrici u Tešnju.
  • Nakon završetka montaže krova istočne tribine planirano je da se preostali iznos od oko 100.000,00 EUR utroši na poboljšanje elektroinstalacija stadiona. Time bi bila završena ova faza radova, za koje je UEFA kao što smo na početku i naveli odobrila 1.000.000,00 EUR.

Više detalja o napredovanju radova i završnoj pripremi konstrukcije krova istočne tribine stadiona Grbavica za postavljanje, NSBiH će objaviti u narednom periodu.

TABELA PREMIJER LIGE BIH

grbavicansbih
KOMENTARI

KOMENTARI

East side
Gost
Koliko su smetljari bezobrazni a najmanje oni imaju razloga da pljuju po Savezu. Godinama su im namještali sudije koje su sudili po njihovim željama i donosili im titule. Isti taj Savez je obezbjedio da UEFA uloži velika novčana sredstva u privatni stadion iako ne vidim zašto bi to radili jer oni bi trebali ulagati u izgradnju nacionalnog stadiona da se ne sramotimo po svijetu, a na kraju licemjeri iz Zvorničke kažu da će da se bore protiv istog tog Saveza (vjerovatno zato što više ni na način na koji su navikli, namještanjem i kupovanjem ne mogu biti bolji od svojih… Čitaj više »
A. O
Gost

Ovaj Vijetnamac se slomi pisajuči, a nemaju svoje zemlje ni u saksiji. A hočete stadion,a još va ni kosilica ne radi 😂😂😂😂😂😂. NOGE U LAVOR. CRKNI DUŠMANKO. UBIJ SE BUDI PITAR DO KRAJA

East side
Gost

Jesi smetljar ali zbog toga što mi te je žao zovem te na proslavu ispred Vječne vatre na kraju sezone

A. O
Gost

Ja tvoju mamu ne zovem sama mi dodze na kurac. Preživjeli pitarski abortusu.

Jose
Gost

East side, Krpic, Krpic, Bojo, Sadikovic, Alispahic… mjesto radnje stadion fudbalskog kluba Željezničar osnovanog 1921. I za kraj.. imam dva jutra duhana, pa kontam da mi jedno jutro popuse beskucnici a drugo jutro da mi ti popusis !!

wpDiscuz