Sport Centar

NSBiH: Kažnjavanje klubova nije poželjna mjera za iskorjenjivanje huliganizma

NSBiH najoštrije je osudio sve oblike nedozvoljenog ponašanja navijača na utakmici osmine finala Kupa BiH, između Širokog Brijega i Sarajeva.

NSBiH: Kažnjavanje klubova nije poželjna mjera za iskorjenjivanje huliganizma

NSBiH najoštrije je osudio sve oblike nedozvoljenog ponašanja navijača na utakmici osmine finala Kupa BiH, između Širokog Brijega i Sarajeva.

Saopštenje krovne kuće bh. nogometa prenosimo u cijelosti, bez redakcijskih intervencija.

“NS/FS BiH najoštrije osuđuje sve oblike nedozvoljenog ponašanja navijača na utakmici osmine finala Kupa BiH, između Širokog Brijega i Sarajeva, posebno govor mržnje, nacionalističke ispade, te bacanje tvrdih predmeta na igrače gostujućeg tima.

Nažalost, rezultat je ostao u sjeni ovih huliganskih ispada, jer kako drugačije nazvati ponašanje navijača čije glavno „oružje“ u navijanju za svoj tim su nedozvoljena upotreba pirotehničkih sredstava, ksenofobni transparenti, uzvici puni mržnje i diskriminacije.

Na stadionu „Pecara“ u Širokom Brijegu još jednom se pokazalo da huliganima među navijačima nije na prvom mjestu nogomet/fudbal, niti njihovi klubovi, već samopromocija kroz izazivanje incidenata i nereda.

Pozivamo medije, državne institucije, navijačke grupe i sve ljubitelje sporta da osude ovakvo ponašanje i distanciraju se od huligana. U suprotnom, svi navijači će biti poistovjećeni sa huliganima. To nije pravedno prema onim navijačima koji 90 minuta i na korektan način bodre svoj klub i koji nastoje da drugim, pozitivnim načinima doprinose promociji ne samo svoga kluba nego i fudbala/nogometa u cjelini.

NS/FS BIH, klubovi i sve službe uključene u organizaciju utakmica moraju učiniti sve kako stadioni u BiH ne bi bili mjesto mržnje, već sportskog spektakla i druženja.

NS/FS BiH je svjestan da kažnjavanje klubova nije dovoljna ni poželjna mjera za iskorjenjavanje huliganizma. Cjelokupna društvena zajednica mora posvetiti mnogo više pažnje radu sa mladima, prevashodno pitanju edukacije i sportske kulture.

Da bi u centru pažnje bili fudbal/nogomet i fudbaleri/nogometaši moramo zajednički i konstruktivno djelovati u sprječavanju nereda, a NS/FS BiH je u tom smislu otvoren za svaku podršku i inicijativu”, navodi se u saopštenju.

TABELA PREMIJER LIGE BIH

fksarajevonksirokibrijeg
KOMENTARI

KOMENTARI

Elmedin
Gost

Sta dovoljno i pozeljno,ako nije kaznjavanje klubova.Dobro su pojedini rekli,Vi u Savezu ne smijete ni jedan klub kao npr.Siroki,Zrinjski,Borac….kazniti rigorozno,jer ce sa druge strane odma reci da su nacionalno ugrozeni.U tome je poenta.Govna placenicka u savezu.Vodite se politikom kao Englezi,koje je Evropa izbacila iz Evropsikhi takmicenja na 5 godina proslog vijeka zbog tragedije na stadionu Hejsel u Belgiji,koja se dogodila 29.05.1985 kada je poginulo 39 navijača Juventusa, dok je 600 njih ostalo povređeno.Cekate da padne jos mrtvih glava na BiH stadionima?

wpDiscuz