Sport Centar

Novosel o opciji da Olympiakos uđe u ABA ligu: Postoje poteškoće, ali nije nemoguće

Vijest da bi trostruki šampion Evrope mogao da se priključi ABA ligi odjeknula je u regionu tokom sedmice na izmaku.

Novosel o opciji da Olympiakos uđe u ABA ligu: Postoje poteškoće, ali nije nemoguće

Vijest da bi trostruki šampion Evrope mogao da se priključi ABA ligi odjeknula je u regionu tokom sedmice na izmaku.

Priča je pokrenuta nakon novog skandala u grčkoj košarci koji se dogodio u polufinalu kupa. Panathinaikos je prošao dalje iako je odigrano jedno poluvrijeme, a Olympiakos je jučer kažnjen oduzimanjem šest bodova zbog toga što ekipa nije izašla na teren u drugom poluvremenu.

Tako se pojavila spekulacija da bi Olympiakos mogao istupiti iz grčke lige i da zatražiti prijem u regionalnu ABA ligu. Tim povodom direktor ABA lige Krešimir Novosel govorio je za grčke medije.

“Da kažem prvo da nikakvih kontakata nije bilo, to tvrdim kategorički. Ni zvaničnih, ni nezvaničnih. Olympiakos nikoga nije kontaktirao tim povodom”, počeo je priču Novosel.

Gore rečeno ne znači da do zahtjeva ne može doći. Ukoliko bi Olympiakos zatražio da se priključi ABA ligi, da li bi to bilo izvodljivo?

“ABA liga posjeduje statut koji su potpisali klubovi vlasnici kompanije koja organizuje takmičenje. Zbog toga klubovi koji ne dolaze sa prostora bivše Jugoslavije ne mogu da učestvuju u takmičenju. Ipak, ukoliko dobijemo zahtev, postoji mogućnost da on bude stavljen na glasanje”, objasnio je Novosel.

Svojevremeno su u ABA ligi igrali klubovi iz Izraela, Mađarske, Češke i Bugarske, ali ne od 2015. godine kada je formirana nova kompanija i promijenjena upravljačka struktura u ABA ligi.

“Govorimo hipotetički, jer nijedan ‘strani’ klub nije igrao u ABA ligi od 2015. godine. Na vlasnicima klubova je da odluče”, poručio je Novosel.

Pored problema sa upravljačkom strukturom nameće se pitanje i kako bi Olympiakos ušao odmah u ABA ligu, ako se zna da se plasman u to takmičenje ostvaruje kroz ABA 2 ligu.

“Postoje poteškoće za realizaciju te ideje, ali nije nemoguće. U ABA ligi postoji plan za narednu sezonu, imamo A i B ligu, i već se zna koji timovi ispadaju, a koji ulaze. Zbog toga bi dodavanje jednog kluba iziskivalo mnoge promjene”, konstatovao je Novosel.

Direktor ABA lige ipak je zaključio da bi mnogi voljeli da velikan kakav je Olympiakos zaigra na “Jadranu”.

“Ko ne bi želio Olympiakos u ligi? Radi se o jednom od najpoznatijih i najjačih timova Evrope sa bogatom tradicijom. Vjerujem da bi svaka evropska liga prihvatila Olympiakos kada bi postojao zahtjev da se priključi”, zaključio je Krešimir Novosel.

kresimir novoselolympiakos
KOMENTARI

KOMENTARI