Sport Centar

Noć pred sarajevski derbi…

Nevjerovatno, ali svake godine, dva ili četiri, ove godine umalo i šest puta u godini isti osjećaj. Uvijek noć prije i uvijek zbog istog razloga. Ovdje pravi i veliki derbi još živi, samo trebamo dati sebi priliku da ga pokušamo vratiti. Na vrhunski fudbal i prepune stadione.

Noć pred sarajevski derbi…
FOTO: FK Sarajevo i FK Željezničar igraju 111. ligaški po redu sarajevski derbi (FOTO: Klix.ba)

Bude “raje”, to stoji. Grbavica se napuni, Koševo otkrije nekad previše zelenih stolica, no dođe na isto. U suštini, drži se taj naš derbi još uvijek dobro s obzirom kakve rezultate piše u posljednjih desetak godina. Ali taj osjećaj, ta atmosfera čak i danima prije, kao da se negdje u globalu izgubila ili su se svi pritajili pa u u miru i tišini čekaju, razmišljaju i stalno na pameti imaju sarajevski derbi.

Nekako, previše nam tog rivaliteta ostaje na društvenim mrežama, nema onog peckanja iz mahale i onog obostranog straha “šta ako izgubimo, ko će ga trpit danima…”. Prepričamo derbi u sat i po, uporedimo s prošla dva-tri, do ponedjeljka već kao da se nije ni igrao. A bitan je, poderala su se grla na obje strane, tih 90 minuta, svako onaj ko ima i pomisao da se igra derbi, želi da slave ili Bordo ili Plavi.

To je već stvar našeg odgoja, svi su morali bar nekada da biraju između Želje i Sarajeva, makar u razredu kad je to bilo bitno, pa neka bude klub za kojeg tetak navija. To nas je bar uvijek povezivalo. Nikada se nismo uspjeli dogovoriti ko ima više navijača u gradu, kome su utakmice posjećenije i ko igra bolje u ostalim mečevima, a sada kad sve to imamo na više načina da vidimo i odmah provjerimo, postalo nam je nebitno.

Da se mi razumijemo, nikada nije bilo i nikada neće biti svejedno. Na sarajevskom derbiju nema bezazlenog poraza, bilo da se radi o tituli obje ili jedne ekipe ili utakmici za sredinu tabele. Ovdje poraz dugo zna držat, pa je ulog samim tim, ne izgubiti od protivnika. Ni ovaj nije bez motiva, Željo u pohodu na titulu i u derbiju “ranjeno” Sarajevo. Otkud u derbiju “ranjen” protivnik i skup igrača koji u svlačionici ne žele kidati za svoje navijače a i najvećem rivalu pomrsiti račune.

I zato opet taj osjećaj. Šta će se tog subotnjeg dana desiti na Koševu? Ko će se kome na kraju smijati? Sve te silne formacije i taktike u glavi koje bi volio, mada ne znaš ni kako bi izgledalo, al nek bude pobjednička. Tog dana vjeruješ u svakog svog igrača i u svakog trenera. Nebitno je ko su i odakle su, ovdje se derbi osjeća. Derbi je derbi…

fksarajevofkzeljeznicar
KOMENTARI

KOMENTARI

Haaa
Gost

Totalno nebitno

wpDiscuz