Sport Centar

Njemački list objavio podatke koji dovode u pitanje validnost Đokovićevog pozitivnog testa

Saga oko dolaska Novaka Đokovića u Australiju i eventualnog igranja na Australian Openu još uvijek nije stigla kraju.

Njemački list objavio podatke koji dovode u pitanje validnost Đokovićevog pozitivnog testa

Saga oko dolaska Novaka Đokovića u Australiju i eventualnog igranja na Australian Openu još uvijek nije stigla kraju.

Podsjećamo, sud je srbijanskom teniseru odobrio vizu koju ministar imigracije još uvijek može povući. Svaki dan cure novi detalji te je danas poznati teniski novinar objavio vijest o tome kako je nešto čudno s Đokovićevom Covid-potvrdom koja nekad daje pozitivan, a nekad negativan rezultat.

Njemački Spiegel piše kako je stigao do novog dokaza da nešto nije u redu s Đokovićevom potvrdom.

Prema pisanju njemačkog lista, u digitalnom zapisu stoji da je Đoković testiran čak deset dana kasnije u odnosu na ono što su njegovi advokati i on tvrdili, odnosno 26. decembra. Do tog otkrića došli su pomoću oznaka koje sistemi za korona-testove automatski ostavljaju, a prema toj digitalnoj oznaci Đoković je dobio nalaz da je pozitivan na korona virus 26. decembra u 14:21.

Đokovićevi advokati, piše dalje Spiegel, prezentirali su drugi, negativni test koji je bio potreban za dobivanje vize. Ta potvrda trebala je dokazati da se Đoković u međuvremenu oporavio od korone. Taj negativni test napravljen je 22. decembra i potvrđen je istom digitalnom oznakom.

Spiegel je također skenirao QR kod s potvrde o pozitivnom testu koja je prezentirana javnosti, ali stvari postaju čudne. Naime, u ponedjeljak je skeniranje pokazalo da je test negativan, što pobija Đokovićeve tvrdnje o tome kad je bio zaražen. Ipak, samo par sati kasnije kod je ponovno skeniran, a rezultat je bio da je test pozitivan.

Nijemci pišu i o drugim detaljima koji Đokovićevu priču dovode u problem.

Sistem testiranja u Srbiji takav je da dodjeljuje identifikacijski broj za svaki tekst. Broj Đokovićevog pozitivnog testa, navodno uzetog 16. decembra je 7371999. Ipak, identifikacijski broj negativnog testa, navodno uzetog 22. decembra, je za 50.000 manji.

“Ti brojevi se dodjeljuju jedan za drugim“, kažu njemački IT stručnjaci koji su dodatno proučili slučaj.

Prema njihovim nalazima, negativan test proveden je prije pozitivnog i unesen je u bazu, a ne obrnuto, kako tvrde Đokovićev advokatski tim i Ministarstvo zdravstva Srbije.

Takvu tezu potvrđuje činjenica da je između 22. i 26. decembra u Srbiji napravljeno tačno 50.000 testova, što odgovara razlici između dvaju Đokovićevih testova.

Temeljem tih dokaza, piše Spiegel, najvjerovatnije objašnjenje je da je pozitivan test naknadno unesen u bazu i to 26. decembra, a ne 16.

Njemački list postavlja brojna druga pitanja. Znači li to da je Đoković bio pozitivan mnogo kasnije nego tvrdi, je li se testovima manipulisalo na drugi način i kako se može objasniti činjenica da je digitalna verzija rezultata testa pokazala da je riječ o negativnom testu 10. januara.

Na sva ova pitanja, pišu Nijemci, odgovore moraju pružiti Đoković i nadležne srbijanske zdravstvene institucije.

australian opennovak djokovic
KOMENTARI