Sport Centar

Nikolin posljednji ples: Hvala za utakmice i golove, Zmaj ostaješ zauvijek

Jordi Ribera nije se mogao načuditi. Plan selektora Španije, koji je prije dvije godine tu istu reprezentaciju vodio do kontinentalne titule, raspadao se na parketu Ondrej Napela Arene u Bratislavi.

Nikolin posljednji ples: Hvala za utakmice i golove, Zmaj ostaješ zauvijek

Jordi Ribera nije se mogao načuditi. Plan selektora Španije, koji je prije dvije godine tu istu reprezentaciju vodio do kontinentalne titule, raspadao se na parketu Ondrej Napela Arene u Bratislavi.

Furija je odlično otvorila Evropsko prvenstvo, pobjedama nad Češkom Republikom i Švedskom. Utakmica protiv Bosne i Hercegovine, koja je prethodno izgubila sve šanse da se nađe u drugom krugu, trebala je predstavljati lagani poslić nakon popodnevne sieste.

Meč je bio sušta suprotnost takvih očekivanja. Prvim golom na utakmici Nikola Prce je najavio da će Zmajevi skupo prodati kožu, a zatim i svojim trećim za vodstvo od 8:7 u 16. minuti. Div iz Čapljine, sa 41 godinom na leđima, poderao je plan protivnika pred zapanjenim očima španskih rukometaša, koji su vjerovatno imali namjeru već u prvih desetak minuta pokazati ko je gazda i ubiti svaku volju autsajdera.

Na kraju smo ipak izgubili (24:28) i novim porazom zaključili nastup na Evropskom prvenstvu. Ali i pokazali zube, kada to niko nije očekivao. Prvi ih je pokazao Prce, s tri projektila u španskoj mreži poveo ostatak ekipe u žestoki obračun protiv velesile.

Stameni Hercegovac ranije je najavio da se nakon EP oprašta od reprezentacije, meč sa Furijom je bio zadnji u najdražem dresu, što je i potvrdio nakon utakmice. Bajka bi bila ispisana da smo pobijedili, ali nije ni ovako loše za posljednji ples legende.

Zato jer je Nikola Prce održao čas i demonstrirao kako se igra za grb domovine. Progutao je i ponos kada ga je selektor Ivica Obrvan, potpuno neshvatljivo, dva dana ranije izostavio iz sastava za utakmicu protiv Češke. Protiv Španaca je izašao da trči i šutira do posljednje kapi znoja, kao da se to nije ni dogodilo. Ego je zaključan u ormaru. Kada ga reprezentacija treba, on je tu. Zmaj. Uvijek bio.

Zna i da to neko cijeni.

Mi igramo u Litvi, utakmica bez ikakvog imperativa, prošli smo grupu i dođe 300 Fanaticosa. Ljudi koji pređu po 5.000 kilometara. Imaju svoje poslove i živote. Ja cijenim te ljude. Kasnije izgubimo 15 razlike, a ja nemam srca da odem u svlačionicu ako ne bi njih pozdravio. Puno dugujemo tim ljudima, njih pet tisuća je došlo u Švedsku na utakmicu. I dijaspori koja nas bodri gdje god igramo vani, ali i navijačima u BiH recimo u Tuzli, gdje igramo sa mnogo jačim selekcijama, dvorana je uvijek puna. Daju nam osjećaj da nas vole”, kaže iskusni dvometraš.

Za seniorski nacionalni tim BiH debitovao je kao 25-godišnjak u januaru 2006. Punih 16 godina sa Zmajevima.

Ukupno 120 utakmica, 445 golova. Posebno će se pamtiti njegovih 18 pogodaka u dvomeču sa Islandom za plasman na Mundijal u Kataru, zatim 10 golova protiv Češke Republike u ključnom meču za plasman na Evropsko prvenstvo u Norveškoj 2020… To su samo najvažnije uspomene, a puno ih ima. Ne stane to u svaki kofer, ali u Nikolinom divovskom srcu dovoljno je prostora.

U savršenom svijetu, na kraju igračke karijere Prce bi dobio mjesto u stručnom štabu reprezentacije ili odgovorno mjesto u Rukometnom savezu BiH. U nesavršenoj državi takav narativ je ipak teško zamisliv.

Ali, ko zna? Valjda će jednom na red doći i oni koji vole ovu zemlju. Kao što je voli Nikola Prce.

evropsko prvenstvo u rukometunikola prce
KOMENTARI