Sport Centar

Nije im promakao incident u Beogradu: Zbog slučaja “Omić” reagovala Euroliga

Euroliga je dobro vidjela šta se događalo na utakmici Crvena zvezda - Olympiakos.

Nije im promakao incident u Beogradu: Zbog slučaja “Omić” reagovala Euroliga

Rukovodstvo košarkaške Eurolige je dobro vidjelo šta se događalo na utakmici Crvena zvezda – Olympiakos.

Podsjećamo, navijačka grupa Delije zvižducima, skandaloznom porukom “Šiptar, Hrvat, Balija, nisu moja bratija!” i zastavama sa likom Ratka Mladića, dočekala je novog centra Zvezde Alena Omića, što je izazvalo zvižduke većine navijača u hali i nije promaklo predstavnicima najjačeg takmičenja. Naprotiv.

Rukovodstvo najjačeg evropskog takmičenja saopštilo je da je pokrenulo disciplinski postupak protiv kluba zbog takvih postupaka navijača, koji su poslije te utakmice najavili bojkot mečeva Košarkaškog kluba Crvena zvezda sve dok Alen Omić igra u klubu.

Pročitajte kompletno saopštenje Eurolige:

“Povodom banera koji je grupa navijača Crvene zvezde istakla u petak navečer, Euroliga želi istaći sljedeće: poruka koju je pokazala manjinska grupa navijača ni na koji način ne predstavlja ni košarku kao sport, ni evropsku košarkašku porodicu, ni organizaciju ‘Euroleague Basketball’, ni na koji način. Naprotiv, evropska košarka uvijek je bila i bit će primjer integracije na terenu i van njega, gdje su kulture, rase i religije uvijek bile povezivane, dijeleći jednu, zajedničku strast. Upravo te kulture, jezici, rase i načini shvatanja života i sporta učinili su to iskustvo jedinstvenim i bogatijim i bili su sredstvo za ujedinjenje ljudi. Stavovi koje su navijači izrazili u petak su uvredljivi, štetni i u suprotnosti sa principima uključenja u zajednicu i poštovanja.

‘Euroleague Basketball’ nastavit će da snažno podržava i slavi multikulturalnost i multietničke razlike, koristeći sport kao most između kultura. ‘Euroleague ‘Basketball’ strogo osuđuje bilo koju vrstu diskriminatorskih komentara i bilo koji gest usmjeren protiv bilo koje rase, pola, seksualnosti ili bilo kog ljudskog stanja. Disciplinski postupak protiv kluba je pokrenut”, saopštila je Euroliga.

Zvezda se ovim povodom nije oglasila, a ispred vlade je reagovala premijerka Ana Brnabić, porukom da je gest Delija strašan i nedopustiv.

alen omiceuroligakkcrvenazvezda
KOMENTARI

KOMENTARI