Sport Centar

Nestanak sjene u zalasku sunca i kraj za ”divlji brak”

Ambicije su stvar karaktera, a rezultati dolaze shodno tome koliko napora i truda si uložio da bi stigao do cilja. Nekom godine tiho prolaze dok živi iz minute u minut, ne očekujući trenutak za veliku odluku i velika iskušenja, a neko svoje snove lovi ne birajući način da oni jednom postanu java.

Nestanak sjene u zalasku sunca i kraj za ”divlji brak”

U teoriji, to bi značilo da ljudi koji žele više često budu nagrađeni za trud i rad, dok se, pak, oni drugi uvijek zadovoljavaju s trenutnom situacijom. No, izuzetaka ima, a sudbina ponekad želi da okuša ”slučajne heroje” i pruži im šansu za veće i bolje.

Andre Schubert, tada trener U-23 ekipe Borussije Monchengladbach potpuno neočekivano dobio je priliku da bar jednom osjeti kako je sjesti na klupu velikana iz Bundeslige. Međutim, apetiti nisu narasli i njegova želja za novim korakom bila je ogledalo njegovog karaktera.

Na svom predstavljanju ističe kako živi sretan život, a privilegija da bude trener ekipe iz najvišeg ranga ili bar onog u “cvajti” ne predstavlja mu ništa. Sretan je bez toga, ali će ipak pokušati da upiše jedan dobar rezultat, bar za kratko vrijeme koliko će biti tu.

Predstavljanje javnosti s takvim stavom novog čovjeka na klupi Ždrijepca učinilo je upadljivim i posebnim. Za čelnike kluba to je bilo odlično, jer su u miru pregovarali s novim opcijama i tražili pravog čovjeka koji će u što bržem roku poziciju 18, na kojoj su se tada nalazili, zamijenti boljim mjestom. Ti razgovori su teški, jer poslije toga popravnog nema, pa se na izbor novog čovjeka moralo čekati duže od očekivanog.

Trebalo je izvagati čija silna obećanja u praksi mogu predstavljati uspjeh, a za to vrijeme čovjek koji je imao zadatak da podigne moral ekipi bilježio je fantastične rezultate. I gle čuda, ”slučajni heroj” napravio je najbolji start na klupi jednog kluba još od 1986. godine, jer je upisao pet uzastopnih pobjeda.

Razloga za osmijeh bilo je i previše. Trener bez ugovora postao je pravi hit u Njemačkoj. Predložen je ”divlji brak”, ili partnerstvo bez papirologije. Svaki pregovor s novim trenerom u tom trenutku postao je neuspješan, a igrači su se nadali da će privremeni angažman trajati godinama.

Promjene trenera Schuberta bile su suptilne. Propala pojačanja pokazala su se kao klase, igrači kojima su otvorena vrata penzije pronašli su najbolju formu. Rezultati i igra bili su fantastični, a pohvale koje su neprestano stizale povećali su apetite, barem malo.

Njegova ekipa, taktika i zamisao naprosto je zablistala na Olimpijskom stadionu u Berlinu kada je razbio domaću Herthu i kući se vratio s punim plijenom. Trener berlinskog tima bio je u šoku nakon utakmice, a igrače Borussije nazvao je sjenkama koje igraju prebrzo, a još brže dolaze do lopte. U vodstvu kluba plašili su se šta će se desiti kada ozvaniče ”vezu” i učine je trajnom. Nisu bili sigurni da li će šok-terapija i dalje činiti da sunce sija jako držeći u pokretu Schubertove sjene.

Borussija je bila pravo osvježenje za Bundesligu. Utakmice su bile prepune golova, igra i rezultati Ždrijebaca tačno po mjeri i očekivanjima navijača. Još kada na Borussia-Parku razvalite Bayern Pepa Guardiole, onda je ispred vas jedan put prepun snova i velikih nadanja.

Kada je sudija Peter Sippel u posljednjoj utakmici Bundeslige za sezonu 2015/16 svirao kraj, trener u zelenoj dukserici podigao je ruke i tim činom proslavio plasman u Ligu prvaka. Nije Borussiju spasio ispadanja, niti ih uveo u mirnu završnicu prvenstva. Napravio je apsolutni podvig, postao je heroj.

Ukupnim rezultom 9:2 u dvije utakmice, Borussija je pobjedom u 4. pretkolu Lige prvaka osigrala plasman među najbolje, a start u novoj sezoni Bundeslige bio je baš onakav kako je i prošla sezona završila, pobjednički.

Prepisan recept donosio je uspjehe, sve do novog susreta sa nekada posramljenim Pepom Guardiolom. Tu će sunce po prvi put da zađe i da učini da sjene trenera Schuberta nestanu, zauvijek. Visok poraz na Etihadu, a onda kriza jako loših rezultata i ”divlji brak” je završio.

Borussija se vratila tamo gdje je prije godinu dana bila. Ovaj put, taj vremenski period za Schuberta ostavio je jake tragove i neće dopustiti da to bude još jedna izgubljena godina. Jedna priča je završila, druga, ona s Dieterom Heckingom na klupi Borussije, morati će da počne. Svaki neuspjeh je prilika za novi početak, samo ovaj put puno mudriji i odlučniji.

deni milosevicterry stotts
KOMENTARI

KOMENTARI