Sport Centar

Neprikosnoveni Mark Selby treći put prvak svijeta u svega četiri godine

Fenomenalni Mark Selby je po treći put u karijeri osvojio titulu prvaka svijeta u snookeru nakon pobjede nad legendarnim Johnom Higginsom rezultatom 18:15.

Neprikosnoveni Mark Selby treći put prvak svijeta u svega četiri godine

U izvanrednom finalu gledaoci su dobili dramu koja je bila očekivana za posljednji duel u snooker sezoni 2016/2017. Pobjedom Marka Selbyja stavljena je kruna na izvanrednih 19 turnira, koliko se igralo u ovoj sezoni.

Tokom prve sesije, drama je postojala samo do petnaestominutne pauze kada je rezultat bio 2:2. Nakon toga, Higgins je zaigrao spektakularno i došao do prednosti 10:4. I u 15. frejmu je “Čarobnjak iz Wishawa” imao svoju šansu, no Selby je u svom stilu ukrao frejm i smanjio rezultat. Dobio je i naredna dva frejma, pa je rezultatom 10:7 za Higginsa završen prvi dan finala.

A onda, drugog dana velikog finala, Selby je zaigrao kako i dolikuje najboljem igraču svijeta i aktuelnom braniocu titule u Crucible Theatru. Izvanrednom igrom je u potpunosti preokrenuo rezultat i do kraja Higgins nije imao rješenje za najboljeg igrača današnjice.

Jedna od najkontroverznijih scena u jubilarnom izdanju Svjetskog prvenstva u snookeru (Slavi se 40 godina snookera u Crucible Theatru, op.a.) dogodila se u 31. frejmu. Naime, Selby je, nakon ubačene crvene kugle, želio snookerovati Higginsa, te je lagano uputio bijelu kuglu iza crne. Igrač iz Leicestera je bio uvjeren da je bijela kugla dodirnula crnu, no, holandski sudija Jan Verhaas je dosudio faul. Taj frejm je otišao na stranu Johna Higginsa i onda je Selby pokazao svu mentalnu snagu, jer je do kraja riješio sve preostale frejmove, iako bi većina profesionalnih igrača doživjela potpuni krah nakon takve situacije.

Tako je “Šaljivdžija iz Leicestera” osvojio treću titulu prvaka svijeta u svega četiri sezone. Koliko je Selby dominantan potvrdio je izjavom i legendarni Ronnie O'Sullivan.

“Bojim se da Selby još dugo godina neće imati dostojnog rivala. Ne znam ko u ovom trenutku može igrati protiv njega. Mislim da će u narednim godinama snookerom vladati jednako kao što je vladao Stephen Hendry”, rekao je O'Sullivan.

john higginsmark selbysnooker
KOMENTARI

KOMENTARI