Sport Centar

Nema izgovora: FK Sarajevo mora biti ultimativni cilj svakome kome je bordo boja u srcu

Nije bilo prijatno nikome kome je bordo boja u srcu. Zvižduci sa istočne i zapadne tribine upućeni najvatrenijim pristalicama Sarajeva na sjeveru, na utakmici protiv Radnika, presedan je kakav se ne pamti na Koševu.

Nema izgovora: FK Sarajevo mora biti ultimativni cilj svakome kome je bordo boja u srcu

Nije bilo prijatno nikome kome je bordo boja u srcu. Zvižduci sa istočne i zapadne tribine upućeni najvatrenijim pristalicama Sarajeva na sjeveru, na utakmici protiv Radnika, presedan je kakav se ne pamti na Koševu.

Većinski dio navijača Sarajeva jasno je negodovao zbog upotrebe pirotehničkih sredstava od strane Hordi zla, zbog čega je samo prošle sezone koševski klub u domaćim takmičenjima kažnjen sa ukupno 140.000 KM.

Dešavanja na utakmici protiv BATE-a i prekid utakmice u Zenici, bili su “kap” koja je prelila čašu. Bordo tim se suočava sa drastičnom kaznom UEFA-e, možda čak i suspenzijom stadiona na kojem će igrati svoje naredne evropske mečeve. Svakome kome je Sarajevo neizostavan dio svakodnevnice i način života, nije bilo svejedno i ne može biti.

Uslijedio je i javni apel iz Titove za sve navijače da ne koriste pirotehniku na utakmicama, te da zajedničkim snagama rade na unaprijeđenu klupskih struktura, ali već na prvom domaćem meču sa Radnikom – navijači sa sjevera su se oglušili na taj poziv.

Možda su i dublji razlozi takvog ponašanja, ali u svakom slučaju, za sve što je direktno na štetu kluba, ne postoji racionalno opravdanje.

Revolt među ostalim bordo pristalcima bio je očit i uslijedila je razumljiva reakcija – zvižduci prema sjeveru. Nikome nije bilo drago zbog toga, ali isto tako, malo kome je jasna takva vrsta desktruktivnog ponašanja, ljudi koji bi tu trebali biti zbog istog, zajedničkog cilja – ljubavi prema FK Sarajevo, a svjesno rade na štetu svoga kluba.

Da se razumijemo, Sarajevo nije jedini klub koji se suočava sa sličnim problemom i upotrebu pirotehnike potpuno drugačije od ostalih fanova percipiraju pripadnici “Ultra pokreta”, ali zajedničko je da ih spaja ljubav prema svom klubu i tu valjda ne bi trebalo biti pogovora.

Čak se i bivši kapiten Sarajeva Sedin Torlak oglasio na društvenim mrežama, uputivši jasnu poruku: “Ne dajte da nas baklje podijele, budimo svi raja i volimo klub onako kako treba.”

I zaista, sjeverna tribina odgojila je mnoge navijače Sarajeva. Generacije su na njoj stasavale i učile kako se istinski voli klub. Sjever i Horde zla većinom su u teškim vremenima bile glas razuma, zvijezda vodilja, incijator progresa kluba kojem se uvijek težilo.

Navijači sa sjevera uvijek bi trebali biti korektivni faktor, opozicija koja nema nikakav drugi interes, osim ljubavi prema bordo boji i jasno je da niko ne bi trebao biti iznad FK Sarajevo.

Horde zla postoje zbog Sarajeva, a ne obrnuto i na utakmici protiv Veleža pokazali su kako se na pravi način, zdušno, tokom svih 90 minuta, grlima i dlanovima bodri voljeni klub. Parola istaknuta u finišu i bakljada na kraju susreta, svojevrsni su odgovor kritičarima.

“Atmosfera je sjajna i sve grmi, ali nakon svakog kiksa oni psovat će vam prvi. Opet ćete tražiti sa sjevera pjesmu, a ne psovke i publiku bijesnu”.

Poruka mnogo toga govori. Sjever je zaista uvijek bio čvst oslonac i pokretačka snaga ekipi Sarajeva.

U sezoni nakon osvajanja historijske duple krune, Bordo tim bilježi ponovo sjajan početak sezone u prvenstvu i u pozitivnom ozračju dočekuje predstojeće teške ispite. Za dobrobit FK Sarajevo, vrijeme je i da se zatvore navijački frontovi na Koševu i da svi kao nekada budu na istoj strani.

Veliku ulogu u tome mogla bi odigrati i Uprava kluba, koja sa navijačima mora otvoriti zdrav dijalog, uvažavajući njihovo mišljenje i potrebe, te tražiti rješenja za aktuelne probleme.

Nema izgovora. Glas razuma treba nadvladati eventualne nesuglasice i različite stavove među svim pristalicima i rukovodstvom, jer FK Sarajevo mora biti ultimativni cilj svakome kome je bordo boja u srcu.

Pred Sarajevom su nove važne “bitke”, možda i početak nove ere koju bi označio plan izgradnje novog stadiona, a o čemu se sve više “šuška”. Za takvo nešto potrebna je zajednička energija, jedinstvo među navijačima i Horde zla, kao nekada…

fksarajevohorde zlaunfks
KOMENTARI

KOMENTARI

Nek_komsiji_crkne_krava
Gost

Bilo bi smijesno da nije zalosno. Sramota.

Glupan
Gost

Koja Uprava? Ova sto ne pamti utakmice Sarajeva prije 2018. ili nek druga imaginarna?

wpDiscuz