Sport Centar

Nebojša Čović obrazložio zbog čega Crvena zvezda večeras neće igrati u Podgorici

Napeto je ovih dana u Crnoj Gori, gdje je politička situacija prilično nestabilna zbog usvajanja Zakona o vjeroispovijesti, a sve se odrazilo i na sport.

Nebojša Čović obrazložio zbog čega Crvena zvezda večeras neće igrati u Podgorici

Napeto je ovih dana u Crnoj Gori, gdje je politička situacija prilično nestabilna zbog usvajanja Zakona o vjeroispovijesti, a sve se odrazilo i na sport.

Večeras su se od 18 sati i Podgorici trebali sastati Budućnost i Crvena zvezda u 13. kolu ABA lige, ali košarkaši crveno-bijelih zbog svih događanja nisu otputovali u glavni grad Crne gore.

Prije nekoliko minuta je završena i konferencija za medije, na kojoj se javnosti obradio prvi čovjek beogradskog kluba Nebojša Čović.

On je objasnio zašto Zvezda nije željela otputovati na ovaj susret u Podgorici.

“KK Crvena zvezda nije imao namjeru da bilo šta politizuje u smislu najnovijih događaja u Crnoj Gori u vezi sa zakonom koji je usvojen. Medijski smo identitom smo vezani za Srbiju, kao i drugi klubovi, u smislu njene reprezentativnosti. Nije veliki problem zaključiti koliko Zvezda i učešće može da bude stavljeno u manipulacije. Čim smo primjetili šta se dešava i poučeni onim što se desilo u aprilu, kao i prošle godine, stupili smo u kontakt sa našim bezbjednosnim organima, to nije samo ovaj put, ne da bismo se pokrivali državom, takve insinuacije postoje i opasne su”, kaže Čović.

“Stupili smo i u kontakt sa predsjednikom ABA lige Domagojem, još u subotu smo mu poslali dopis i opisali određene rizike koji postoje. Tada smo imali prvu procjenu bezbjednosne situacije – ne mogu cijelu da prezentiram, ali ću izdvojiti jednu rečenicu; „ne mogu se isključiti incidenti na nacionalnoj osnovi igrača ili stručnog štaba, a da su potencijalne mete pristalice Crvene zvezde. Očekivali smo pordšku iz ABA lige jer ako se vratimo mjesec dana unazad, trebalo je da se igra utakmica Barcelona – Real, u tom trenutku su u Barceloni bili nemiri, u roku od pola sata-sat su se klubovi dogovorili da se utakmica pomjeri”.

“Predložili smo da se utakmica pomjeri iako nam je više odgovaralo da se utakmica igra danas jer imamo zgusnust raspored, nemamo termin za odigravanje, ali smo pronašli mogućnost da to bude 24. februar. Nismo analizirali da ako to ne odgovara Budućnosti bude i neki drugi termin, pa po cijenu da igramo dvije utakmice u dva dana. Razmišljali smo i o tome da li se ugrožava regularnost lige, a ne ugrožava se. Ovo je viša sila, na to što se dešava u Crnoj Gori nije mogla da utiče Budućnost, a posebno ne Zvezda, a nismo željeli da učestvujemo u nečemu što donosi veliki rizik. Apelovali smo očekivajući da ćemo naići na razumijevanje”, dodao je predsjednik beogradskog kluba, a prenosi Sport Klub.

“Put smo odložili jer su se u Podgorici dešavali takvi događaji, ne želeći da učestvujemo u tome, do nas je došao dopis Budućnosti da će hala imati 7.500 gledalaca i da će svi biti identifikovani i da će svako snositi odgovornost. Nijedna jedina karta za Zvezdine pristalice nije obezbeđena, što je praksa nekoliko godina unazad. Na dopis od subote nismo dobili odgovor, jutros u 00.34 naš direktor Filip Sunturlić je zatražio odgovor predsjedništva ABA lige na to, naravno, ni na to nismo dobili nikakav odgovor. Ni do sada nismo dobili ništa, a ja ću objasniti šta se dešavalo”.

“Pošto nismo otputovali, tražili smo novu procjenu, u 9.51 je poslata i direktoru ABA lige. Ona u zaključku kaže da su mišljenja da gostovanje predstavlja realni bezbjednosni rizik. Nama nije naša agencija, niti država, naredila da ne idemo, već je ostavljeno nama u klubu. Niko nije ulazio u avion, kada smo kontaktirali ljude iz Upravne odbora sa ovakvim konstatacijama mi treba da preuzmemo rizik, mi nismo želeli, jedna razbijena glava vrijedi više od utakmica. Već tada se postavljalo pitanje zašto neće da se pomjeri termin ako postoji dobra namjera, šta je problem?”, nastavio je Čović.

“Kada smo to proslijedili dobili smo u 12.45 ne odgovor predsjedništva, već sekretarice Vanje u kojem kaže da nam prosljeđuje službeni dopis policije kojom se garantuje bezbjednost i potvđuje igranje utakmice. Pitali smo ko je donio tu odluku i zašto ta gospođa to radi i u kontaktu sa gospodinom Domagojem je rečeno da ona ne može to da radi. U 10.55 smo neformalni dopis policije, ne preko ABA lige, a potom na memorandumu da se garantuje da će se košarkaši Crvene zvezde osjećati bezbedno. Ako se stavite u naš položaj, ovo su garancije jedne države u kojoj mi gostujemo, a tu su i naši organi, zasigurno ćemo odluku donositi na osnovu naših procjena”.

“Ove godine nam je garantovano i pred treću utakmicu finalne serije, tada je a vinovnici su bili pripadnici policije. Kako bilo ko da preuzme rizik za sve ono što može da se desi. To su ključni razlozi zašto nismo otputovali na utakmicu, iako je bilo mnogo spinovanja, mi smo poslali procenu koju smo dobili od naših organa, koja u sebi nosi mogućnost visokog rizika. Zašto bismo se svi zajedno upuštali, zašto bismo i Budućnost i mi bili učesnici nečega što se nažalost dešava u Crnoj Gori. Ne želim da Zvezda bude uključena u sve to, iako se nadam brzom razrešenju. Ako je cilj performans u 18 časova, neka ga održe, biće to bez nas, nije problem. Mi nismo mogli da donesemo drugačiju odluku, a ABA liga nije još donela nikakvu odluku, iako je sekretarici skrenuta pažnja da ne radi takve stvari”.

To ne bi bio posao predsjedništva da su izabrani predsjednik i sportski direktor. Zvezda je mnogo uložila u rekonstrukciju ABA lige, dala je logistiku, znanje, uključeni su bili i drugi klubovi, nama nije u interesu da rušimo ligu, niti smatramo da je to perspektiva, ali ne možemo da trpimo presing, silu, prebacivanja da mi nešto radimo, mi samo ne želimo da učestvujemo u onome što se dešava u Crnoj Gori. Postoje pitanja šta ako se ništa ne promijeni do 24. februara, a šta ako se promijeni? Ne znam šta je problem da se utakmica pomjeri ako postoje normalne namjere”.

“Nismo se vodili nečim što se desilo u prošlim vremenima, ali nemamo povjerenja u neke ljude koji su imali udjela u onome što nam se dešavalo. Nigde u propozicijama ne piše ovakav slučaj, mogu da podvedu da se gostujuća ekipa nije pojavila, što ne bi bio prvi put, a dalje će govoriti o tome kakve se neprincipijelne koalicije prave. Mi možemo da budemo žrve, džaba nam i Euroliga i ABA liga ako treba da budemo isprljani nečime kao što su nemiri, Zvezda je uradila ovo, uradila ono… Ovo je najzdraviji pristup, da sačuvamo i Zvezdu i Budućnost od toga”, zaključio je Čović.

ABA LIGA

aba ligakkbuducnostkkcrvenazvezdanebojsa covic
KOMENTARI

KOMENTARI