Sport Centar

Ne dođe kući: Samoubistvo Garetha Southgatea nakon desetki na najtežim ispitima

Ne dođe kući. Neki bi rekli ni prvi, a ni posljednji put, no ovo je bila šansa generacije. Iako mladi momci tek dolaze i djeluje da će se godinama ispred nas boriti za sve moguće trofeje, Gareth Southgate nas je ponovo uvjerio kako nije čovjek za velike stvari, što ga prati od početka selektorske karijere.

Ne dođe kući: Samoubistvo Garetha Southgatea nakon desetki na najtežim ispitima

Ne dođe kući. Neki bi rekli ni prvi, a ni posljednji put, no ovo je bila šansa generacije. Iako mladi momci tek dolaze i djeluje da će se godinama ispred nas boriti za sve moguće trofeje, Gareth Southgate nas je ponovo uvjerio kako nije čovjek za velike stvari, što ga prati od početka selektorske karijere.

Italija je, prema mišljenju mnogih, sinoć spasila svijet savladavši Englesku u finalu Evropskog prvenstva. Bilo je to finale koje ćemo teško imati priliku da vidimo ponovo, sa nekim drugim akterima, a način na koji je Engleska uništila sama sebe teško je shvatljiv.

Dok sa jedne strane stoji prekaljeni trenerski as Roberto Mancini, čiji je svaki potez besprijekoran i dio savršeno formiranog plana, na drugoj strani bio je Gareth Soutghate, čovjek čiju će karijeru pratiti porazi u jedanaestercima.

Engleski mediji rano jutros željeli su odbraniti selektora riječima kako je ujedinio cijelu državu i donio finale koje se toliko čekalo. Vratio je godinama poljuljani ugled reprezentacije i doveo do toga da ljudi vjeruju u Gordi Albion. Istina. Međutim, sa raskošnim talentom koji je posjedovao, a nije znao koristiti, pitanje je koliko je napravio uspjeha.

Mnogo je stvari u kojima su Englezi zakazali sinoć, a da se ne može kriviti neko ko je bio na terenu. Sa rijetko zabilježenim napadačkim potencijalom, Engleska je uputila jedan šut u okvir gola za svih 120 minuta finala, na samom startu kada je Luke Shaw i pogodio za vodstvo. Italija je bila ranjena i izgubljena tokom prvih 45 minuta, no to selektor nije znao iskoristiti, već je isključivo defanzivno orijentisana igra donijela to da minute sporo prolaze, a znajući Mancinija i Azzurre, oni će se u jednom trenutku probuditi. Tako je i bilo.

Izmjene vezane za izvođače penala priča su za sebe, no Southgate tokom cijelog Evropskog prvenstva nije znao povući potez sa klupe. Takav raskošni potencijal koji je ‘presjedio’ cijeli turnir, poput Grealisha, Sancha, Fodena i družine, bio

Kako je promašio penal na Euru 1996. godine protiv Njemačke, tako je napravio ogromne propuste i sinoć na Wembleyu, tokom odluka ko i kada će šutirati u lutriji protiv Italije.

Izveo je selektor Engleza sve koji bi imali hrabrosti preuzeti odgovornost. Umjesto najiskusnijeg dvojca Henderson Walker, koji je ciljano napustio igru zbog penala da bi ušli oni koji će kasnije promašiti, i dvojac koji je napustio igru prije toga (Mount Trippier), bili bi na listi sigurnih izvođača, što je i Southgate na kraju i potvrdio.

Teško je objasniti zbog čega igrači sa velikim iskustvom nisu odabrani da šutiraju penale generacije, no vrhunac je posljednji, odlučujući penal kojeg je izveo Bukayo Saka. Frapantan je podatak da mladi napadač Arsenala nikada u karijeri nije šutirao penal, makar na utakmici, a određen je da izvede odlučujući, onaj u petoj seriji.

Southgate je stao u zaštitu mladog napadača i poručio kako je došao do liste izvođača na osnovu onoga što prikazuju na utakmicama i treninzima u posljednjoj sezoni. Ipak, to nije spriječilo da ljutiti navijači upute gnusne uvrede na rasističkoj osnovi mladim fudbalerima.

Igranje sa pet igrača nazad često se pokazalo kao dobitna kombinacija za Engleze. Ipak, pri ranom vodstvu, ali i sa ranjenim Italijanima, sedam defanzivaca ispred golmana bili su uvod u samoubistvo Southgatea. Defanzivni pristup bio bi opravdan jedino da Englezi nemaju napadački arsenal na klupi.

O tome je progovorio Gary Lineker, proslavljeni engleski fudbaler koji je najbolje objasnio situaciju.

“Mislim da Engleska u budućnosti mora tražiti način da igra ofanzivniji fudbal. Imamo napadače kojima bismo mogli plašiti protivničke obrane, a mi se plašimo dati tim napadačima da se razmašu”, poručio je Lineker putem Twittera, ali i čestitao Italijanima na zasluženo osvojenoj tituli evropskog prvaka.

Southgate je, jednostavno, pokušao dobiti Italiju na italijanski način. Nije se dosjetio da je na drugoj strani takav fudbalski mozak poput Mancinija, čovjeka koji je preporodio Azzurre i promijenio im sudbinu za 360 stepeni, za samo nekoliko godina.

Ne mogu se oteti utisku da je i spisak putnika na Euro bio krivo sročen. Istina je da se Jamie Vardy oprostio od reprezentacije, no isti igrač je poručio kako će se odazvati po svakom pozivu, istina je i da je Danny Ings imao problema sa povredama. Istina je da je James Maddison imao nešto slabiji period iza sebe. Ipak, takvi ‘lisci’ su bili potrebni Engleskoj, ako nikad, onda tokom jedanaesteraca i historijske šanse za prvim trofejem evropskog prvaka.

Englezima je sada potrebno jedinstvo, kakvo još nije zabilježeno. S obzirom na to da je ekipa mlada i potentna, napravljeni su ciljevi koji se odnose na period u narednih desetak godina. Ipak, selekcija se mogla proslaviti iznenadno, već u prvom većem takmičenju. Sada slijedi operacija Katar i Svjetsko prvenstvo na koje mladi Lavovi idu sa neuporedivo većim iskustvom.

Prve informacije govore da je Southgate odlučio ostati na klupi te da su utakmice kvalifikacija jedini fokus, a o novom ugovoru se može pričati i naknadno. Javnost u Engleskoj trudi se od sinoć dati mu maksimalnu moguću podršku, no pitanje je koliki je domet. Southgate je zakucao najteže ispite, ali je zapeo na stvarima rutine. Pitanje je koliko će još nezasiti Englezi imati strpljenja i da li će dozvoliti bacanje u propast najtalentovanije generacije koja je mogla mnogo… I koja još može.

engleskaevropsko prvenstvo 2020gareth southgateitalija
KOMENTARI

KOMENTARI