Sport Centar

NBA kao spas za Musu: Zašto Cedevita krivca za neuspjehe traži u dragulju bh. košarke?

Svjedoci smo sezone Košarkaški klub Cedevita koja nije ispunila očekivanja. Smatrajući da je najgori momenat ne osvajanje ABA lige, međutim stvari su očito i gore nego se čine. Stavljajući stvari ‘pod tepih’, svjedoci smo neugodnosti koje je reprezentativac BiH Džanan Musa doživljavao u Zadru, gradu košarke.

NBA kao spas za Musu: Zašto Cedevita krivca za neuspjehe traži u dragulju bh. košarke?

Svjedoci smo sezone u kojoj Košarkaški klub Cedevita nije ispunio očekivanja. Neosvajanje ABA lige možda bi neko protumačio kao najlošiju vijest za ambicizoni projekat prvaka Hrvatske, međutim stvari su i gore nego se čine. Stavljajući stvari ‘pod tepih’, Cedevita skoro da nije reagirala na neugodnosti koje je reprezentativac BiH Džanan Musa doživljavao u Zadru, a tu je i neoboriva činjenice da u vlastitom klubu nema adekvatan tretman.

Jedna stvar nikako nam nije mogla promaknuti, a to je da zagrebački klub ni u jednom trenutku nije stao iza svog ovogodišnjeg najboljeg igrača.

Ako se vratimo dvije godine unazad i sjetimo kako se pojavila vijest da je dragulj evropske košarke prebačen u drugi tim Cedevite, jasno je da klub još tada nije pokazao namjeru da zaštiti bh. vunderkinda.

Ove godine Džanan je po svim statistikama najbolji igrač zagrebačkog kluba, međutim Cedevita toliko malo daje na značaju svojoj najvećoj ovosezonskoj zvijezdi. Svjedoci smo da je trener Zdovc ove godine često kritikovao, doduše između redova, Džanana Musu, ali srećom nedovoljno da uruši imidž našeg reprezentativca.

Nije Džanan kriv što trener Jure Zdovc nije uspio posložiti ekipu, odnosno ostvariti nerealnu ambiciju osvajanja ABA lige. Na kraju krajeva, upravo je Musa najzaslužniji za finale nacionalnog prvenstva Hrvatske, kao i osvojeni Kup.

Vrijedi pomenuti i jako loš pokušaj insceniranja sukoba Džanana i Andrije Stipanovića, dva igrača koja su sigurno i najviše povezani. Na koncu je Džanan naglasio kako ogromno prijateljstvo između naših reprezentativaca ništa ne može narušiti te time ujedno pobio špekulacije hrvatskih medija…

Međutim, postavlja se pitanje da li je KK Cedevita bila dobar izbor za Džanana koji će u nedjelju krenuti put Treviza, na dokazivanje najvećim NBA timovima, a Cedevita ostati u istim problemima? Sigurno je tek da krivca za neispunjena očekivanja zagrebački klub traži na pogrešnoj adresi, onoj od najboljeg igrača, na kojem će još zaraditi više nego pristojnu svotu…

dzanan musakkcedevita
KOMENTARI

KOMENTARI