Sport Centar

Nalić: Šveđani su mi sina izliječili sladoledom, u Slobodi sam ostavljen kad sam ostvario cilj

Život je paraliziran u većem dijelu Evrope, pošto je sve stalo zbog pandemije korona virusa. Jedna od rijetkih zemalja u kojima se javni život odvija koliko-toliko normalno, jeste Švedska.

Nalić: Šveđani su mi sina izliječili sladoledom, u Slobodi sam ostavljen kad sam ostvario cilj

Život je paraliziran u većem dijelu Evrope, pošto je sve stalo zbog pandemije korona virusa. Jedna od rijetkih zemalja u kojima se javni život odvija koliko-toliko normalno, jeste Švedska.

Ova skandinavska država još uvijek nije uvela tako drastične mjere, a prema posljednjim podacima švedskih zdravstvenih službi dosad je u toj zemlji zaraženo 3700 ljudi, umrlo ih je 110, a na intenzivnoj je njezi 280 ljudi.

O Švedskoj je za Sportske novosti govorio trener Tuzla Cityja Zlatan Nalić, koji je rođen u Solversborgu, mjestu 100 km udaljenom od Malmea.

Na početku je govorio o Slobodi, klubu koji je vodio u prošloj sezoni.

“Doveden sam da bih ostavio tim u prvoligaškom društvu, u tome smo i uspjeli. A kad je taj cilj nekoliko kola prije kraja bio ostvaren, igrači i ja ostali smo sami, uprava nas je napustila i počele su se događati neke čudne stvari. Znate, na tim našim prostorima sve je dopušteno osim – uspjeha! To sam doživio na svojoj koži, pa iako sam imao veće ambicije, shvatio sam da moram otići”, rekao je Nalić.

Prije 15-ak dana preuzeo je momčad gradskog rivala, Tuzla City. Ali nakon nekoliko odrađenih treninga, sve su sportske aktivnosti u Bosni i Hercegovini bile suspendirane, pa se Nalić vratio u Švedsku i sad dane provodi u krugu obitelji. Prepričao je kako se danas živi u toj skandinavskoj zemlji:

“Šveđani su uvijek bili pomalo specifični, drukčiji od ostalog svijeta, imaju neke različite metode u nekim situacijama od onih na koje smo mi navikli. Primjerice, u Švedsku sam s obitelji došao 1995. godine i odmah sam doživio šok. Sin mi je, naime, imao gnojnu anginu, odveo sam ga liječniku, koji mu je dao – sladoled! Ni vrući čaj, ni topli oblozi, ni šalovi, ni preznojavanje, nego – sladoled!”

I ta se terapija pokazala uspješnom…

“Da, kao što se u ovih 25 godina koliko sam u Švedskoj, mnogo toga pokazalo ispravnim, iako je bilo napravljeno u suprotnosti s onim što je radio ostatak svijeta. Šveđani, primjerice, depresiju liječe tako da im liječnik na receptu, umjesto sedativa, prepiše bavljenje tjelesnom aktivnošću. Umjesto gutanja Normabela, 45 minuta radite čučnjeve, piše na receptu”, plastično opisuje Nalić i nastavlja:

“Gledajte, ja sam nogometni trener i jasno je da ne mogu govoriti o stručnim medicinskim stvarima i ne mogu suditi koliko je ispravan ovakav, liberalniji stav tijekom ove pandemije. Mogu vam samo prenijeti činjenice, opisati današnji način života u Švedskoj. I ovdje, dakako, postoje mjere opreznosti, ali su više usmjerene na pojedinca, nego na kolektiv, jer su Šveđani educiran narod, imaju razvijenu samodisciplinu, pa se i u normalnim okolnostima drže zadanih pravila življenja. Ljudima je ovdje preporučeno da drže razmak od dva metra, postavljena su dezinfekcijska sredstva na brojnim javnim mjestima, iako Šveđani i sa sobom nose male bočice tih sredstava. Javni prijevoz normalno funkcionira, a zanimljivo je da ljudi ne nose maske, takvu preporuku nisu ni dobili. Gotovo sve funkcionira kao i da nema pandemije, većina je škola otvorena, budući da Šveđani kažu kako djeca ne spadaju u rizičnu skupinu za dobivanje virusa, pa ih ne žele izolirati.”

Vidimo da su još uvijek otvoreni kafići i restorani…

“Da, to je tačno. Ali, treba znati da je skandinavska kultura življenja posve drukčija od one s naših prostora. Šveđani, naime, koriste restorane i kafiće na posve drukčiji način od nas. Mi znamo provoditi sate i sate u druženju po ugostiteljskim objektima, dok Šveđani uđu, pojedu ili popiju nešto i izađu van! Niti imaju vremena, niti imaju tu naviku za višesatnim sjedenjem. Međutim, ulice su ipak nešto praznije nego što je uobičajeno, dovoljno su samodisciplinirani da ne provode vani više vremena nego što je potrebno”, govori Nalić za Sportske novosti.

Otkriva i šta Šveđani govore o korona virusu.

“Stručnjaci u Švedskoj kažu da ne treba pretjerivati, niti raditi histeriju oko pandemije koronavirusa, naglašavaju da bi veća šteta mogla biti na ekonomskom, nego na zdravstvenom planu, stane li život u Švedskoj! Smatraju da virus mogu kontrolirati, pa iako ima i onih koji misle suprotno, većina Šveđana vjeruje ljudima koji ih vode i zalažu se za ovakav, liberalniji stav oko mjera zaštite. Nema zabrane kretanja, već samo preporuka da ljudi, ako je to moguće, ostanu kod kuće i suzdrže se od nepotrebnih putovanja i ograniče kontakte sa starijima. Šveđani su elektronski pismeni, ko može raditi kod kuće to i čini”, kaže Nalić.

A kakva je situacija sa sportom u Švedskoj? Nogometno je prvenstvo odgođeno, trebalo je početi 4. travnja, iako se još uvijek igraju neke trening-utakmice?

“Tačno je, odgoda je do početka juna, ali Švedi su prilično skeptični i u vezi tog datuma. Misle kako je nerealno očekivati da tada iznova zaživi nogomet. Klubovi su dosad normalno trenirali, moji su sinovi nogometaši, Adi je u prvoligašu IFK Malmö, igrao je u Europskoj ligi protiv Wolfsburga, a Sandro igra za drugoligaša FF Malmö. Većina je klubova prestala s aktivnostima ovoga vikenda, ali ne zbog koronavirusa, nego zbog odgode prvenstva, pa su procijenili kako nema potrebe održavati tako duge pripreme! Vidjet ćemo što će biti dalje…”

Suspendirana su sva natjecanja, budući da su prije nekoliko dana zabranjena okupljanja s više od 50 ljudi, a igranje pred praznim tribinama uopće nije opcija.

“Prošle sam sedmice, inače, dan-dva prije zabrane, gledao prijateljsku utakmicu IFK Malmöa, okupilo se oko 800 ljudi. Sinovi su mi nastavili s treninzima kod kuće, dobili su u klubu plan rada, a i ja s njima ponekad dodatno odradim neki trening. I to na stadionu IFK Malmöa, građani su vlasnici tih stadiona i imaju pravo također vježbati na tim terenima. Naravno da je klupski rad prioritet, ali svaki građanin-rekreativac može doći vježbati na svaki gradski stadion, ni jedan nije zaključan, svi su stadioni otvorenog tipa”, rekao je Nalić za kraj.

fkslobodatuzlacityzlatan nalic
KOMENTARI

KOMENTARI

Mehmed
Gost

Oni setaju po centrima, a ne drze se ostojanja. Polako kaznit ce I njih, ako ne budu postovali ovaj zakon od uftetolaga..

wpDiscuz