Sport Centar

Najuspješnija sezona Atletskog kluba Sarajevo u zadnjoj deceniji

Atletski klub Sarajevo okončao je još jednu uspješnu takmičarsku sezonu. Članovi jednog od najuspješnijih sportskih kolektiva u Kantonu Sarajevo i u  ovoj godini nastupili su na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima. U svim  reprezentativnim selekcijama  AK Sarajevo je dao takmičare koji su bili učesnici svjetskih, evropskih i balkanskih prvenstava i mitinga. 

Najuspješnija sezona Atletskog kluba Sarajevo u zadnjoj deceniji

Atletski klub Sarajevo okončao je još jednu uspješnu takmičarsku sezonu. Članovi jednog od najuspješnijih sportskih kolektiva u Kantonu Sarajevo i u  ovoj godini nastupili su na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima. U svim  reprezentativnim selekcijama  AK Sarajevo je dao takmičare koji su bili učesnici svjetskih, evropskih i balkanskih prvenstava i mitinga. 

Na domaćoj sceni atletičari i atletičarke AK Sarajevo zabilježili su sjajne nastupe, osvojivši brojne titule u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji u svim uzrasnim kategorijama, uz nekoliko oborenih državnih rekorda.

Nekadašnja uspješna atletičarka i reprezentativka BiH Vahida Kozić, danas na dužnosti direktorice AK Sarajevo, kazala je  da je  sezona 2018.  bila jedna od najuspješnijih u zadnjoj deceniji.

– Postali smo ekipni prvaci Bosne i Hercegovine u ženskoj konkurenciji i time  prekinuli dugi niz pobjeda AK Borac iz Banja Luke. To je jedan od najznačajnijih uspjeha u ovoj godini  na domaćoj sceni. Na međunarodnoj sceni imali smo dva nastupa naših atletičara – Nermina Štitkovca na Svjetskom prvenstvu za juniore i Ajle Bašić na Evropskom  prvenstvu za mlađe juniore. Na Balkanskom prvenstvu naši članovi  Štitkovac i Faris Ibrahimpašić osvojili su bronzane medalje – kazala je Kozić.

Ona je dodala da je AK Sarajevo u protekloj godini imao  sedam pojedinačnih prvaka BiH u seniorskoj konkurenciji, te da klub u  ovom trenutku daje  15 reprezentativaca BiH u svim kategorijama, od mlađih juniora do seniora.

– Naš najperspektivniji atletičar je Nermin Štikovac, koji je  prošle godine osvojio je peto mjesto na EP za  mlađe juniore, a ove godine je nastupio na SP za juniore, ali je obzirom da mu je to prva sezona u juniorskoj kategoriji nismo očekivali neki veliki plasman, ali jesmo normu. Sljedeće godine očekuje ga Evropsko prvenstvo za juniore gdje očekujemo plasman u finale, pa čak i borbu za medalju, ako nastavi ovom progresijom. Također imamo jaku žensku ekipu u kojoj su najkvalitetnije seniorke Alisa Bečić i Selma Zrnić.  Imamo dosta mladih atletičarki od kojih naredne godine očekujemo da ispune norme za evropsko timsko prvenstvo – kazala je Kozić.

Direktorica navodi da se AK Sarajevo može  pohvaliti veoma kvalitetnim  trenerskim  kadrom sačinjenim od  profesionalnih i trenera volontera.

– Tu su dugogodišnji treneri u klubu, da spomenem Mensura Vrcića, profesora sa Fakulteta sporta,  zatim Mehmeda Lokmića, koji je sa svojim  atletičarima u proteklom periodu ostvario brojne seniorske  rekorde BiH u sprinterskim disciplinama. U klubu još rade treneri Kasim Pecikoza, Halim Jašarević, Damir Muharemović, kao i mladi treneri koji vode  Atletsku školu, koja broji 300 članova – izjavila je Kozić.

AK Sarajevo  se u proteklim godinama borio s infrastrukturnim problemima, prije svega  nedostatkom kvalitetne  atletske staze.

– Prije dvije godine uspjeli smo da uz pomoć naših prijatelja iz svijeta renoviramo atletsku stazu i time riješimo uslove za trening atletičara. U ovoj godini  trudimo se da još više unaprijedimo uslove za trening. Što se tiče ostalih uslova veoma je teško, kao i ostalim klubovima u BiH. Podrška lokalne zajednice skoro da ne postoji. Sve se zasniva na pomoći naših prijatelja,  sponzora koji su malobrojni, ali smo im ipak zahvalni. AK Sarajevo se finansira iz svog članstva i projekata koje apliciramo prema različitim ustanovama – navodi Kozić.

U narednoj godini u AK Sarajevo planiraju  da povećaju  broj seniorskih prvaka BiH, da odbrane titulu ekipnog prvaka u ženskoj konkurenciji, te da rade na pojačanju muške ekipe, kako bi ostvarila što bolji plasman na državnom prvenstvu.

– U pojedinačnoj konkurenciji planiramo da osvojimo deset titula seniorskih prvaka, ispunjenje norme  Štitkovca za nastup na juniorskom SP i njegov dobar plaman na tom takmičenju – kazala je Kozić.

Najveća nada bosanskohercegovačke atletike, bacač kugle Nermin Štitkovac ove je  godine  na juniorskom SP zauzeo sa 21. poziciju.

– Ovo mi je bila uvodna sezona za drugu godinu takmičenja u juniorskom konkurenciji. Prije nastupa na SP  bacio sam lični rekord – 19.60 m (kugla 6 kg), dok sam na Balkanskom prvenstvu u Istanbulu  osvojio bronzanu medalju  u bacanju diska. U narednoj sezoni početkom jula  očekuje me nastup na Evropskom prvenstvu za juniore,  na kojem se nadam dobrom plasmanu i rezultati – kazao je Štitkovac na kraju razgovora.

ak sarajevovahida kozic
KOMENTARI

KOMENTARI