Sport Centar

Najmlađi pobjednik utrke Moto 3 Can Oncu: Presretan sam, nevjerovatan je osjećaj

Petnaestogodišnji Can Oncu kazao je da je presretan i ponosan što je proteklog vikenda ušao u historiju svjetskog sporta kao najmlađi pobjednik utrke šampionata u klasi Moto 3.

Najmlađi pobjednik utrke Moto 3 Can Oncu: Presretan sam, nevjerovatan je osjećaj

Petnaestogodišnji Can Oncu kazao je da je presretan i ponosan što je proteklog vikenda ušao u historiju svjetskog sporta kao najmlađi pobjednik utrke šampionata u klasi Moto 3.

Turčin Can Oncu, aktualni prvak Kupa Red Bull Rookies, dobio je priliku da nastupi na svjetskoj sceni u klasi Moto 3, a na opće iznenađenje svjetske javnosti je sa četvrte startne pozicije ostvario pobjedu na stazi u španskoj Valenciji.

Jedan od najvećih talenata u automoto sportu Oncu je kazao kako mu je cilj bio da utrku završi među pet prvoplasiranih i da ostvari dječački san o utrkivanju sa Jorgeom Martinom i Marcom Bezzecchijem koji od naredne sezone nastupaju u klasi Moto 2.

“Maštao sam o tome da se nađen na stazi s njima. Mislim da nisu bili u najboljoj formi, zbog čega sam iskoristio trenutak i ostvario nevjerovatnu pobjedu“, kazao je Oncu.

Ističući kako je nevjerovatan osjećaj što je ušao u historiju tog sporta i kao najmlađi takmičar i pobjednik jedne utrke za Veliku nagradu, Oncu je kazao da je u klasi Rookies ostvario brojne pobjede, ali da je posve drugačiji osjećaj biti na tronu svjetske klase.

“Ostvario sam san. Poseban je osjećaj upoznati toliko zvijezda MotoGP-a i Moto2 klase. Ponosan sam što sam takav uspjeh ostvario za svoju zemlju“, kazao je Oncu.

U posljednjim krugovima utrke Oncu je na trenutak izgubio kontrolu nad svojim dvotočkašem, a danas je kazao kako mu još uvijek nije jasno kako se uspio zadržati na stazi nakon toga.

“U trenutku sam pomislio da sam izazvao nesreću, pa sam instinktivno promijenio brzinu. U posljednjem zavoju skoro da sam stao. Vozio sam na rubu mogućnosti i uspio završiti utrku“, kazao je Oncu.

Njegov brat blizanac Deniz najveći mu je rival u kupu Red Bull Rookies i sezonu je završio na drugom mjestu, odmah iza njega.

Nekoliko minuta stariji Can kazao je da je divan osjećaj takmičiti se s bratom blizancem na stazi.

“Borite se protiv nekog koga odlično poznajete i podržavate, a istodobno osjećate da imate njegovu apsolutnu podršku na stazi. Bit će mi dosadno naredne pola sezone bez njega na stazi, ali i ovo je samo faza na našem putu uspjeha“, kazao je Can.

Na upit novinara ko mu je idol u motociklizmu, Can je bez dvoumljenja kazao da je to njegov brat Deniz.

Mladi Can je također kazao da naredne godine očekuje što više pobjedničkih postolja, a da ne razmišlja još o tituli prvaka na kraju sezone.

can oncu
KOMENTARI

KOMENTARI