Sport Centar

Nacionalni koeficijent: BiH na 34. mjestu nakon novog lošeg ljeta naših klubova u Evropi

Okončano je još jedno evropsko ljeto bh. klubova, koje se opet može ocijeniti neuspješnim.

Nacionalni koeficijent: BiH na 34. mjestu nakon novog lošeg ljeta naših klubova u Evropi

Okončano je još jedno evropsko ljeto bh. klubova, koje se opet može ocijeniti neuspješnim.

Ispadali su naši klubovi opet od Moldavaca, Sjevernih Iraca i Albanaca u ranim fazama kvalifikacija za evropska takmičenja, a jedini je obraz bh. fudbala osvjetlao FK Velež.

Velež je preskočio dvije prepreke u Konferencijskoj ligi. Posebno je impresionirao eliminacijom favorizovanog AEK-a, ali do play-offa nije mogao preko Elfsborga…

Sarajevo se obrukalo ispadanjem od Milsamija, a razočarali su i Borac i Široki. Borac je prvo odigrao fenomenalan dvomeč s Clujom u Ligi prvaka, ali u Konferencijskoj ligi se izblamirao eliminacijom od Linfielda iz Sjeverne Irske, dok je Široki ispao od Vllaznije.

Tako su naši klubovi ovog ljeta ostvarili koeficijent od svega 1.625, a sada je BiH na 34. mjestu po UEFA-inom nacionalnom rankingu na osnovu koeficijenata.

BiH će, gotovo je izvjesno, do naredne sezone i ostati na 34. mjestu u Evropi s ukupnim koeficijentom od 9.125. Veće uspjehe u Evropi su i ove godine od BiH ostvarili klubovi iz zemalja poput Malte, Latvije, Moldavije, Finske, Estonije i Republike Irske…

Kako bi zadržali i to 34. mjesto, u play-offu KL se moramo nadati da luksemburška Fola Esch neće iznenaditi i izbaciti kazahstanski Kairat Almaty.

Naime, Luksemburg je odmah iza BiH na listi nacionalnih koeficijenata sa 8.750, pa nam ulazak u grupnu fazu KL od strane Fole nikako ne bi odgovarao.

Inače, Srbija je čak na 12. mjestu po nacionalnom koeficijentu (26.125), a Hrvatska je dva mjesta iza sa koeficijentom 24.150.

bosna i hercegovinafkboracfksarajevofkveleznksirokibrijeguefa koeficijent
KOMENTARI