Sport Centar

Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine 40 posto sportista će konzumirati halal proizvode

Sva 272 mala i srednja preduzeća koja učestvuju u malezijskom Halal Expo-u 2019 (MHE2019) trebaju se pripremiti za Olimpijske igre i Paraolimpijske igre u Tokiju 2020., izjavio je malezijski ministar za razvoj preduzetništva Datuk Seri Mohd Redzuan Yusof.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine 40 posto sportista će konzumirati halal proizvode

Sva 272 mala i srednja preduzeća koja učestvuju u malezijskom Halal Expo-u 2019 (MHE2019) trebaju se pripremiti za Olimpijske igre i Paraolimpijske igre u Tokiju 2020., poručio je malezijski ministar za razvoj preduzetništva Datuk Seri Mohd Redzuan Yusof.

“Tokio 2020. predstavlja priliku za malezijska mala i srednja preduzeća da zakorače na japansko tržište”, rekao je Redzuan.

Ukupno 45.000 atleta, delegata i drugih se očekuje da će prisustvovati ovom događaju, a 40 posto njih će konzumirati halal proizvode.

Mohd Redzuan kaže da su neke malezijske kompanije izvozile u Japan, gdje je količina izvoza halal proizvoda u Japan 2017. godine iznosila 2,8 milijardi RM, a upravo će malezijska delegacija biti jedna od najbrojnijih na predstojećem Sarajevo Halal sajmu.

“Iako su ministarstvo i naše agencije uvijek spremni osigurati mogućnosti i pomoć koji mogu osnažiti naša mala i srednja preduzeća kako bi postigli ovaj cilj, na kraju je do kompanija, kako izreka kaže – to seal the deal. Želimo vidjeti više halal preduzetnika koji nisu samo u stanju proizvesti proizvode i usluge na tržištu, već su također u stanju biti dobavljači glavnim kompanijama i multinacionalnim korporacijama”, rekao je.

Otkrio je podatak da se halal industrija procjenjuje na oko 6,4 biliona dolara, uz dvadesetpostotni prosječni godišnji rast. Također je rekao medijima da je 309 izlagača iz različitih sektora, fokusirajući halal, uključujući sektor hrane i pića, kozmetičkih proizvoda, logistike i farmaceutskih proizvoda pokazalo ogromno interesovanje predstavljajući svoje proizvode i usluge. U svom govoru, ambasador Japana u Maleziji, Makio Miyagawa pozdravio je ideju malezijskih kompanija da kao cilj fokusiraju halal tržište u Japanu.

Podsjetimo da će u organizaciji BBI banke u Sarajevu biti održan Sarajevo Halal Fair, međunarodni sajam halal-industrije. Trodnevni sajam, koji se od 26-28. septembra 2019. g. održava u velikoj dvorani “Mirza Delibašić” Centra Skenderija, biće otvoren za posjetitelje od 9 do 19 sati u četvrtak i petak, odnosno od 9 do 16 sati u subotu.

halalolimpijske igre tokijo 2020
KOMENTARI

KOMENTARI