Sport Centar

Na današnji dan: Senzacija na prvom takmičenju za Svjetski kup u Sarajevu

Sarajevo u društvu Kitzbühela, Wengena, Val d'Isèrea, Val Gardene… Sjećanje na spektakularnu utrku spusta za Svjetski kup, održanu na današnji dan prije 39 godina na Bjelašnici. Favorit Steve Podborski je već slavio pobjedu kada je prema Babinom dolu krenuo austrijski autsajder…

Na današnji dan: Senzacija na prvom takmičenju za Svjetski kup u Sarajevu
FOTO: Gerhard Pfaffenbichler, senzacionalni pobjednik spusta za Svjetski kup na Bjelašnici

Kada je 18. maja 1978. godine, na 80. sjednici Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Atini, Sarajevo dobilo organizaciju XIV zimskih olimpijskih igara, već tada je bilo poznato da će se takmičenja u alpskim disciplinama za muškarce održati na Bjelašnici. Bilo je to malo iznenađenje, obzirom da je Bjelašnica imala status “divlje i nepredvidive” planine, za razliku od Jahorine, “ljepotice” koja je već ugostila skijaše u Evropskom kupu.

U narednim godinama Bjelašnica je uređena i pretvorena u atraktivno skijalište, a već po običaju Svjetska skijaška federacija je domaćinu Olimpijade dodijelila takmičenje kao generalnu probu za Olimpijadu. A to takmičenje bilo je najzahtjevnije moguće – spust za Svjetski kup, zakazan za 27. januar 1983. Sarajevo se tako našlo među probranim svjetskim skijaškim centrima – poput Kitzbühela, Wengena, Val d'Isèrea, Val Gardene – koji su imali čast da ugoste najbolje spustaše u takmičenju za kristalni globus. Karavan Svjetskog kupa u Sarajevo je stigao direktno iz austrijskog Kitzbühela, gdje su održana dva prethodna takmičenja 21. i 22. januara.

Kao lider u poretku spusta za mali kristalni globus na Bjelašnicu je došao Švicarac Conradin Cathomen (84 poena), kojeg su pratili slavni Austrijanac Franz Klammer (81) i zemljaci Urs Räber (72) i Peter Müller (71). Spust na Bjelašnici bio je važan ne samo zbog velike borbe u Svjetskom kupu, nego i kao upoznavanje staze na kojoj će se 12 mjeseci kasnije održati takmičenje za olimpijske medalje u najbržoj skijaškoj disciplini. Stoga su uoči zvaničnog treninga i samog takmičenja najbolji svjetski skijaši nekoliko dana trenirali na Bjelašnici i došli do zaključka da je staza dužine 3.070 metara izuzetno brza i opasna.

Da staza ne prašta greške na svojoj koži je osjetio jedan od najboljih svjetskih spustaša Peter Müller, u tom trenutku lider ukupnog poretka Svjetskog kupa. On je na zvaničnom treningu 26. januara doživio težak pad i zadobio potres mozga. Slavni Švicarac, dvostruki osvajač malog kristalnog globusa, prebačen je na Ortopedsku kliniku sarajevske bolnice, gdje se pokazalo da, srećom, nije slomio vratni pršljen. Müller se oporavio nakon tri sedmice, a zanimljivo da će se naredne godine u velikom stilu vratiti na istu stazu i osvojiti olimpijsko srebro u spustu.

Narednog dana, 27. januara 1983, na Bjelašnicu je stigao veliki broj Sarajlija na historijsku prvu utrku Svjetskog kupa u glavnom gradu BiH. Međutim, dočekalo ih je neugodno iznenađenje. Neuobičajeno toplo vrijeme je na nekoliko mjesta “svuklo” snijeg sa staze, start je najprije prolongiran za jedan sat, a potom prebačen na naredni dan – 28. januar.

Ponovo toplo i sunčano vrijeme, u petak 28. januara 1983. godine, zadalo je dosta problema organizatorima, ali privuklo oko 5.000 Sarajlija na cilju staze u Babinom Dolu. Uprkos nepovoljnim uslovima, na današnji dan prije 39 godina je održana utrka koja je donijela senzacionalan epilog. Tih godina je pobjednika takmičenja za Svjetski kup trebalo tražiti među 15 prvih skijaša na stazi. Prvi je stazom prošao slavni Franz Klammer, postigao odlično vrijeme (1:49,07), no nešto kasnije njega će za svega pet “stotinki” nadmašiti još jedan skijaški velikan – Kanađanin Steve Podborski.

Kada je poredak ostao nepromijenjen nakon 15. takmičara u cilju, Podborski i Klammer su već slavili prvo i drugo mjesto i pozirali fotoreporterima. Ubrzo je s podnožja televizijskog tornja na Bjelašnici startovao 22-godišnji Austrijanac Gerhard Pfaffenbichler, malo poznati skijaš koji je u Sarajevo stigao kao “rezervista”, nakon što su povrijeđena dva standardna člana njegove selekcije. Pfaffenbichler je dosta obećavao kao junior, ali je utonuo u prosječnost nakon trećeg mjesta u Aspenu 5. marta 1981. Uoči spusta u Sarajeva, u sedam takmičenja u sezoni 1982-83 nijednom se nije probio u “top-15” osvajača bodova.

Sjajno prolazno vrijeme Pfaffenbichlera podiglo je atmosferu u Babinom Dolu, a ulazak u cilj donio je pravu senzaciju. Austrijski autsajder je za 21 “stotinku” nadmašio vrijeme vodećeg Steva Podborskog i vremenom 1:48,81, uz fantastičnu prosječnu brzinu od 101,571 km/h, osvojio prvo mjesto! Bila je to jedina pobjeda Gerharda Pfaffenbichlera u Svjetskom kupu, koja mu nije pomogla da se nađe među četvoricom austrijskih reprezentativaca u olimpijskom spustu naredne godine. Podsjetimo, na olimpijskim igrama 1984. godine u spustu je slavio Amerikanac Bill Johnson (1960-2016) ispred Petera Müllera i Austrijanca Antona Steinera.

gerhard pfaffenbichlermoksarajevosvjetski kup u skijanju
KOMENTARI