Sport Centar

Na današnji dan prije 43 godine: Čudesni preokret Bosne na “Gripama”

Prvu titulu u klupskoj historiji košarkaši Bosne osvojili su u sezoni 1977-78. nakon dramatične utrke sa beogradskim Partizanom, a jedna od najvažnijih pobjeda na putu do naslova bio je trijumf nad Jugoplastikom u Splitu, u utakmici koja je odigrana na današnji dan prije 43 godine.

Na današnji dan prije 43 godine: Čudesni preokret Bosne na “Gripama”
FOTO: Mirza Delibašić i Petar Vilfan obilježili su derbi (Tempo)

Prvu titulu u klupskoj historiji košarkaši Bosne osvojili su u sezoni 1977-78. nakon dramatične utrke sa beogradskim Partizanom, a jedna od najvažnijih pobjeda na putu do naslova bio je trijumf nad Jugoplastikom u Splitu, u utakmici koja je odigrana na današnji dan prije 43 godine.

Uoči derbija 12. februara 1978. na splitskim “Gripama” šanse su bile na strani splitskih “Žutih”. Dvije sedmice ranije u Splitu je pao lider Partizan, ekipa Jugoplastike je bila u naletu, odlično gurala i u Kupu šampiona.

Puleni Petra Skansija trebali su srušiti i Bosnu u derbiju 17. kola kako bi se uključili u borbu za titulu sa beogradskim “Crno-bijelima” i sarajevskim “Studentima”. A među igračima i navijačima Bosne još su bila svježa sjećanja na ono što se dešavalo sezonu ranije.

Bosna je u sezoni 1976-77. već imala prvi naslov u džepu, ali je Jugoplastika najprije srušila pulene Bogdana Tanjevića u prvenstvenoj utakmici u Skenderiji, a potom i u majstorici za titulu u Beogradu košem Damira Šolmana u posljednjoj sekundi (98:96).

Treneri Bogdan Tanjević i Petar Skansi (Tempo)

Uoči derbija na Gripama sve je podsjećalo na ono što je “već viđeno” 1977. godine: Partizan i Bosna u prvom planu (omjer pobjeda i poraza 13-3), dok je Jugoplastika iz prikrajka (12-4) iščekivala svoju šansu da odbrani titulu…

Iako je utakmicu u Splitu prenosila Jugoslovenska radio-televizija, dvorana na Gripama bila je puna kao šibica, a među 3.500 gledalaca bilo je i 100-tinjak navijača Bosne. Uz podršku sa tribina, domaći tim je igrao tako da se nije osjetio hendikep zbog izostanka povrijeđenog reprezentativca Duje Krstulovića.

Nakon izjednačenog rezultata na početku, Bosna ostvaruje prvu osjetniju prednost 9. minutu (16:22). No, uslijedio je period dobre igre Jugoplastike koju je predvodio novajlija Petar Vilfan i u 18. minutu “Žuti” vode 46:38. Potom je Vilfan napravio nekoliko grešaka što su Sarajlije iskoristile i do odmora smanjili zaostatak na dva poena (52:50).

I u nastavku je viđena rezultatska klackalica, prednost je prelazila sa jedne na drugu stranu. Nakon četvrte lične greške Željku Jerkovu, Skansi izvodi reprezentativnog centra iz igre, a Bosna u 26. minuti ima +4 (64:68).

Baš tada dešava se veliki preokret: Jugoplastika za samo minut pravi seriju 8:0 i prelazi u vodstvo 72:68. Sa tribina se ori “Marjane, Marjane”, Jugoplastika igra kao u transu, a u 30. minuti Bosna ostaje bez Ratka Radovanovića koji je napustio parket zbog pet ličnih grešaka.
U 35. minutu na semaforu stoji rezultat 100:93 za Jugoplastiku, čini se da je sve riješeno, jer domaći imaju +7 i loptu. Tada Vilfan pravi korake, a u narednom napadu počinje čudesni preokret u režiji najboljeg bh. sportiste svih vremena Mirze Delibašića.

Legendarni “Kinđe” preuzima odgovornost, dok Splićani nižu grešku za greškom. Bosna pravi seriju 0:10 i prelazi u vodstvo 100:103! Nakon što je Jerkov u 39. minuti promašio oba slobodna bacanja, nestalo je svih dilema. Bosna je do kraja povećala prednost na konačnih 108:114!

Fantastičnom Delibašiću sjajno su pomagali Đogić i Varajić (Tempo)

Drugim riječima, u posljednjih pet minuta “Studenti” su napravili seriju 21:8 i stigli do supervažne pobjede kojom su eliminirali Jugoplastiku iz trke za titulu. Fenomenalni Delibašić je ubacio 44 poena, sjajno su ga pratili Žarko Varajić u prvom, Anto Đogić u drugom poluvremenu.
Uslijedilo je i treće poluvrijeme, nesportsko navijanje i uvrede igračima Bosne, napad na njihove navijače koji su utrčali u teren da proslave pobjedu. Splićani su najviše primjedbi imali na suđenje, odnosno činjenicu da su igrači Bosne imali dvostruko više slobodnih bacanja, pa se Jerkov žalio da je “svaki dodir na Delibašiću bio faul”.

Još malo o slobodnim bacanjima: Jugoplastika je šutirala 22:20 (90,9 posto), a Bosna 46:42 (91,3 posto)! Dakle, tog nedjeljnog popodneva u Splitu su igrači oba tima šutirali 68 slobodnih bacanja, pogodili 62, odnosno 91,2 posto! Današnji košarkaši, čitate li ovo?

Jugoplastika – Bosna 108:114 (52:50)

Split, 12. februar 1978. godine. Dvorana na Gripama. Gledalaca 3.500. Sudije: Petrović (Beograd) i Srdoč (Rijeka). Pet ličnih grešaka: Radovanović (30), Hadžić (31), Dukan (33), Bilanović (34), Bratić (37), Vilfan (40).

JUGOPLASTIKA: Tudor (2), Muše, Kruščić (12), Jerkov (19), Vučica (2), Duišin, Vilfan (36), Dukan (12), Bratić (8), Jurić, Bilanović (7), Grgin (10). Trener: Petar Skansi.

BOSNA: Krvavac, Đogić (21), Benaček, Bosiočić (2), Izić (1), Radovanović (13), Ostojić, Varajić (24), Delibašić (44), Zrno, Hadžić (2), Pešić (7). Trener: Bogdan Tanjević.

jugoplastika
KOMENTARI

KOMENTARI