Sport Centar

Musa: Najveća razlika između NBA i evropske košarke je fizika, samo jak rad donosi rezultat

Džanan Musa ispunio je u 2018. godini dječački san i postao dio najjače košarkaške mašinerije na svijetu, američke NBA lige.

Musa: Najveća razlika između NBA i evropske košarke je fizika, samo jak rad donosi rezultat

Džanan Musa ispunio je u 2018. godini dječački san i postao dio najjače košarkaške mašinerije na svijetu, američke NBA lige.

Noć sa 21. na 22. juni mnogi bosanskohercegovački ljubitelji košarke proveli su bez sna, u iščekivanju vijesti iz Sjedinenih Američkih Država, preciznije iz Njujorka i dvorane Barclays Center u Njujorku, gdje su NBA klubovi na draftu birali svoje nove članove među talentima američke i svjetske košarke.

I naš mladi Zmaj bio je među njima, a slučaj je htio da ga na 29. poziciji prve runde izabere klub u čijoj je dvorani i održana ceremonija izbora, a to su Brooklyn Netsi.

“Mrežice” su tako upecale našeg krilnog igrača (206 centimetara). On se trenutno liječi nakon teškog pada i povrede ramena na utakmici razvojne G lige u dresu Long Island Netsa.

Razgovor za Dnevni avaz talentovani 19-godišnjak otvorio je upravo govoreći o zdravstvenom stanju, koji je u regularnoj NBA sezoni igrao u samo sedam mečeva (prosjek 3,7 minuta, 1,7 poena), dok je na kaljenju u razvojnoj ligi briljirao s više od 20 poena u prosjeku u 16 nastupa.

– Stanje je sve bolje. Za nekoliko sedmica ću, nadam se, ponovo biti na terenu. Imao sam sreću, povreda nije toliko teška kao što se činilo u prvi mah – kaže Džanan, koji je ranije izjavio da nakon pada uopće nije osjećao ruku niti ju je mogao micati.

Mimo povrede, kakve su Vaše impresije o NBA ligi, je li to baš ono čemu ste se nadali?

– Naravno. Ono što se na kraju broji je jak rad koji donosi rezultat. Tako da imate najbolje mogućnosti koje nudi profesionalni sport. Sve ostalo je na vama.

Iako ste mlad igrač, kroz čitavu karijeru ste bili lider, čak i među seniorima. Kako podnosite trenutni status u Netsima, gdje, ipak, imate mnogo manju minutažu?

– Proces prilagodbe na fizičku košarku uvijek je nepredvidiv. Neko se prilagodi prije, neko poslije. Najvažnije je dati sve od sebe i uhvatiti ukazane prilike kad se pojave.

Šta je, prema Vašem mišljenju, najveća razlika u odnosu na NBA i evropsku košarku iz koje dolazite?

– Isključivo fizika.

Koje stvari morate poboljšati u igri da biste bili još konkurentniji u NBA?

– Svakodnevno se radi na svim aspektima tako da ništa ne možete izdvojiti. Morate biti konstantni gdje god da ste.

Kako ide Vaša prilagodba na Ameriku, ne samo kad je košarka u pitanju?

– Brooklyn Netsi su klub koji vam nudi sve. Ništa više ne možete da tražite. Od dvorane, trenera, grada, okruženja… Ide veoma dobro, svakim danom sve lakše. Nadam se da će ići u dobrom smjeru.

Kakvi su odnosi s trenerima i saigračima i, općenito, kakva je razlika u odnosu na Evropi kad su u pitanju treninzi, priprema utakmica, putovanja…?

– Odnosi su porodični. Dostupni su nam najsavremeniji uvjeti, od letova, pripreme, osoblja, nutricionista…

Kako komentirate dosadašnje rezultate Netsa?

– Veoma dobra sezona. U igri smo za play-off i igramo veoma dobro. Kad se podvuče crta, to je ono najvažnije.

Odlaskom u NBA više niste u mogućnosti igrati često za reprezentaciju zbog pravila i termina utakmica. Kako vidite budućnost naše reprezentativne košarke?

– Sigurno je da imamo potencijala. Dosta je momaka koji mogu biti tu i praviti dobre rezultate.

brooklyn netsdzanan musa
KOMENTARI

KOMENTARI