Sport Centar

Muke novog selektora: Hoće li Duško Vujošević imati koga “postrojiti”?

Savez bez predsjednika, potpredsjednik na odlasku, članovi UO bez uticaja na bilo šta, generalni sekretar u ostavci, SIPA u punom pogonu, blokirani računi, prazna kasa...

Muke novog selektora: Hoće li Duško Vujošević imati koga “postrojiti”?

Mislim da nije teško pogoditi o kome ili čemu je riječ… Iako bi se u prethodnoj rečenici mogli pronaći naši mnogi sportski savezi, ovdje se radi o Košarkaškom savezu BiH. Savezu koji je, pa može se slobodno reći, od osnivanja, balansirao na tankoj ivici između slave i propasti.

Srećom, u proteklih 25 godina, bilo je više trenutaka radosti nego zabrinutosti. Definitivno najuspješniji kolektivni sport poslije rata koji je dobacio do osmog mjesta u Evropi, bio gotovo stalni sudionik kontinentalnih završnica, a bilo je i medalja… I historijskih pobjeda, nezaboravnih dočeka… Bilo je svega samo, nikada nije bilo dovoljno para, ali i bez para ili sa minimalnim sredstvima postignuto je sve malopređašnje pomenuto.

To je historija, prošlost, kakva god bila…sadašnjost je, blago rečeno, haotična a budućnost potpuno neizvjesna. A ljeto samo što nije, a sa ljetom i brojne obaveze reprezentativnih selekcija koje očekuju nastupi na međunarodnim takmičenjima.

Ko će to sve platiti… Što bi rekli. Niko ne zna, ponajmanje oni koji bi morali biti najpozvaniji da daju odgovor na to pitanje a to su čelinici KS BiH, kojih, da se vratimo na početak teksta, praktično i nema.

Nakon ostavke predsjednika Aleksandra Fulurije, još nije izabran njegov nasljednik, a prvi operativac, takođe u ostavci, generalni sekretar Dubravko Barbarić, više se bavi verbalnim ratovima po društvenim mrežama sa Harunom Mahmutovićem i Nihadom Đedovićem nego što radi ono što mu je posao, pa makar i u tehničkom mandatu. Šta je Harun uradio ili nije uradio, stvar je institucija kojima je to posao, a Nihad je već odavno ispričana i završena priča.

U takvoj situaciji, koja nudi samo neizvjesnost, za manje od mjesec dana treba da počne pripreme seniorska reprezentacija koja je, blamažom, i na parketu i van njega, u prošlim kvalifikacijama za Eurobasket gotovo dotakla dno i sada mora igrati predkvalifikacije za SP, koje se igraju po novom sistemu.

Izbor Duleta Vujoševića za selektora muške seniorske reprezentacije dočekan je aklamacijom, mnogi su pomislili, pa i glasno izrekli – “konačno neko ko će ih postrojiti” ali, sada se postavlja pitanje da li će karizmatični srbijanski stručnjak imati koga „postrojiti“ i gdje?

Uz prilično klimavu pretpostavku da će se pare za pripreme i putovanja u Švedsku, Slovačku i Armeniju, ipak nekako izmisliti, pitanje je sa kakvim će igračkim kadrom raspolagati novi selektor.

Na nedavno objavljenom spisu su 24 imena, praktično sve što iole vrijedi u našoj košarci a ima pravo nastupa za reprezentaciju. Ali, već po objelodanjivanju imena bilo je jasno da Vujošević neće moći računati na sve one koje je pozvao.

Prvi se oglasio Elmedin Kikanović, skromni i uvijek podcijenjeni igrač koji neće doći na okupljanje zbog povrede. I da je idealna situacija, a nije, Mirza Teletović i Jusuf Nurkić, ovise o volji NBA lige i njihovih klubova. Bez njih, pogotovo Nurkića koji je predisponiran kao vođa nove generacije naše košarke, ništa nije isto. Andrija Stipanović je, prošle sezone, istina nezvanično, napustio reprezentaciju zbog loše atmosfere i njegov dolazak je malo vjerovatan.

Od iskusnijih tu su još Nemanja Gordić koji je uvijek davao maksimum, ali je on već u poznim igračkim godinama, Draško Albijanić koji je solidan klupski igrač, nikako neko ko bi mogao biti oslonac, Milan Milošević sa solidnom sezonom u AEK-u te jedan od dvojice Amerikanaca, Alex Renfroe ili Zack Wright.

Neka srednja generacija ima malo ili nikako reprezentativnog iskustva i većina tih igrača nisu ni u prvim petorkama svojih klubova. Oni iz generacije juniora i „zlatnih“ kadeta, Džanan Musa, Njegoš Sikiraš, Imran Polutak, Amar Gegić i ostali još su „zeleni“ da iznesu teret reprezentacije i to i ne treba tražiti od njih.

Dakle, kada podvučemo crtu, Vujošević je već sada u problemima, a da toga, možda i nije svjestan jer će u ruke dobiti ekipu sa potencijalom, ali bez jasne slike o mogućnostima.

Da li će ovaj iskusni crnogorski stručnjak, koji je slavu stekao izvlačeći iz ekipa koje je vodio, i više od objektivnih mogućnosti, uspjeti i u misiji revitalizacije bh. reprezentativne košarke vidjećemo možda već 2. avgusta, kada naša selekcija gostuje u Švedskoj. Ako uopće uspije dobaciti do sjevera Evrope.

dusko vujosevicelmedin kikanovicjusuf nurkickosarkaska reprezentacija bihmirza teletovic
KOMENTARI

KOMENTARI